• mari123

    Vad tusan har hänt med svenska skrivkunskaper?

    Anonym (Undrande) skrev 2020-10-19 17:13:19 följande:

    I var och varannan text man läser så särskriver folk. Går ren inflation i detta. I artiklar skrivna av s k journalister kan man se felstavningar.

    Personligen tycker jag det är extremt pinsamt med vuxna människor som inte vet att man inte särskriver och det ska inte krävas ett rättstavningsprogram för att man ska ha en chans att få en text korrekt stavad. 

    Vad har hänt? Är det att man är van vid engelska och därför särskriver? Har svårt att tro att alla särskrivare kan skylla på detta. Är det dom inbyggda rättstavningens fel så folk är så vana att saker autokorrigeras att dom inte bryr sig om att kunna stava själva?

    Och sen vad gäller ungdomar och deras text när dom skriver för hand... Det ser ju för j*vligt ut i dom allra flesta fall. Jag har aldrig tyckt att jag har nån vidare tjusig handstil men ungdomarna slår man med hästlängder för dom textar ju allt och definitivt inte snyggt.


    FAST det är ju inte konstigt om unga idag inte kan skriva snyggt för hand! De tränar väl inte på det? Behöver kanske inte ens kunna det mer än när de ska fylla i fysiska blanketter och då duger ju textning. På min tid (kort och försumbar) så fick man sitta och traggla med skrivstil! FY F..N så trist och tur att den skiten försvunnit. 
  • mari123
    Aniiee skrev 2020-10-21 14:35:05 följande:
    Jag använder "därav" ibland. "Dock" använder jag ofta. Jag undrar om det delvis är lite dialekt och dels pga att jag växt upp med ganska många äldre människor, eller om det orsakats av något annat. Jag läser förstås ganska mycket gamla böcker och dokument, så kanske därav?
    Jag växte upp inom frikyrkan och använder ofta gamla ord. Snudd på bibliska. Min lärare i svenska frågade mig om jag var religiös för hon såg det. INGET jag är stolt över utan bara patetiskt.
Svar på tråden Vad tusan har hänt med svenska skrivkunskaper?