• Limeblad

    Varför är surrogatmödraskap så dyrt och inte lagligt i Sverige?

    För att det bedömts oetiskt.

  • Limeblad
    Anonym (-) skrev 2020-10-07 15:08:27 följande:

    För att? Isåfall är adoption och ÄD/ED lika oetiskt.


    Du ser inte skillnaden med att själv bära barnet?

    I vilka länder tillåts surrogatmamman behålla barnet om hon ändrar sig? Man kan ju säga att det är så det funkar i sverige iom att den som föder automatiskt blir mamma och sen själv får välja om hon vill adoptera bort barnet till den genetiska mamman.
  • Limeblad
    Anonym (-) skrev 2020-10-07 15:38:00 följande:

    Som jag skrev så bär en annan kvinna någon annans barn vid ÄD/ED också. Det är egentligen ingen större skillnad på ÄD/ED och surrogat, bara att vid ÄD/ED bär kvinnan barnet i syfte att själv behålla barnet och vid surrogat bär hon barnet i syfte att hjälpa ett barnlöst par och lämna över barnet till paret.

    Jag tror att det är så i de flesta länder, iallafall den infon jag fått när jag googlat runt lite.


    Just den skillnaden är ju superstor! Helt avgörande för hela diskussionen. Både för de känslomässiga banden som surrogaten får till barnet/fostret hon bär och de (fysiska) risker hon tar för någon annan.

    Jag tror (obs spekulation) att det finns ekonomiska påtryckningsmedel i avtalen som i praktiken omöjliggör surrogaten att behålla barnet i många fall om hon skulle ändra sig även om hon juridiskt skulle kunna det. Exempelvis genom att stå vårdkostnaden under graviditeten. Även risken att de genetiska föräldrarna ångrar sig är en risk som surrogaten får ta.
  • Limeblad
    Anonym (-) skrev 2020-10-07 18:59:35 följande:

    Sorry men har du ingen empati, skulle du sagt likadant till par som behöver göra IVF att de ska skaffa en hund istället? Ofrivillig barnlöshet är en av den största sorgen människor kan uppleva.

    Och nej, surrogatmödrar är inte fattiga kvinnor som inte kan försörja sina barn. Inkomsten brukar granskas hos kvinnor som vill bli surrogatmödrar, för att minska risken för att fattiga kvinnor utnyttjas. Oftast är det kvinnor från medel och överklassen som väljs ut som surrogatmödrar, det finns att läsa om om du googlar lite. Du verkar jämföra surrogatmödraskap med prostitution...


    När jag googlar och läser om ryska surrogatmammor läser jag att det är kvinnor med låg till medel inkomst med barn som behöver försörjas. Jag tror du bara försöker rättfärdiga din starka vilja att få barn.
  • Limeblad
    Anonym (Ja) skrev 2020-10-07 20:31:02 följande:

    Finns många kvinnor som blir utnyttjade till surrogat men det finns även kvinnor som gör det av fri vilja.

    Sen gäller det bara att hitta kvinnan som vill av fri vilja och som inte gör det för att hon måste


    Må så vara men har svårt att tro att det gäller majoriteten av ryska och ukrainska surrogater.
  • Limeblad
    Anonym (Ja) skrev 2020-10-07 21:35:27 följande:

    Nämner inget antal, säger bara att det finns kvinnor som vill ställa upp frivilligt

    Om det sen är mer eller mindre vet jag inte


    Förstår inte riktigt vad det har att göra med min kommentar till ts påstående att det inte är fattiga människor som är surrogater.
  • Limeblad
    Anonym (Ja) skrev 2020-10-10 08:29:09 följande:

    Det är din åsikt gällande surrogat och du får absolut tycka som du vill med all respekt.

    Jag å andra sidan tycker att surrogat ska bli lagligt i Sverige men givetvis ska man utveckla ett skyddsnät för blivande föräldrar men framförallt den havande kvinnan (surrogaten).

    Nu kan man givetvis utveckla det jag skriver betydligt mer men skulle man göra detta lagligt så ska man göra detta genom speciella kliniker somnar just för surrogat.

    -Kvinnan som frivilligt vill bära någon annans barn ska av egen vilja uppsöka kliniken och påtala hennes önskan att bära någon annans barn.

    -Kvinnan ska få prata regelbundet med psykolog så man förbereds på vad som komma skall så hon har stabilt psyke. Även kontakt med läkare så man är medveten om eventuella risker under en graviditet.

    -Kvinnan ska inte få betalt men däremot ska all nödvändig vård inte bekostas av henne.

    -Kvinnan ska vid eventuell sjukskrivning få ersättning så hon klarar sig ekonomiskt under graviditeten. Hon ska även få ersättning efter graviditeten så länge hon behöver vara borta från jobb för återhämtning.

    -Mannen/kvinnan/paret som använder sig av surrogat ska skriva på papper där man bestämmer hur man ställer sig till fosterskador/handikapp osv.

    -Skulle paret under graviditeten gå isär så ska barnet ändå få trygg uppväxt hos dom på bästa möjliga sätt.

    Nu är det här bara en tanke och som sagt det går att utveckla mer.

    Jag tycker att man ska göra detta lagligt just för att det finns kvinnor i Sverige som vill av fri vilja bära andras barn och istället för att det ska gå till på det vis som det gör i Sverige så kan man istället utveckla och skapa en trygghet så man slipper gå igenom sådana saker som du tar upp som man har läst om och som idag sker.


    Du skriver ingenting om risken att surrogatmamman ångrar sig under graviditeten eller efter förlossningen. Hur tycker du att den risken ska hanteras?

    Vem ska bestämma om abort vid exempelvis fosterskador?
  • Limeblad
    Anonym (Ja) skrev 2020-10-10 09:37:45 följande:

    OM det skulle vara så att något sker så hon vill göra abort så ska det finnas ett skyddsnät för hur det hanteras. Som tidigare förlag jag har nämnt så ska det finnas ett skyddsnät för den bärande kvinnan.


    Vad betyder det egentligen? Tycker du att hon ska få göra abort eller inte?
  • Limeblad
    Anonym (Ja) skrev 2020-10-10 09:58:08 följande:

    Vill den bärande kvinnan göra abort av någon anledning så ska det finnas en plan innan hon blir gravid hur det går till väga och vad som sker.

    [...]

    Surrogaten ska inte kunna ångra sig och hon får heller inte behålla barnet då hon medvetet har anmält sig till att bära någon annans barn. Därav riktlinjer och samtalsterapi flera månader innan hon ska bara någons barn och samt under tiden och efter graviditet.


    Tolkar dessa stycken som att hon då inte heller kan ta beslut om abort även om du skriver lika vakt som företagen som förmedlar surrogatet gör,

    Du går även längre än vad som gäller för utländska surrogater. (Enligt andra i tråden i vart fall) har dessa surrogater rätten att ångra sig, men det ska alltså inte gälla svenska kvinnor?
  • Limeblad
    Anonym (Ja) skrev 2020-10-10 10:02:34 följande:

    Ja det tycker jag. Att hon ska få göra abort alltså


    Såg inte detta före jag skickade.

    Är skillnaden för att det i abortsituationen inte finns ett barn som kommer leva i en annan familj än den genetiska?

    Ska det även gälla om det skulle vara det sista embryot/ägget?
Svar på tråden Varför är surrogatmödraskap så dyrt och inte lagligt i Sverige?