Inlägg från: Anonym (Klas) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Klas)

    Inte bjuden på kalas

    Anonym (R) skrev 2020-09-18 08:14:09 följande:

    De har ju inte kalas för ditt barns skull. Självklart bjuder de in de som de själva vill bjuda. Förstår inte frågan.


    Det är elakt att bjuda alla utom några få. Så gör inte vuxna heller, normalt sett.
  • Anonym (Klas)
    Anonym (R) skrev 2020-09-18 08:27:26 följande:

    Låter helt egocentriskt.

    Jag vill gå på kalas och kräver att du bjuder mig annars blir jag sårad. Låter ju inte riktigt korrekt.


    Äh, nu tramsar du bara för att provocera.
  • Anonym (Klas)
    Anonym (R) skrev 2020-09-18 10:56:13 följande:

    Jag varken tramsar eller försöker provocera. Men jag måste ärligt säga att jag har väldigt svårt att förstå vad det är jag läser här.

    Jag har inte kalas för att glädja andra, utan för att glädja mitt barn. Jag skulle inte bjuda in någon som hon inte vill ha på sitt kalas, för det är hennes kalas. Det känns sjukt för mig att tvinga på henne det. Man klickar inte med alla och alla barn är inte snälla. Det är ingen vinning i att förneka det.

    Jag håller därför inte med i resonemanget att alla i klassen ska bjudas. Det är ingen rättighet bli bjuden hem till någon.


    Om du inte har kalas för att glädja andra, utan bara ditt eget barn, vem är det då som är egocentrisk?
  • Anonym (Klas)
    Anonym (R) skrev 2020-09-18 14:44:40 följande:

    Självklart. Om jag tex anordnar en födelsedagsfest för min dotter så gör jag det för att glädja henne. Att det är roligt för andra att delta är en trevlig bieffekt men knappast anledningen till varför jag i så fall arrangerar det hela. Det är knappast unikt för mig.


    Jag kan inte annat än beklaga att du känner så. Måste vara ett tråkigare sätt att gå genom livet på. Det låter liksom fattigt.
  • Anonym (Klas)
    Anonym (R) skrev 2020-09-18 15:17:55 följande:

    Vad exakt är det som du menar Klas?

    Tycker du det är bättre att gå över huvudet på sitt barn och dennes vilja genom att inte tillfråga och inkludera barnet, utan på egen hand bestämma vilka som ska delta på ett kalas?

    Vad lär man ut genom det? Förutom barnet inte är viktig nog att inkluderas och att barnets åsikter inte är värda att lyssnas på.

    Är det så det går till hos dig?


    Om det hade funnits ett fåtal barn i mitt barns grupp som hon inte ville bjuda så hade hon fått bjuda en liten del av barngruppen och jag hade förklarat att det är oacceptabelt beteende att utesluta några få. Så gör man helt enkelt inte.

    Att uppfostra sitt barn och visa hur man beter sig mot andra är inte att gå över huvet på dem.
  • Anonym (Klas)
    Glinda från Oz skrev 2020-09-26 16:39:35 följande:

    Jag tycker det är helt okej om man inte bjuder alla utom 1-2 personer. Ingen ska tvingas bjuda personer de inte vill ha där och jag tror att du när du tänker efter inte vill vara på ett ställe där du får vara på nåder.


    Skogssport skrev 2020-09-26 16:47:05 följande:

    Exakt! Hur malplacerad blir man inte då? Man vet att man är där för att fåniga pk-föräldrars regler säger att man måste bjuda alla och blir man bjuden så måste man gå.

    Sjukt! Ge er, 80- och 90-talistföräldrarna. Bara ge er!


    Ni var inte utfrysta som barn, va? Tillhörde inte töntgänget? Var inte den som var så blyg att klasskompisarna inte märkte att ni var där?

    Jag har tillhört en av de grupperna. Ingen tyckte illa om mig. Ingen tyckte att jag var elak. Men det var inte coolt att leka med mig.

    Hur glad blev jag inte när någon bjöd hela klassen!? Att få känna mig accepterad och inkluderad. Jag visste att jag aldrig skulle bli en av dem - och ville nog inte det heller, vi var så olika. Men det var en fin känsla att få vara med, trots att jag hade fel kläder och lyssnade på fel musik mm.
  • Anonym (Klas)
    Anonym (-) skrev 2020-09-26 19:12:50 följande:

    Det där låter jättekonstigt. Varför skulle du vara glad för att vara med fast du egentligen inte är med? Du existerade bara där men du var ju knappast med.


    Jomen jag var med tillräckligt för att känna mig accepterad. Och jag blev glad för att de ville vara snälla - att de kom ihåg mig. Det är en fin egenskap att vilja inkludera de som är lite annorlunda och jag minns de barnen med värme. Det var ju de snälla barnen som gjorde så.

    Men visst, hade något av barnen som till vardags helt ignorerade mig bjudit till kalas, hade jag nog inte velat gå. De som var så illa uppfostrade att de var snorkiga till vardags var det också när det var dags för kalas. Min gissning är att föräldrarna var av samma sort.
  • Anonym (Klas)
    Anonym (-) skrev 2020-09-26 19:52:25 följande:

    Var du med dessa snälla barn på rasterna?


    Nej, generellt inte. Jag hade ett fåtal andra kompisar som också var töntiga. De här barnen som tex bjöd in till kalas pratade jag med ibland. Vi accepterade varandra på samma sätt som jag nu pratar med alla på jobbet. Fast vi gjorde det på barns vis så klart.

    I tonåren hittade jag kompisar som var som jag, som ofta också varit lIte utanför (eller mobbade) i sina klasser. Även i vuxen ålder märker jag att de jag gillar ofta beskriver ett utanförskap som barn. Vi som inte gillade fotboll, hästar eller pojkband. Värst verkar de som växte upp på landet ha haft det. Efter att ha hört hur de hade det har jag känt att jag aldrig vill utsätta mina barn för att växa upp på landet. Riskera att sitta fast med samma mobbare i nio år. I vissa fall, i riktig glesbygd, ända upp till studenten.

    Ja, en lite. utflykt från ämnet. Men kort och gott - en inbjudan till kalas kan vara väldigt betydelsefullt och att prata med sitt barn om att inkludera alla i gruppen är jätteviktigt. Nu som vuxen ser man ju hur de som inte lärt sig det kan förstöra stämningen på en arbetsplats.
  • Anonym (Klas)
    Anonym (-) skrev 2020-09-26 20:59:17 följande:

    Då var du ju bara malplacerad på deras kalas.


    Ja, men bjuden, sedd och inkluderad, vilket är mycket trevligare än ignorerad, exkluderad och utfryst.
  • Anonym (Klas)
    Anonym (R) skrev 2020-09-27 09:50:52 följande:

    Du är inte inkluderad bara för att du är närvarande, sorgligt att du ännu inte har förstått det.


    Det är du som inte förstår att det finns grader i helvetet.
  • Anonym (Klas)
    Anonym (R) skrev 2020-09-27 13:26:20 följande:

    Varför inte ta ansvar för sin egen situation istället att förvänta sig att andra ska göra det åt en. Att kräva att andra ska bjuda med en är inte rätt lösning.

    Du vet inte om det ä, men jag var en av de som ingen ville vara med. Det tog mig många år att inse ett och ett annat, men så fort jag började ta ansvar för egna problem så vände det för mig. Nu är det de som vill vara där jag är.

    Jag säger inte att mobbning är bra, utan bara att det finns där och är något att förhålla sig till. Det kommer alltid finnas barn som inte passar in precis som att det alltid kommer finnas barn vars föräldrar har olika ekonomiska förutsättningar. 1. Barnen märker förstår sånt mycket mer än man tror. 2. Du får inte bort problemet genom att kräva att alla omkring dig ska låtsas som att problemet inte existerar.

    Om andra barn inte vill ha med ditt barn att göra så flytta barnet till en miljö där den blir uppskattad, Annars lär du bara barnet att den inte förtjänar uppskattning från sina kamrater.


    Du verkar ha missförstått typ allt jag skrivit. Jag är inte och har aldrig varit mobbad. Mina barn är varken utanför eller mobbade. Däremot uppfostrar jag dem att inte mobba eller utesluta andra barn - antingen bjuder man alla, eller en liten grupp. Det är inte ok att utesluta bara ett par barn ur klassen/förskolegruppen från kalaset.

    Hur man ska hantera när ett barn blir mobbat och skolan inte kan lösa det är en viktig - men annan - diskussion.
Svar på tråden Inte bjuden på kalas