Inlägg från: Ellie |Visa alla inlägg
  • Ellie

    Föda utan Epidural

    Jag vet inte hur mycket goda råd från andra hjälper i det läget. Alla har olika smärttröskel, olika förlopp vid förlossningar och olika erfarenhet av sjukvården.
    Jag har fött två barn utan EDA, men jag hade aldrig sagt tvärnej till det, det bara blev så att när frågan togs upp var jag egentligen för långt fram i förlossningsskedet för att EDA skulle vara meningsfullt.

    Bägge gånger har jag stannat hemma rätt länge med Alvedon och varmt bad medan värkarna blivit starkare. Första gången satt jag sedan i ett väntrum för att bli undersökt, och det tog ett par timmar innan jag fick komma in (hade haft misstänkt vattenavgång i v 38) medans värkarna blev allt starkare utan att jag egentligen fattade att jag skulle föda en aning tidigt. När jag väl kommit in till förlossningssalen var jag öppen 10 cm. Hela förlossningen tog några timmar till eftersom jag inte fattade att jag borde krysta ut barnet och huvudet inte riktigt låg i rätt läge, så det hade krävts lite mer effektivt krystande av mig. Lustgas användes flitigt, men jag som ställt in mig på ett maratonlopp hamnade inte i tanken att "redan be om EDA".

    Andra förlossningen var mycket snabbare. Efter ett par timmar med värkar hemma kändes det nästan som dags att krysta, så då satte vi full fart mot sjukhuset. Jag fick ett rum och efter ett tag kom en student in för att börja prata med mig. Jag var tvungen att säga "jag tänkte föda nu", så jag fick ta av mig mina jeans, hoppa upp på sängen och med en del lustgas föddes dottern 15 min senare.

    Om man nu gärna vill undvika EDA tror jag fortfarande på idén att ställa in sig på att springa marathon, och att "detta kommer ta en stund, men sedan är jag framme (även om det är jobbigt på vägen)". Lustgas var bra för mig.

  • Ellie
    Stålmamma skrev 2020-11-02 22:38:34 följande:
    Jag födde min yngsta dotter helt utan bedövningar. Jag tyckte det var ganska skönt att stå i duschen och spola varmvatten och samtidigt lyfta upp magen när värkarna kom, trycket neråt blev inte lika jobbigt då.
    Jag vill hålla med om dusch med varmvatten. Själv satt jag i badkaret en stund i hemmet med varmvatten på magen, vilket lindrade värkar bra. Inte alla förlossningsavdelningar har tillgång till dusch/bad, men som sagt fungerar det förhoppningsvis bra hemma innan man åker in.
  • Ellie

    Man kan också tänka att det kommer att finnas ett begränsat antal värkar innan barnet är ute, och för varje värk har man en mindre kvar :) Vid de flesta normala förlossningar finns ju också en paus mellan varje värk, så man hinner hämta sig, och under tiden värken pågår tänka på att den när den är som värst snart tar slut.

  • Ellie
    Selmans skrev 2020-11-05 00:08:29 följande:
    Jag var tacksam över min epidural av en annan anledning än smärtlindring. Vi satte den flera timmar innan krystfasen så den hade slutat verka när det var dags. Ja, det gjorde ont. Men mest ont gjorde det i underlivet, och den smärtan kommer du inte undan ändå.

    Men efter förlossningen uppstod komplikationer. Moderkakan fastnade och behövde opereras ut. Tack vare att ryggbedövningen redan satt där slapp jag sövas. Epiduralen sitter liksom i en pump som narkosläkaren enkelt fyller på när det är dags. Så inför operationen tryckte de i en jäkla dos och jag slapp alltså sövas. Det är jag tacksam för, för det gav mig möjlighet att umgås med min nyfödda dotter direkt efter operationen, och jag fick timmar med henne som jag annars hade sovit bort.
    Fast om man sövs väcks man direkt efteråt. Själv hade jag inte EDA, men fick också åka till operation för att ta bort moderkakan. Jag fick en spinal bedövning och sövdes alltså inte heller.
  • Ellie
    Selmans skrev 2020-11-05 00:16:27 följande:
    Aha, då backar jag. Trodde man låg på uppvak osv. Ber om ursäkt.
    Inte lätt att veta. Jag hamnade på uppvak medans mina ben skulle vakna till liv, men dit fick min man och barn komma. Jag var bara skild från dottern under själva operationen, men det tror jag att du också var?
  • Ellie
    Selmans skrev 2020-11-05 00:37:50 följande:

    Ja, precis. 40 minuter tror jag det var. Men tappade mycket blod. 2,5 liter tror jag. Så jag sov rätt gott efter det ändå. Men ihop med min bebis som tur var.


    Jag tappade också ca 2.5 liter. Pga det fick jag ett par tusen från gravidförsäkringen. Bra att tänka på om man har försäkring.
Svar på tråden Föda utan Epidural