Inlägg från: Anonym (vilken fråga) |Visa alla inlägg
  • Anonym (vilken fråga)

    Hade du struntat i att jobba om du vann massa pengar?

    För mig låter det som en mardröm att inte jobba. Skulle jag vinna flera hundra miljoner skulle jag starta ett eget hitech-bolag.

    Men egentligen kan jag inte ha det bättre än det redan är. Jobbar på ett hitech-bolag med innovation i framkant. Tjänar bra, lever gott och har fruktansvärt kul både på jobbet och fritiden. Jag skulle - helt ärligt - inte byta bort detta för en vinst på 3 miljoner.

  • Anonym (vilken fråga)
    Anonym (tobbe) skrev 2020-11-20 00:54:05 följande:
    Känns det inte drygt att jobbidentiteten är så viktig för dig?
    Varför hittar du på det? Är det jobbigt för dig att andra kan ha lika roligt på jobbet som på fritiden.

    Jag älskar mitt jobb. Att tillsammans med kollegor kämpa järnet för att företaget ska utvecklar är fantastiskt roligt.

    "jobbidentiteten" - vad är ens det för något? Ett jobb kan vara otroligt mångfacetterat så jag har svårt att se att en identitet överhuvudtaget existerar. Det är ett satans kul sätt att spendera sin tid.

    Brukar du säga att de som gillar att odla buskar har det drygt med buskidentiteten?
  • Anonym (vilken fråga)

    Undrar om det finns nån koppling mellan vänster/höger och vilja/inte vilja jobba.

    Nån som orkar starta en undersökning?

  • Anonym (vilken fråga)
    bastardized skrev 2020-11-20 23:03:21 följande:

    Jag har lyckan att kunna lägga av att arbeta om jag skulle vilja då jag har haft tur att specialisera mig inom ett mycket litet specifikt område med stor efterfrågan under en lång tid. 


    Nej, jag tar ledigt 4-månader varje år men kan ärligt säga att den sista tiden på min ledighet riktigt kryper det i kroppen efter att få fylla en uppgift, att få uträtta något, att behövas i ett sammanhang. Detta trots att jag kan fylla min fritid med det jag tycker är kul. 


     


    Förstår dig verkligen. Man vill ju åstadkomma något. Skapa värde. Bidra. Eller rent av hjälpa arbetsgivaren att besegra en konkurrent. Tävla. Det är ju kul.

    Min hobby är min sommarstuga. Den ger en typ av tillfredsställelse. Men en hobby kan ju aldrig ersätta ett arbete som kräver att man befinner sig på toppen av sin kognitiva förmåga och den otroliga känslan när man byggt ett system som slår kunderna med häpnad.
     
  • Anonym (vilken fråga)
    Just Precis skrev 2020-11-21 00:00:13 följande:
    Jag håller verkligen med om detta. Det är ett sånt tydligt tecken på att man är (ursäkta det extremt pubertala uttrycket MEN) knullad av systemet när man håller på och shamear folk för att de inte köper att jobbet ska vara något som man självförverkligar sig själv genom, och verkligen ?brinner? för.

    Jag har ett ganska kul och ?bra? jobb som kräver att man liksom håller min och engagerar sig, och när jag nu ändå är där en så stor del av min vakna tid känner jag att jag ändå måste anstränga mig lite för att det inte inte ska vara ett totalt slöseri med tid, men HERREGUD vad jag skulle sjappa om jag kunde.

    På nåt slags samhällsplan är det förstås viktigt att vi samarbetar och får flera viktiga samhällsfunktioner att fungera, men mitt jobb är - likt många andra halv/välbetalda jobb - inte en sådan viktig funktion, utan ganska överflödigt. Det jobbas enormt många överflödiga timmar i den här världen, om man säger så...
    Vet inte. Om man sån tur att jobbet uppfyller alla krav på att vara roligt, utvecklande, man får betalt för att göra det roligaste man kan komma på. Ja, då förstår man att man är jävligt lyckligt lottad. Även vi som haft denna tur har ju haft stentråkiga jobb som man bara vill fly från. Klart jag inte velat jobba kvar på ett sådant ställe om jag kunde slippa.
  • Anonym (vilken fråga)
    Just Precis skrev 2020-11-21 00:32:48 följande:
    Ni hr också sån tur att det bästa ni vet sannolikt inte är typ att lyssna på musik, dricka vin och långpromenera....OBS HOJTA om någon vill anställa mig till att göra det
    Fast vinet smakar ju så mycket bättre när man fått kämpa lite för det.
  • Anonym (vilken fråga)
    Just Precis skrev 2020-11-21 09:57:13 följande:
    Hehe, köper det om själva slitet inneburit att man trampat druvor, jäst på fat, tappat på butelj - men inte typ tragglat i Excel.

    Visst är fredagsglaset det godaste glaset men jag vågar påstå att det inte smakar bättre än 40 frigjorda timmar i veckan...
    Lika svårt som jag har att se tjusningen med att trampa omkring i en gegga dagarna i ända har du svårt att se tillfredsställelsen när jag automatiserat bort ett tråkigt excel-tragglande.

    Tid är ett komplicerat begrepp. Sitter jag på en trevlig AW eller en intressant arbetsuppgift så försvinner tiden bara. Väntar jag på bussen så är 1 minut en evighet. Som jag ser det kan man inte frigöra tid, den bara är.
  • Anonym (vilken fråga)
    Just Precis skrev 2020-11-21 12:19:05 följande:
    Ok. Well, jag skulle iaf helst vakna varje dag och bestämma vad jag skulle ägna min tid åt. Inte vara bunden någonstans 40h/ vecka.
    För mig handlar inte jobbet om att vara bunden 40h per vecka. Skulle tycka det vore skittråkigt att äta, skita, sova, kolla på netflix + kanske en "hobby" 2 h i veckan. Nä fy fan.
  • Anonym (vilken fråga)
    Just Precis skrev 2020-11-21 19:20:50 följande:
    Hehe, du måste drömma större än Netflix och bajsa
    Det är ju det jag göra, haha.
  • Anonym (vilken fråga)
    Anonym (tobbe) skrev 2020-11-21 20:43:03 följande:
    Fast vem säger att det skulle se ut så. Ditt liv ser ju ut på liknande sätt förutom att du lagt till att knappra på en dator på jobbet. Så det händer ju inte så mycket mer i ditt liv.

    Bara för att man inte är kedjad till en arbetsplats innebär inte det att man bara petar naveln. Skulle jag vara ekonomiskt oberoende då skulle jag ha miljoner saker som jag vill göra. Jag tycker tex om att lära mig nya saker. Pluggar lite allt möjligt på fritiden. Då skulle jag ha obegränsad tid till det. Har även en massa projekt och uppfinningar jag skulle få tid att utveckla. Jag skulle kunna syssla med saker jag brinner för som miljö och annat. Skulle försöka lära mig så mycket som möjligt och uppleva så mycket som möjligt. Allt det är omöjligt om man är bunden till en arbetsplats. Visst du kan utveckla den del som har med jobbet att göra men ingenting annat. 

    Men det är där jag tror skillnaden mellan er som inte kan tänka er att vara utan ett avlönat arbete på ett företag och oss andra ligger. Vi vill göra mer och ha mer variation. Men framförallt vill vi inte vara bunden och styrd.
    Du vet ju uppenbart inte ett skvatt om mitt liv eftersom du har genomgående fel.

    Jag "knapprar" inte på en dator. Jag bedriver utveckling av hyperavancerade system i världsklass. Fritiden är oerhört mångfacetterad och helt magisk, men det skulle bli sjukt tråkigt att bara ha fritid med begränsade kognitiva utmaningar.

    Min erfarenhet är att det kräver alldeles för mycket energi för att helt på egen hand bedriva ett projekt från idé till säljbar produkt. Men hade man några ekonomiskt oberoende vänner skulle det kanske funka.

    När det gäller just lärande så är ju arbetsplatsen bästa möjliga arena för det. Man kan ta en ide och utveckla den. Mycket roligare att göra än att läsa bok. Tillsammans med lika intresserade kollegor blir det oslagbart. Sa du fastkedjad? Skulle inte tro det. Frihetsgraden är hög.
Svar på tråden Hade du struntat i att jobba om du vann massa pengar?