Inlägg från: Royals |Visa alla inlägg
  • Royals

    Klasstillhörighet

    Frågan uppkom när jag läste en annan tråd.

    Jag tänkte att jag skulle skapa en egen tråd om detta för att ta del av er syn på klasstillhörighet.

    Om vi tar några familjer som exempel vilken samhällsklass tillhör dessa och varför?

    A. Ett par i 35-40 år, konsult respektive sjuksköterska, sammanlagd årsinkomst 1,3 miljoner/år. Bor i bostadsrätt i centrala Göteborg värd ca 6,5 Miljoner. 2 bilar, Porsche & BMW sammanlagt värde 1,2 miljoner. 3-7 utlandsresor/år. Total belåningsgrad under 50%.

    B. En familj 35-40 år + 1 barn (5år), arbetar i butik resp hantverkare, sammanlagd inkomst 550 000 kr, bor i bostadsrätt i Malmö värd 3 miljoner, ingen bil. 1-2 utlandsresor/år. Belåningsgrad ca 50%.

    C. Ensamstående mor (60 år) + vuxen dotter boende hemma (20 år). Arbete inom äldreomsorg (mor)+ student (dotter). Total inkomst under 250 000 kr/år. Hyresrätt, ingen bil, utlandsresa vartannat år.

  • Svar på tråden Klasstillhörighet
  • Royals

    Vad definierar klass om inte inkomst?

    Varför drar ni slutsatsen att A är medelklass medan B och C är arbetarklass?

  • Royals
    Kjell2 skrev 2020-10-11 18:59:38 följande:

    Förmögenhet? Utbildning? Beteende? Uppfostran?


    Förklara gärna mer kring hur du tänker kring punkterna.
  • Royals
    Limeblad skrev 2020-10-11 19:48:20 följande:

    Exemplen känns inte särskilt vanliga iom att både familj A och B har stora tillgångar i förhållande till årsinkomsten och åldern. Är tanken att de ärvt eller att bostadspriserna ökat rejält sen de köpte?

    Menar du årsinkomst före eller efter skatt? Före skatt känns ju osannolikt för A att ha de bilarna och att de ska ha råd att åka utomlands så mycket för 1,2 miljoner på två personer är inte så mycket. Eller åker de till Köpenhamn eller Oslo?

    Anyway. Medelklass för A och arbetarklass för B och C.


    Det här är verkliga personer, hur de har finansierat allt framgår inte. Om det är sannolikt eller ej, är inte det viktiga. Utan hur ni gör bedömningen kring klasstillhörighet och varför ni kommer fram till just den slutsatsen.

    Men A kan absolut ha gjort affärer (tex startat och sålt företag) där vinsten gått till att finansiera boendet och bilarna. När vi pratar om inkomst pratar jag om A:s förvärvsinkomst, dvs löner, inte pengar som de tjänar på sina bolag.

    De åkte till Paris, Rom, Berlin, London, Tokyo, Hong Kong och Seoul, ungefär en vecka åt gången. Reser alltid i business eller första klass.

    A anser sig själva vara medelklass.
  • Royals
    Överste Senap skrev 2020-10-11 21:10:19 följande:

    Mark Zuckerberg är en av världens rikaste människor. Men väldigt långt ifrån överklass. Behöver jag förklara varför?


    Ja tack, det är ju det som jag efterfrågar i tråden.
  • Royals
    Aurora Borrealis skrev 2020-10-11 21:13:06 följande:

    Det beror på deras bakgrund och uppväxt.

    För i nuläget, i vad du beskriver får vi bara reda på att de är alla vanliga löntagare med olika löner. Om vi pratar utifrån klassperspektiv så är en löntagare är alltid en helt vanlig löntagare oavsett inkomst.


    Förklara gärna hur nu tänker och var gränserna går.
  • Royals
    KittyK80 skrev 2020-10-11 22:12:59 följande:

    Här kan du läsa, ts: www.grundskoleboken.se/wiki/Klassamhället


    Taget ur länken ovan:

    Överklass är människor som har ett överskott av tid och pengar. Grunden är vanligtvis en bra utbildning till något högstatusyrke som läkare, advokat, ingenjör eller liknande. Till det krävs vanligtvis också bra kontakter så att man kan få en tjänst som ger maximalt med pengar till minimal arbetsinsats. En människa från överklassen skall helst bestämma över sina egna arbetstider och kan ta semester när den vill, därför blir ofta människor ur överklassen egenföretagare.

    För överklassens människor är det viktigt med utbildning och man förväntar sig att barnen går ur skolan med så bra betyg som möjligt. Ofta har man bestämt vilka utbildningar och karriärvägar barnen skall ta redan innan de gått ur grundskolan. Man är noga med barnens tider, uppfostran och läxor. Oftast finns någon vuxen hemma när barnet kommer hem som ordnar mat och hjälper till med läxorna, föräldrarna är sällan skilda utan finns vanligtvis hemma under barnens uppväxt. Överklassmänniskor odlar ofta ett stort kontaktnät av andra överklassmänniskor och man hjälper varandra på olika sätt.

    Hur man betraktas av andra är viktigt. Det är viktigt att ha en bra adress, att klä sig i designkläder, att ha designade möbler inne i hemmet osv. Att t.ex. bära kostym på arbetet är vanligt för män. Pengar är viktigt och eftersom man har hög lön har en människa från överklassen ett ständigt överskott som kan investeras. På det sättet kan en överklassmänniska leva på pengarnas räntor och behålla ursprungsförmögenheten som ständigt växer, och på så vis kanske aldrig ha ett egentligt arbete.

    Enligt den beskrivningen låter det som att A är överklass.

    Ingenjör, egen företagare, bestämmer över sin egen tid, bor på bra adress, designer kläder & möbler, uppfattas av andra är viktigt och så vidare. Det är ju inte Villa Volvo Vovve vi pratar om.

    A själv håller inte med utan anser att överklass är något man uppnår om man har mer pengar än vad som kan förbuskas under en livstid. En familj med stora passiva inkomster.

    C anser att B är medelklass.

    A anser att B är arbetarklass.

    B själv anser sig vara medelklass.

    Oklart vilken klass A anser sig tillhöra
  • Royals
    Royals skrev 2020-10-11 23:50:56 följande:

    Oklart vilken klass A anser sig tillhöra


    Oklart vilken klass C anser sig tillhöra skulle det stå.
  • Royals
    Nini skrev 2020-10-11 22:17:28 följande:

    Det här var en intressant tråd. Om ni tar det här exemplet då:

    Ett gift par, 38 och 50 år, 3 barn i småbarnsåldern. Hon 3 universitetsexamen, 2 kandidat och en master, arbetar som högstadielärare, han industriarbetare. Hon kommer från en adelssläkt med anor bak till 1100-talet men där det idag inte finns någon rikedom. Villa värderad till 1,5 miljoner, 2 bilar i hushållet. Småstad.

    Och såklart det här exemplet är min familj, mitt adliga namn och påbrå dras alltid upp som något speciellt men jag själv känner mig som arbetarklass..


    Hmm intressant.

    Jag skulle också säga arbetarklass, möjligen medelklass
  • Royals

    Det känns som att det är väldigt olika hur folk definierar klass.

    Jag tänker mig personligen att de 20-25% rikaste i samhället är över klassen. 50% i mitten medelklass och nedre 25 arbetarklassen.

    Jag ser en person som har adligt namn men arbetar i arbetarsektorn (sk. Blue collar) som något annat än arbetarklass. Det kommer ändå vara så att personer som A får gå ombord före och sitta längre fram i planet.

  • Royals

    Ni kanske kommer från väldigt priviligierade bakgrunder.

    Men medelsvensson för mig är ett par där båda jobbar med normala jobb (man är lärare, sjuksköterska, butiksbiträde, socionomer, vanligt hårt arbetande människor helt enkelt) och har löner runt 30 000 kr/mån, bor i ett radhus med två barn och kör en några år gammal Volvo eller VW. Man åker på charter på sommaren och skidor på vintern.

    Jag ser personerna A som rika, de har en livsstil om många andra inte har. Med 83K i lön så hade jag ansett mig vara rik.

Svar på tråden Klasstillhörighet