• Tomatm­acka
    Mon 31 Aug 2020 19:45
    2690 visningar
    28 svar
    28
    2690

    Kan man leva ett drägligt liv utan en formell utbildning?

    Jag är dryga 30 år, har småbarn och huslån och har således bundit upp mig såpass att jag inte kan skaffa en utbildning. Jag knegar, och det är okej men jag är körd om jag blir av med jobbet.

    Så jag frågar er (ni som arbetar och inte parasiterar på nån annan) har ni klarat er bra trots att ni inte har en formell utbildning? Och hur ser er levnadssituation ut idag? Eller är avsaknad av utbildning en garanti för att bli hemlös?

    Och ni som pluggar och aldrig tänker börja jobba behöver inte svara heller. Det här är alltså för alla som saknar högskoleutbildning och uppåt men som ändå arbetar och lever drägligt. Om ni är två i hushållet som bidrar till kassan får ni också svara. Om ni går på bidrag får ni gärna svara också, vill egentligen bara veta hur man får det att gå runt utan en utbildning och toppjobb.

  • Svar på tråden Kan man leva ett drägligt liv utan en formell utbildning?
  • Anonym (Anna)
    Mon 31 Aug 2020 19:56
    #1

    43 år gammal och jobbar med min hobby sedan 15 år tillbaka och har noll utbildning på området. Hästar. Före det jobbade jag i butik och inom restaurang. Har bara gått gymnasiet

    Har varit gift i 15 år (nu skild) och exet har inte heller någon högre utbildning. Har utbildat sig via dom yrken han har haft. (CNC-operatör samt brandman)

    Idag är jag ihop med en man som kört långtradare i 25 år och inte heller har nån utbildning. Han tog busskort som ung och körde långfärdsbuss i många år och tog kort för tradare senare. Har varit gift i 20 år och är skild sedan några år tillbaka.

  • Mon 31 Aug 2020 19:58
    #2

    Om du har ett fast jobb och arbetslivserfarenhet klarar du dig utmärkt utan formell utbildning. Det var visserligen lättare förr men det går idag också. Det svåra är att få fast jobb om man saknar utbildning.

  • Mon 31 Aug 2020 20:08
    #3

    Är 39, endast gymnasieutbildning och påbyggnadsutbildningar på arbetsplatser.

    Klarar mig väldigt bra och skulle nog säga (min egen åsikt) att det inte är speciellt stor skillnad på min faktiska/användbara kunskap och kollegors med högskoleutbildning från -05.

    Men det är klart, det öppnar säkert fler dörrar med en högskoleutbildning.

    Är idag chef med 13 anställda och har fullt personal samt budgetansvar. Kanske har jag bara haft tur eller så har min otroliga charm (självironi) lett mig dit jag är :)

    Kanske hade jag nått högre med rätt utbildning, eller så hade jag fastnat i en statlig tjänst och aldrig kommit någonstans...

    Tror helt ärligt att individen i många fall är viktigare än utbildningen för att komma någonstans.

  • Anonym (U)
    Mon 31 Aug 2020 20:11
    #4

    Finns ju kortare eftergymnasiala utbildningar

    Sen kan man bygga på med enskilda högskole kurser om man vill.

  • Anonym (två systra­r)
    Mon 31 Aug 2020 20:14
    #5

    Jag och min syster är verkligen på varsin ände av skalan, ekonomiskt, trorts att vi har exakt lika lite och exakt samma utbildning. Vi är tvilligar. Jag är permanent sjukskriven och har sjukersättning och lite bostadstillägg, hon har lyckats jobba sig till en lön som är 7 gånger högre än mina bidrag.

    Jag har ungefär 11000 kr in, efter skatt. Det går att leva på. jag har tak över huvudet och mat på bordet och kläder på kroppen.

    Vill du veta något så fråga.

  • moaguu­un
    Mon 31 Aug 2020 20:21
    #6

    Bianca ingrosso är miljonär och gick inte ens ut gymnasiet

  • moaguu­un
    Mon 31 Aug 2020 20:42
    #7

    Man kan för övrigt leva ?ett drägligt liv? för 10.000/ månad.

    Så sålänge man tjänar mer än det så är det lugnt.

    Finns ju många som tjänar väldigt mkt som slösar pengarna på skit. Känner tex en läkare som köpte massvis med dyra viner. Och samtidigt fick räkningar hos kronofogden. Han var alkoholist så var inte så nyttigt heller..

  • Mon 31 Aug 2020 20:55
    #8

    Jag har barn som inte gått på högskolan. Alla tre har fast jobb med hyfsad lön. De har sambos som inte gått på högskolan, och som också har fast jobb med hyfsad lön. Två av dem har t o m lön som är mer än hyfsad.

  • Mon 31 Aug 2020 21:46
    #9
    +2

    Visst kan man det. Sverige är ett av de land där utbildning betalar sig sämst och hög utbildning betyder absolut inte automatiskt hög lön.

  • Mon 31 Aug 2020 21:51
    #10

    Även med utbildning är man ju rätt körd om man blir arbetslös.

Svar på tråden Kan man leva ett drägligt liv utan en formell utbildning?