Inlägg från: Anonym (minimarini) |Visa alla inlägg
  • Anonym (minimarini)

    Hur många personer träffar du?

    Anonym (Nyfiken) skrev 2020-11-19 22:01:03 följande:

    Säg att smittspårning praktiserades generellt i samhället och att du skulle testa positivt för covid imorgon. Hur många personer, utöver det egna hushållet, skulle finnas på din smittspårningslista för de senaste säg 3 dagarna?

    För att "kvalificera" ska du ha varit inom 2m från personen i minst 10 min. För att förenkla räknar vi bort alla möten där någon av er haft munskydd eller visir.

    Varför du träffat personerna är inte vad jag är nyfiken på utan hur många personer en genomsnittlig person egentligen träffar på det sättet. Det handlar alltså både om på arbetet och på fritiden.


    Umgås egentligen privat inonhus nästan undantagslöst med egna familjen. På fritiden umgås vi med vänner i huvudsak utomhus. Jobbar själv inom vården men kör bil till jobbet, har munskydd och visir vid all patientkontakt och undviker kollegor så gott det går. Vi har matleverans men kompletteringshandlar ibland. Barnen går till skolan själv och lämnas och hämtas på sina fritidsaktiviteter. Själv tränar jag i nuläget genom att springa utomhus, oftast på egen hand men ibland i sällskap. Mina egna riskkontakter senaste veckan (definierat som oskyddat <2 meter och >15 minuter inomhus, bortsett från hushållsmedlemmar) är 0. Kanske 1-2 om man slår ihop alla delvisa kontakter. Räknar inte med utomhuskontakter eftersom jag inte tror att smittan sprids utomhus i någon större utsträckning så länge man håller lite avstånd och ingen i sällskapet nyser och hostar.

    Tror inte att vi kommer att leva helt utan undantag för evigt men överlag lever vi annorlunda nu jämfört med tidigare.
  • Anonym (minimarini)
    hammarhajen skrev 2020-11-20 05:55:49 följande:

    Som lärare så minst 50 personer de senaste dagarna, barn och vuxna. Troligen fler. Alla planerade möten med kollegor och föräldrar sker digitalt. Men många möten kan inte planeras, t.ex. när vi behöver stuva om i kollegiet för att någon går hem sjuk, om ett barn mår dåligt och behöver hjälp, om vi behöver reda i en konflikt etc. Vi har dragit ner rejält på fysiska möten som sagt, men uppskattar att jag träffat kanske 7-8 kollegor på det sätt du beskriver. 

    Vi sprider ut oss så mycket vi bara kan och är ute när det passar, men några två meter är omöjliga att få till. Man sparar helt enkelt in på yta på skolor, det kostar för mycket. Vilket bekymrar oss även utan pandemi, dels för allas dagliga välmående (ljud, ljus, intryck) och dels för allt annat som sprids - kräksjukor, förkylningar, löss... 

    Det arbetsrum vi delar på 11 lärare är så litet att om två personer är där funkar två meters avstånd, kommer en tredje blir det för trångt. Planeringstid efter lektionstid kan vi göra hemma, men tiden mellan lektioner finns ingenstans att ta vägen. Ska man prata om känsliga saker så kan vi inte heller stå i en korridor eller så, måste kunna stänga en dörr.


    Vädrar ni i skolan regelbundet? Det sägs kunna minska smittspridningen. Om den inte slår utan lokalernas ventilation det vill säga.

    Funderat på varför skolor inte kör mer undervisning utomhus. Idrott tycker jag man gott och väl kunde anpassa och ha nästan helt utomhus. Det viktigaste är ju inte vad barnen gör utan att de rör på sig allsidigt. Naturämnen borde också vara möjliga att göra utomhus i någon mån. Lära sig om växter och djur, ekosystem och fysikens lagar irl. När det är varmare ute kan man lösa mattetal och läsa böcker utomhus förutsatt att skolgården är ok eller man kan ta sig till någon skogsdunge i närheten på enkelt sätt. Fritids kan ju i princip helt förläggas utomhus. Eller köra halva grupper utomhus och alternera.
  • Anonym (minimarini)
    Anonym (hm) skrev 2020-11-21 13:25:59 följande:

    Tror att det är lite orealistiskt i Skåne och västkusten vintertid, det blåser konstant kraftig vind med små vattendroppar/snömos i, jag hör inte vad folk säger som jag går bredvid dem ens.

    Idrott tror jag många skolor har utomhus just nu. 


    Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder som det snusförnuftiga ordspråket säger.
  • Anonym (minimarini)
    Anonym (Många) skrev 2020-11-22 05:34:41 följande:

    Det här är en barndomsvän som är min bästis, vi har växt upp tillsammans men nu bor vännen i en större stad och jag bor på vår uppväxtort. Nu skulle min vän åka hit över helgen för att hälsa på sina föräldrar och en sjuk morfar men kunde inte bo hos sina äldre föräldrar. Då vi har ett gästrum ser vi det bara som trevligt och samtidigt får vi en massa umgänge. Det är ju ingen som är covid sjuk och vännen är multisjuk så personen hade verkligen märkt om hen hade haft Corona.

    Sen nästa vecka kommer vårt stora barn hem så det var den här helgen som rummet var ledigt. Och då barnet bor 40 mil bort så ville vi inte att dom skulle komma samtidigt heller.

    Men alla familjers behov ser ju olika ut, och vi träffar ändå otroligt många dagligen i våra jobb, så då är inte lite privatumgänge någon skillnad för oss


    Alla kontakter innebär en risk för smittspridning. Således ju färre kontakter alla har desto bättre.

    Man kan inte styra över allt i sitt liv. Exempelvis kan man ha svårt att styra över hur många man tvingas träffa på jobbet. Och man kan inte hjälpa om man har en massa barn och en partner hemma. Och man kan tvingas uppsöka sjukvård, apotek eller gå och handla mat. Men vissa kontakter (släkten, vänner, bekanta) kan man påverka. Och det är dessa kontakter som vi har förmågan som vi alla uppmanas att undvika.

    Sedan är inte jag någon extremist. Undantag kan ju alla behöva göra. För att stötta någon annan eller för att få sättning själv. Vi människor behöver ju varandra.
Svar på tråden Hur många personer träffar du?