Inlägg från: Lisa says |Visa alla inlägg
  • Lisa says

    Föda utan Epidural

    Hade lustgas varje värk, tycker den var toppen! Och fokuserade på rösten, alltså att hålla den mörk/djup och inte gäll och ljus. Brumma sig igenom värken säger de ju. På utandning brummar och vibrerar man, det hjälper till att hålla födelsekanal och bäcken öppet men skär av smärtsignaler. Låter hippie men jag tyckte verkligen det hjälpte. Skrek av smärta rakt in i lustgasmasken, men höll skriken mörka och fick massa kraft av dem!

    Jag stod ofta framåtböjd med armbågarna på sängen, som vi höjt upp. Höll i lustgasmasken hela tiden. När jag fick en värk stod min kille bakom mig och pressade ihop mina höfter med sina händer; otroligt effektivt mot smärtan!

    Sista biten av öppningsskedet bad jag ändå om epidural, när allting intensifierades. Hade tur och fick den snabbt och då fick jag lite vila, och sen värkstimulerande dropp för att få igång det igen. Men då var det skillnad, allt kändes bättre och lättare att hantera värkarna. Är väldigt glad att epiduralen fanns!

  • Lisa says
    Hallonpaj83 skrev 2020-11-03 14:44:52 följande:

    Men en annan sak du bör veta om (om du inte redan vet iof) är att tiden efter förlossningen kan bli tuff också. Jag behövde bedövning för att kissa, kunde inte sitta utan sittring, hade svårt att gå. Fick även ta värktabletter dygnet runt. Säger inte att just du behöver gå igenom samma som jag men det KAN bli så.

    Önskar att nån sagt det till mig


    Håller också verkligen med! Det är en månad sedan min förlossning och nu börjar jag fungera hyfsat iaf. Allt som kom efteråt var den största chocken, (Hur sköter man en hemkateter, hur reser man sig utan magmuskler, och avslaget, stygnen, tuttarna..! Och yrseln, blåmärkena efter sugklockan, sömnsvårigheterna, hormonchocken, mjölkstockningen, förstoppningen, tårarna, allt som läcker, att byta blöja när man knappt kan stå, och alls försöka ta hand om sig själv medan man har fullt upp med en nyfödd) men det finns liksom inte utrymme att ta in allt det när man förbereder sig för förlossning. Man får ta det sen. Och man kommer igenom det (väl?)
  • Lisa says
    Solblomma30 skrev 2020-11-05 08:36:49 följande:

    Jag vill bara säga angående detta att även det är väldigt olika. När jag väntade mitt första barn mådde jag själv väldigt dåligt av att höra krigshistorier om andras förlossningar. Jag förstår att det är skönt att prata av sig själv med andra som varit i samma sits, men man kan också tänka på att det kan vara jobbigt att höra och öka på oron inför en förlossning. Det som sker sker, och det är inte säkert att det hjälper en att ha vetat om det innan, när man väl sitter med smärtor och problem efter förlossningen. Om TS skriver att hon vill höra sånt så är det klart att man ska dela med sig, men nu handlade tråden inte om det utan om erfarenheter av att föda utan epidural.

    Och TS, det är inte alls säkert att det blir på detta sätt efteråt. Jag har fött fyra barn vaginalt, och jag har bara haft smärtor och större besvär efter en förlossning. Efter de andra tre förlossningarna var jag öm i underlivet i någon dag eller två, och sen var det i princip som vanligt igen. Inga stora blödningar, jag mådde hur bra som helst i kroppen och kunde äntligen röra mig obehindrat efter att den stora magen var borta. Visst sover man inte så mycket i början kanske, men det gör man ju inte som höggravid heller.


    Jaa, nu var det ju inga krigshistorier utan alldeles vanliga saker som pågår i kroppen efter en förlossning och som flera av oss önskar att vi varit förberedda på... Och i största välmening! Alltså att smärtan vid förlossningen var lättare att klara av.

    Men. Du har rätt i sak. Menade inte att skrämmas utan mer såhär: gör matlådor innan, vila, förbered hemma och ta hjälp efteråt. Fast det var inte sånt ts ville ha tips om, utan ?Alla tips inför förlossningen mottages tacksamt?, och sådana har vi gett högre upp i tråden...

    Jag tror det jag ville säga var att det går inte att förbereda sig för det som kommer efter, utan man förbereder sig inför sin förlossning och sen dyker man in i allt det andra. Men återigen, det var klumpigt och inte det hon frågade om.

    Ber om ursäkt.
Svar på tråden Föda utan Epidural