Forum Tonåring - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Tonåring envisas med att prata engelska

  Ons 21 okt 2020 20:04 Läst 0 gånger Totalt 38 svar
  Ons 21 okt 2020 20:04

  Vi har en sextonårig tjej hemma som envisas med att prata på engelska med oss och även med många av sina kompisar när de är på besök. Kompisarna brukar oftast spela med, men det märks på lång väg att de inte riktigt är bekväma med det.

  Vi har absolut inga problem med att prata engelska, en av oss har t.o.m bott i ett engelsktalande land samt att vi alltid har rest mycket. Så vi har vanan inne att prata engelska med andra ord. Det är dock oerhört obekvämt och det känns fruktansvärt krystat/löjligt att prata någonting annat än sitt eget modersmål när man befinner sig i sitt eget hemland. Särskilt när hela sällskapet delar samma modersmål.

  Vi har tagit upp problemet med henne förut, och vi har bett henne att prata svenska med oss och sina vänner om det inte finns någon särskild anledning till att prata på engelska. Det fungerar stundvis men hon glider snart tillbaka i sina gamla vanor och återgår till engelskan.

  Är det fler tonårsföräldrar som är i liknande situationer? Hur har ni löst det?

  Eller är det vi som helt enkelt överreagerar när vi känner oss obekväma, eller hur hade ni känt er i en liknande situation?

  Vi har aldrig hört talats om en tonåring som inte vill prata sitt eget språk.

  Ps! Hon bemästrar svenska utmärkt både i tal och skrift, så det är inte kunskapen som är problemet.

 • Anonym (ooo)
  Visa endast
  Ons 21 okt 2020 20:15 #1

  Låt henne hållas. 

  Inget större problem för er ju, kompisarna reder sig nog också. Hon jobbar på att skapa sig en identitet och då kanske det för henne är viktigt med engelskan. Kan ju också vara så att för att ni tagit upp det som ett problem så gör hon som tonåringar kan göra, nämligen att vara motvalls och bete sig precis tvärt emot Glad. Om ni slutar att kommentera det och bara bete er som vanligt kanske det på sikt klingar av. Ni kan ju oavsett prata svenska med henne, även om hon svarar på engelska. 

  Här har jag söner som är runt 18-års ålder som alltid pratar engelska med varann och med sina kompisar online. De pratar svenska med mig, men som sagt, engelska med varann. De tycker det är roligare och de är bra på det. När de spelar online är det förstås engelska som gäller och det är väl därför det blivit så. jag tycker enbart att det är roligt och berikande. 

 • Anonym (2 barns mor)
  Visa endast
  Ons 21 okt 2020 20:28 #2

  Mina ungdomar är nästan likadana.
  Kan inte ha svensk undertext på film, hittar inte rätt ord på svenska, tycker engelskan är mycket bättre.....
  De är dock inte så pinsamma att du utsätter sina vänner får det.
  Det går nog över.

 • Anonym (H)
  Visa endast
  Ons 21 okt 2020 20:33 #3

  Hahaha 

 • Ons 21 okt 2020 20:36 #4

  Men svara på svenska ni. Lär väl tröttna. Eller så säger du rakt ut att det är löjligt 

 • Anonym (Jenny­)
  Visa endast
  Ons 21 okt 2020 20:42 #5

  Vi är en 2-språkig (eller 3 egentligen) familj och här hör det till vanligheterna att man får svar på ett annat språk än man frågade på. Ta det med ro! Säg att det är helt ok för henne att kommunicera på vilket språk hon kan lyckas göra sig förstådd på, så länge det är ok för er att svara på det språk ni vill.

 • Anonym (¨d)
  Visa endast
  Ons 21 okt 2020 20:42 #6

  Varför svarar ni henne på engelska? Fortsätt bara att svara på svenska. 

  Om ni vill få henne att sluta måste ni vara konsekventa. Ni kan helt enkelt sluta att svara öht när hon pratar engelska

 • Anonym (Varfö­r?)
  Visa endast
  Ons 21 okt 2020 20:48 #7

  Varför vill hon bara tala engelska? Vad säger hon själv om det? Jag tänker att man behöver börja där. Har hon svårt med socialt samspel? Jag tänker att det är lite märkligt annars ifall hon gör sina vänner obekväma utan att bry sig om det, eller ev konsekvenser av det.

 • Anonym (C)
  Visa endast
  Ons 21 okt 2020 21:04 #8

  Har hon någon diagnos? Inte helt ovanligt att personer med aspergers/autism väljer att prata engelska av någon anledning.

  Min 15-åring pratar mycket engelska med vänner och ibland kan det verka som att han har större ordförråd på engelska än på svenska :) Eller så är bara engelskan ett bättre språk ;) Men hemma pratar han iaf svenska.

 • Ons 21 okt 2020 21:14 #9

  Min dotter pratade nästan bara engelska hemma, när hon kom i tonåren. Jag fattade inte varför, men så fick hon sin Asperger-diagnos och psykologen berättade att det inte var helt ovanligt. Det hör ofta till diagnosen att barnet pratar en annan dialekt eller t o m ett annat språk.

  Nu är hon 16 och har anpassat sig lite mer efter de sociala reglerna, men hon faller väldigt fort in i engelskan. Jag vill förresten tillägga att när hon var liten och inte kunde engelska alls, då talade hon stockholmska - fast hon är född och uppvuxen i Norrbotten ...

 • Ons 21 okt 2020 23:55 #10
  Anonym (Jenny) skrev 2020-10-21 20:42:07 följande:

  Vi är en 2-språkig (eller 3 egentligen) familj och här hör det till vanligheterna att man får svar på ett annat språk än man frågade på. Ta det med ro! Säg att det är helt ok för henne att kommunicera på vilket språk hon kan lyckas göra sig förstådd på, så länge det är ok för er att svara på det språk ni vill.


  Då förstår jag att det faller sig mer naturligt såklart. Är familjen två-språklig så blir det kanske mindre besvärligt. I det här fallet är vi inte en flerspråkig familj vilket gör att det känna onaturligt och konstlat. Annars hade nog varit helt med dig.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll