• elmadumle

    Fick inte ett deltidsjobb pga att jag inte har ett annat jobb- pga facket!

    Anonym (.) skrev 2020-09-15 17:28:51 följande:
    I just vården är det otaliga som tvingas till deltid. Visst finns det de som vill ha deltid men de är få jämfört med de som vill kunna försörja sig själva.

    Det är alltså snart  inte längre ok (för vården) att bara erbjuda deltid för att det kostar minst för arbetsgivaren. Där jag har jobbar är det bara varit en handfull heltidsanställda (av ca 100), resten har tvingats acceptera deltid i varierande grad. När jag började frågade kollegor förvånat hur just jag lyckats få heltid. Det enkla svaret var att jag krävde det, annars hade jag sökt mig någon annan stans. Det säger lite hur frivilligt alla deltider är i vården? Kollegor ska inte bli förvånade och heltid ska vara naturligt när man vill ha det.

    Du kan alltid söka och testa. Du kommer som sagt bara få timanställning vilket innebär att du kan gå på minuten om du känner att du inte orkar med det.
    Nu går alla tjänster ut på heltid. Man får önska ändrad sysselsättningsgrad två gånger per år men bara uppåt inte ner. Jag hade tur att bli anställd på en 75% tjänst och skulle inte vilja ha mer i vården. Det finns de som vill gå ner från heltid till deltid för att de inte orkar men blir nekade och då säger de upp sig istället. Heltid ska vara normen för de som vill, likaväl som deltid ska finnas som val.
  • elmadumle
    Anonym (.) skrev 2020-09-16 09:01:08 följande:
    Jag känner till allt det där. Men det har ingen betydelse för sanningen ÄR fortfarande att väldigt många i vården tvingas till deltid fastän de inte vill. De överstiger numerärt vida de som vill gå ner i tid.
    Idag i vården måste det faktiskt vara så att heltid är norm. Det måste vara så tills arbetsgivarna ger alla en möjlighet att försörja sig på sin lön. Det är inte så idag i vården och omsorgen.7

    Först när ALLA har en möjlighet att försörja sig på sin egen lön kan man börja prata om frivillig deltid. Helt enkelt för att arbetsgivarna inte ska kunna utnyttja denna "frivillighet".
    Det är heltid som gäller idag, alla nya tjänster ligger på heltid, facket försöker övertala alla att gå upp till heltid, cheferna vill att alla jobbar heltid. Så jo alla som vill ska ha heltid, de som inte erbjuder det gör ju fel och då får ju facket gå in. 
    Men, vi finns som faktiskt vill jobba deltid, alldeles frivilligt. 
    Jag vet ju inte var du bor men här funkar det så iallafall. Problemet blir nu istället att många som jobbar heltid helt enkelt inte orkar längre, och att då inte få gå ner i tid på egen begäran gör ju att de säger upp sig istället eller blir långtidssjukskrivna. Nu är ju organisationen i sig katastrof, så de får nog börja där för att få folk att orka.
Svar på tråden Fick inte ett deltidsjobb pga att jag inte har ett annat jobb- pga facket!