• Anonym (Mikroskop)

    FertilityScore Spermatest

    edion skrev 2024-01-06 01:47:19 följande:

    finns det något test som är bättre än andra? hur ska man ta upp med sin partner att man tror att det kan vara fel på kvaliteten och kanske få med henne på tåget att kolla upp oss, detta då jag är 40+ och hon är 20. vi vill verkligen ha barn men jag är rädd att min sperma är undermålig och bor långt ifrån kliniker. Hur fick ni som fått utredningar tar gärna emot tips på bra kliniker.


    Mitt råd är att göra en analys på en riktig klinik, trots att det är långt bort och kostar. Det är mycket värt att ha den informationen. 

    Det går också att se spermier under ett mikroskop med 400x förstoring och ett sådant kostar under en tusenlapp. Det blir väldigt krångligt om du ska göra en vettig analys, eftersom du måste räkna spermier på en viss yta efter en viss tid och du kommer inte att kunna se detaljer så bra som säger något om morfologi. Du kan dock jämföra med filmer på Youtube för att se om det är en dramatisk skillnad i antal. Om det finns noll spermier eller inga rörliga blir det ju tydligt också. Glöm inte att alltid lägga en glasbricka ovanpå sperman, eftersom det blir stora problem om du råkar få ned linsen i den medan du ställer in skärpan.

    Jag har också sett ett test som går att köpa på Amazon, som använder ett mikroskop som du sätter mot mobilkameran och något program räknar spermier. Jag har inte testat det själv, eftersom det är dyrt.
Svar på tråden FertilityScore Spermatest