• Flash Gordon

    Johan Ingerö beskriver händelserna väl.

    Trumps brytning med den tidigare rådande "sanningen" om hur allt ska lösas och vad som "är görbart" och inte är det som öppnat upp för möljligheten till verklig fred i Mellanöstern.

    www.facebook.com/710884551/posts/10160400981664552/


    När Donald Trump 2017 meddelade att USA:s ambassad skulle flyttas från Tel Aviv till Jerusalem så beskrevs detta, i vanlig ordning, som första steget mot storkrig. Jag påstår istället att det var en nödvändig nyckel till det som nu sker.
    Europa har länge ansett att fred i Mellanöstern enbart kan nås via en lösning på Palestinafrågan. Under Barack Obama blev denna idé vägledande även för USA. Detta, och även den välkända kylan mellan Obama och Israels regering, innebar att Palestina gavs en oförtjänt vågmästarroll i MÖ. Ingen löst Palestinafråga ---> ingen avspänning mellan Israel och något arabland ---> ingen möjlig fred ---> fortsatt politisk misär och ekonomisk underutveckling.
    Ambassadflytten visade istället att så länge det finns ett USA så kommer det även finnas ett Israel. Alltså såg arabländernas val ut så här: slut en synnerligen lönsam fred med regionens bäst utvecklade ekonomi och acceptera dess invånare - eller fortsätt en evig konflikt med världens ledande supermakt, alltmedan Iran växer sig starkare och sponsrar terrorgrupper inne i arabländerna.
    -----
    Att USA inte låter Palestinafrågan diktera all MÖ-politik innebär en liten chans till varaktig fred. Att Europa - i synnerhet Sverige som via Olof Palme var först med att omfamna PLO - så länge gjorde just det är förmodligen ett huvudskäl till att regionens problem inte har kunnat lösas.
    Europa romantiserade bilden av "motståndskämpar" i palestinasjalar. Det gav en del snygga bilder, men framförallt omätbara förluster av människoliv, onödiga krig och oändliga flyktingströmmar.
  • Flash Gordon

    Fyra till fem arabländer till kan komma att sluta fred med Israel:

    www.foxnews.com/politics/meadows-middle-east-peace-deals-with-israel

    Förenade Arabemiraten, Bahrein, Sudan och Kosovo (om du nu erkänner Kosovo som ett eget land).

    Lägg till det kanske fem länder till och du har nio(!) muslimska länder som sluter fred med Israel. 

    Mellanöstern blir fredligare.

    Och allt detta på bara en mandatperiod för Donald J Trump.

    Det går inte att inte vara imponerad av resultaten.

  • Flash Gordon
    Konservativ skrev 2020-10-27 16:37:51 följande:
    TDS av tredje graden. Det Trump gör är hemskt men om det inte går att förneka att det är bra så förringas det eller man påstår att det skulle skett ändå.
    Skulle ha skett ändå?

    Efter 70 års tröstlösa försök, men snart så ...

    Mmm, säkert.

    Det genialsiska Trump har gjort är att han har frikopplat fred mellan Israel och dess grannländer från frågan om palestinierna. Och det är ingen annan i den etablerade politiska eliten som har vågat gjort det. Det krävdes en Trump för det. En outsider.

    Nu kan land efter land sluta fred med Israel och en kritisk massa kommer att uppstå där det udda komemr att vara att vara i krigstilstånd mot Israel istället för tvärtom. Då kommer även de mest motsträviga (typ palestinierna) att dras med.

    Bara en sådan sak som att Sudan vill sluta fred med Israel. Sudan som var landet som bland annat härbärgerade Usama Bin Ladin och  Al Qaida och även stöttade terrorbombningarna av de amerikanska amabassaderna i Kenya och Tanzania.

    Nu sägs att Sudan istället kommer att officiellt förklara Hizbolla för en terrorgrupp.
    www.timesofisrael.com/us-official-sudan-to-designate-hezbollah-a-terror-group-as-part-of-israel-deal/

    Och så eroderas Hizbollas stöd, lite till.

    "The deal with Sudan will include aid and investment from Israel, particularly in technology and agriculture, along with further debt relief. "

    När grannländerna ser hur Sudans jorbruk utvecklas och börjar ge ordentliga resultat så kommer de själva att vilja vara en del av den utvecklingen. Mat och utvecklig för sina länder finns att vinna för dem.
  • Flash Gordon
    sillson skrev 2020-10-29 22:39:39 följande:
    Oh Lord! Menar du verkligen att Kosovo och Sudan är arabländer?
    Hur läste du nu?

    Jag kallar de fyra länder som hitintills normaliserat sina relationer med Israel för MUSLIMSKA länder - just för att Kosovo INTE är ett arabland, även om det är ett muslimskt land. Om man nu erkänner Kosovo som ett eget land ...

    Men det är riktigt att Sudan räknas in bland arabländerna.

    Vad tycker du om själva sakfrågan då? Att muslimska länder sluter fred med Israel. Tycker du det är bra eller dåligt?
  • Flash Gordon
    Rataxes skrev 2020-11-02 14:48:33 följande:
    Synd om USA' s befolkning. Hur det än går får de en idiot till president. Bidén är lika motbjudande som Trump.
    Skillnaden är ju förstås att Biden är elitens man. Samma elit som misslyckats i Mellanöstern de senaste 70 åren.

    Trumps politik gjorde mer för freden i MÖ på fyra år än resten av världen lyckats med sedan 1948.

    Men Ayathollarna i Iran är nöjda om Biden blir president.
  • Flash Gordon

    En rimlig gissning är att om Biden blir president så kommer han att återigen börja sponsra palestinsk terror, det stöd som president Trump drog tillbaka.

    Med Biden som president kommer palestinierna att känna sig bekvämare med sin position igen. Hamas har till exempel redan bett honom att återkalla beslutet om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta den amerikanska ambassaden därifrån.

Svar på tråden Trump åstadkommer fred i Mellanöstern