Inlägg från: lövet2 |Visa alla inlägg
  • lövet2

    Tonåring envisas med att prata engelska

    Min dotter pratade nästan bara engelska hemma, när hon kom i tonåren. Jag fattade inte varför, men så fick hon sin Asperger-diagnos och psykologen berättade att det inte var helt ovanligt. Det hör ofta till diagnosen att barnet pratar en annan dialekt eller t o m ett annat språk.

    Nu är hon 16 och har anpassat sig lite mer efter de sociala reglerna, men hon faller väldigt fort in i engelskan. Jag vill förresten tillägga att när hon var liten och inte kunde engelska alls, då talade hon stockholmska - fast hon är född och uppvuxen i Norrbotten ...

  • lövet2
    Krabbapan skrev 2020-10-22 00:10:55 följande:
    Jag har personligen inte hört eller läst något om just autism och att använda andra språk, men det ligger nära tillhands nu när du säger det.
    Jag har sett en massa föreläsningar på Youtube och också lärt mig en del via en släkting med Aspergers.
    Barn med Aspergers lär sig ofta inte språket från sina föräldrar, syskon, dagisfröknar. I stället lär de sig språket från barnprogram, filmer och alla sådana där sammanhang där barnet bara lyssnar. Min dotter såg mest Bolibompa när hon var liten, och då lärde hon sig stockholmska. Sedan kom en ny programledare som pratade skånska, och vips fick dottern en lite skånsk accent. Engelskan började med Dora Utforskaren, och sedan gick det fort.

    Min 16-åring brukar följa Aspie World på Youtube. Den killen är tydligen från England, och han har berättat att hans föräldrar var förtvivlade i bland när han var liten, för han pratade amerikanska pga alla filmer han såg.
Svar på tråden Tonåring envisas med att prata engelska