• Anonym (5:a)

    Vad tusan har hänt med svenska skrivkunskaper?

    Har de ens rättstavning i skolan numer? Ser helt horribla stavningar varje dag och ett ständigt tema är att inte skilja på sett-sätt, enda-ända, en-än och till och med gott-gått. I ren brådska kan man ju stava lite fel och det är helt okey så länge det inte är formell text, men när orden betyder nåt annat har det gått för långt. Och det där sabla "g:et" som smugit sig in- var sjutton kom det ifrån?. Sovigt, tex. Liknar ju ankskit helt enkelt. 

  • Anonym (5:a)
    Aniiee skrev 2020-10-19 19:41:16 följande:
    Liten annekdot, som kanske pekar på att det inte är nytt.

    När jag gick i 2an blev jag jätteledsen och sur på min lärare för hon vägrade rätta mina skrivfel. Hon förklarade för mamma och mig att hon inet fick rätta skrivfel för skolverket hade bestämt att det var viktigare att men förstod vad som menades än att det var rätt. Jag var alltså 8 år och ville lära mig skriva rätt men jag fick inte... Mamma rättade mina skriverier istället. Hur mycket det nu hjälpte. Idag är jag 35, så det är över 25 år sedan och så vitt jag märkt på min bror, som är lärare, och syskonbarn så är det fortfarande så, i alla fall på ideologisk nivå. Brorsan får till exempel inte rätta felstavningar, syftningsfel osv som hans elever gör, för han är inte språklärare. Rättsrkivning är kanske inte lika viktigt i matematik och naturämnen, eller något.
    Så gräsligt att eländet började redan då. Jag är 52 och vi hade både rättstavning, välskrivning och skrivstil i skolan. Visserligen nya skrivstilen men ändå. Lärde mig den gamla av pappa.
    Jag förundras mer och mer över inte bara stavfel utan helt fel ord som sagt. Själva språket blir ju fel! Är det så knäppt i skolan numer får jag väl själv lära mina barn både läsa och skriva och stava rätt. Tycker det är jätteviktigt nämligen.
  • Anonym (5:a)
    Anonym (Skrivkunskaper) skrev 2020-10-19 20:50:29 följande:
    Många nuförtiden skriver dem när det ska vara de, eftersom de tror att det är mer korrekt än att använda dom. Men använder man dem när det inte ska stå dem, så ser det ju mycket värre ut än att använda sig av dom i båda fallen istället.

    Dem gick hem ser jag ofta istället för De gick hem. Jag förstår inte hur det kan vara så svårt att skilja på de och dem, när det går bra att skilja på jag och mig och du och dig.
    Det är nog det värsta felet av alla- det där sabla dem! Mitt språkcentra får en stroke varenda gång jag ser det! Dem äter. Nä, dem äter inte alls! Byt ut dem mot oss och se hur jävla bra det ser ut. Och låter. Tyvärr ser jag det inte bara här och på F.B utan även i tex tv-menyer. Dröjer väl inte länge innan det dyker upp i tidningar också. När vi hade dagstidning var det stavfel i varje tidning. Jag blev galen varenda gång. Men det är väl för att korrekturläsningen försvann och då slinker det igenom en massa fel. Och då menar jag inga tryckfelsnisse-fel utan just sånt jag nämnt innan. "I stort sätt var hon den ända dem åt middag med". Jag betackar mig.
  • Anonym (5:a)
    Anonym (De och dem, inte dom) skrev 2020-10-20 11:34:17 följande:
    Jag har en bekant som tror sig kunna i stort sett allt som är värt att kunna, bland annat så tror hon att hon skriver felfritt och klagar gärna på andra.
    Saken är bara den att hon själv för det mesta skriver fel på just de och dem.
    Givetvis erkänner hon det inte utan propsar på att hon visst skriver korrekt. Vilket hon definitivt inte gör.
    Det blir som lärarstudenten som för några år sen här påstod att man visst man skriva "dem äter". Och hon skulle bli lärare! Då pratar vi inte ens stavfel längre.
  • Anonym (5:a)

    A6 för mig är köpcentrumet i Jönköping. Jag vet att det numer heter Asecs, men den stavningen tycker jag är horribel. Och 1:n promenad?! Jösses, där klämde hon i med en särdeles märklig "stavning".

Svar på tråden Vad tusan har hänt med svenska skrivkunskaper?