Inlägg från: Anonym (tvillingmamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (tvillingmamma)

    En person som alltid hamnar i drama och konflikter?

    Grejen med drama queens som din flickvän, är ju att de kan vara hur roliga och snälla och trevliga som helst så länge allt går deras väg. Men så fort något går dem emot, tar de ut det på omgivningen. Passiv aggressivitet, tjafs, anklagelser eller silent treatment t ex. Och omgivningen börjar ofta tassa på tå runt dessa personer, vilket är lika destruktivt. Jag har dumpat en fd kompis som betedde sig så. Jag var inte den enda vän hon förlorade. Ett ex var också lite sån, så det är inte bara kvinnor. Numera omger jag mig bara med lugna och stabila människor som visst kan visa känslor eller säga ifrån, men inte på det sättet. Drama queens och drama kings och personer med sk hett temperament, göra sig icke besvär. Jag har fått nog av sånt. Men du verkar älska din flickvän ts och ni verkar ha det bra. Vad tror hon själv blir fel i interaktionen med andra? Vill hon förändras?

  • Anonym (tvillingmamma)
    Anonym (Vill hjälpa.) skrev 2020-09-13 16:00:39 följande:
    Passivt aggressiv eller silent treatment kan jag skoja till det lite och säga att det är konster jag önskar att hon behärskade. Gör man fel blir man rättad och är hon arg så vet man det, det är ingen silent treatment utan man får höra direkt vad hon känner och vad man gjort fel. Vad hon tror själv är felet är att hon försöker hjälpa till och berätta när någon gör fel. (Hon berömmer också när någon gjort rätt, uppskattar hon något så visar hon det) men hon kan inte läsa av när hennes hjälp är önskvärd eller ej. Men det är svårt eftersom hon samtidigt är ganska känslig och vill att andra skall tycka om henne så hon är ofta ledsen efter att ha vart i konflikt. 

    Silent treatment var bara ett exempel, sorry om jag var otydlig. Alla dessa människor är inte jobbiga på samma sätt. Men det låter mer som att din flickvän har problem att läsa av andra eller sociala situationer rätt. Samt gärna vill styra och ställa. Det är ingen bra kombination. Och det är inte ovanligt att sådana personer gör sig omöjliga. Hon måste backa ett steg samt träna på sin mentaliseringsförmåga. Jag förstår om detta är känsligt för henne, hon verkar ha många misslyckanden bakom sig. Men hon kommer aldrig bli omtyckt om hon fortsätter som nu.
  • Anonym (tvillingmamma)
    Stockholm32 skrev 2020-09-13 17:36:37 följande:
    Jag håller med som några andra sagt att det är inte alltid välkommet med sanningen. Det är inte heller alltid välkommet att man tycker något om allt som andra gör, och om man ändå tycker något gör man bäst i att avvakta med att uttrycka det. Jag var exakt likadan när jag var yngre. Jag tänkte mig inte för utan  sa det som jag tyckte. På den tiden tyckte jag folk var känsliga, men med åren kom jag till insikt med att det spelar ingen som helst roll. Jag kan anse att dom är känsliga... eller normala... men om det leder till konflikter eller sårade känslor hos andra, vad spelar det för roll vilken benämning jag sätter på det? Jag kan fortfarande tycka speciellt tjejer är "känsliga" men jag vet på samma gång att jag är ovanligt okänslig med vad folk kan säga till mig... Alla är inte som mig och det måste även din sambo acceptera. Människor är olika. Vet inte vart jag vill komma annat än att hon måste kontrollera sig själv. Och även när hon tycke något i tysthet är det bra om hon inte hela tiden utgår från sin egna situation. Saker och ting är väldigt svartvitt om man enbart tänker utifrån sig själv och det hörs i "råden" från sådana personer, att de utgår från sig själva. Jag undrar också rörande konflikten med väninnan, om det verkligen var för att hon inte hejade på gällande hennes  affär med en annan man. Hon var kanske alldeles för dömande för att vännen skulle kunna känna tillräckligt stöd för att navigera. Man kan inte bara säga till någon "det där är fel, ja tänker inte stötta dig i det. Avsluta". Om man verkligen bryr sig om vännen så hjälper man henne att komma fram till det själv och man hjälper henne hitta ett mer konstruktivt sätt att hantera sin relationskris. Det betyder inte att man sitter och hejar på vännens otrohet.

    Nyckelordet är social kompetens. Det är det ts flickvän saknar. Många uppskattar människor som är raka och ärliga, men på rätt sätt. Man behöver heller inte lufta allt eller lägga sig i allt. Om flickvännen dessutom har en o(vana) att ofta rätta sin omgivning, kommer hon att bli ännu mindre omtyckt. Få vill ha en morsa eller besserwisser i bekantskapskretsen. Inget av ovanstående handlar om att omgivningen är för känslig. Det handlar om HUR man bemöter andra, samt att läsa av situationer rätt. Lyssna på andra osv, inte bara köra på som en ångvält. Sen finns det överkänsliga och snarstuckna personer, men det är något annat.
  • Anonym (tvillingmamma)
    Stockholm32 skrev 2020-09-13 18:32:39 följande:
    Håller helt med dig. Idag kan jag tycka att ovanligt känsliga personer behöver inte heller en etikett eftersom det hjälper inte. Man kan inte kontrollera att det man säger tas exakt på det viset man själv skulle ta det oavsett etikett. Det man kan göra, är att förändra sitt eget sätt att kommunicera... eller inte kommunicera. Och ja... det är nog som du säger, social kompetens det handlar om.

    Visst har du rätt, etiketter behövs inte. Det jag menade var att både personer som är överkänsliga (i brist på annat ord) och personer som beter sig som ts partner, brukar vara de som oftast hannar i konflikter eller blir sårade. Som har svårare än andra att komma överens med omgivningen. Men självklart måste alla tänka på sitt beteende och man kan inte alltid behandla alla likadant.
  • Anonym (tvillingmamma)
    Anonym (Vill hjälpa.) skrev 2020-09-13 19:13:22 följande:
    Hon är en besserwisser men det är ofta vad jag uppfattar för att hon faktiskt vet vad hon pratar om och kan saker. Säger någon fel så vill hon informera om att det är fel...och berätta hur det är egentligen. Tex. om någon läser horoskop och tror på det, sådant blir hon provocerad av.

    Andra kanske inte vill höra hennes åsikter jämt? Om du vill hjälpa henne, fråga henne varför hon känner ett så stort behov av att rätta andra eller berätta att de har fel, även när det inte angår henne.
  • Anonym (tvillingmamma)
    Anonym (Vill hjälpa.) skrev 2020-09-13 19:56:28 följande:
    Hon blir ledsen av alla bråk, hon är ofta ledsen över det. Har en klump i magen innan hon skall till jobbet och mår psykiskt dåligt av att alla är sura på henne. Vad hon skall göra för att slippa må så, det är jäkligt jobbigt med sån stress för henne. Hon mår bara bra på semestern och när hon har några dagar ledigt i följd. Hon vill ju vara omtyckt.

    Hon kanske skulle behöva utredas, eftersom hon verkar sakna självinsikt? Inte förstår varför andra blir sura eller inte orkar med henne?
Svar på tråden En person som alltid hamnar i drama och konflikter?