Inlägg från: Anonym (S) |Visa alla inlägg
  • Anonym (S)

    Nån vaken? Jag bakar bröd/frallor och har några frågor

    Nu ärdet säkert redan klar med baket, men jag skulle säga att inga ingredienser ska vara varmare än 37 grader för jästens skull. Så inte varmare än så

    Grahamsmjäl är ju vete och har mer gluten än rågmjöl. Rågmjöl är ett mycket tungre mjöl (för det är rågmjöl då har och inte rågsikt?). Är det något annat mjöl i degen också?

    Jag skulle nog ta hälften hälften vetemjöl och rågmjöl för att få brödet lite lättare. Men har du inget annat mjöl hemma har du ju inte mycket till val.

    Var alltid försiktig med mjölmängd och ta lite i taget så att inte degen blir för tung. I synnerhet om du använder volym och inte vikt och experimeterar med olika mjöl och inte följer recepten exakt.

  • Anonym (S)
    Colourfulrainbow skrev 2020-10-23 20:58:04 följande:

    Jag tackar för svaret. Får skylla på trötthet, men det stämmer att inget ska vara över 37 grader för jästens skull. Tänkte på det sen när jag hällde i gröten, men då hade den ända redan svalnat och var ok.

    Det är klurigt det där med mjöl, jag är inte insatt. Hade i ca 12 dl vetemjöl och 3 dl rågmjöl. Enligt receptet skulle man ha i 3 dl grahamsmjöl, men jag bara bytte rakt av.


    Blev det bra då?
Svar på tråden Nån vaken? Jag bakar bröd/frallor och har några frågor