• hammarhajen

    Hur många personer träffar du?

    Som lärare så minst 50 personer de senaste dagarna, barn och vuxna. Troligen fler. Alla planerade möten med kollegor och föräldrar sker digitalt. Men många möten kan inte planeras, t.ex. när vi behöver stuva om i kollegiet för att någon går hem sjuk, om ett barn mår dåligt och behöver hjälp, om vi behöver reda i en konflikt etc. Vi har dragit ner rejält på fysiska möten som sagt, men uppskattar att jag träffat kanske 7-8 kollegor på det sätt du beskriver. 

    Vi sprider ut oss så mycket vi bara kan och är ute när det passar, men några två meter är omöjliga att få till. Man sparar helt enkelt in på yta på skolor, det kostar för mycket. Vilket bekymrar oss även utan pandemi, dels för allas dagliga välmående (ljud, ljus, intryck) och dels för allt annat som sprids - kräksjukor, förkylningar, löss... 

    Det arbetsrum vi delar på 11 lärare är så litet att om två personer är där funkar två meters avstånd, kommer en tredje blir det för trångt. Planeringstid efter lektionstid kan vi göra hemma, men tiden mellan lektioner finns ingenstans att ta vägen. Ska man prata om känsliga saker så kan vi inte heller stå i en korridor eller så, måste kunna stänga en dörr.

  • hammarhajen
    Anonym (minimarini) skrev 2020-11-21 13:21:46 följande:
    Vädrar ni i skolan regelbundet? Det sägs kunna minska smittspridningen. Om den inte slår utan lokalernas ventilation det vill säga.

    Funderat på varför skolor inte kör mer undervisning utomhus. Idrott tycker jag man gott och väl kunde anpassa och ha nästan helt utomhus. Det viktigaste är ju inte vad barnen gör utan att de rör på sig allsidigt. Naturämnen borde också vara möjliga att göra utomhus i någon mån. Lära sig om växter och djur, ekosystem och fysikens lagar irl. När det är varmare ute kan man lösa mattetal och läsa böcker utomhus förutsatt att skolgården är ok eller man kan ta sig till någon skogsdunge i närheten på enkelt sätt. Fritids kan ju i princip helt förläggas utomhus. Eller köra halva grupper utomhus och alternera.
    Ja, naturligtvis vädrar vi. Så ofta vi kan. Sitter ofta med ytterkläder på elevernas raster och har långkalsonger och dubbla koftor inne för att det blir så kallt av all vädring.

    Allt som går att göra ute utan att tumma på undervisningens kvalité, det gör vi också ute. Men nu i november när det är kallt är det svårt att använda händerna utan vantar och sitta still nog för att skriva en text till exempel. 

    Vi har också många kollegor borta pga covid eller förkylningssymtom, så i praktiken blir det svårt att dela upp grupper etc. Även om vi självklart gör så gott vi kan. 
  • hammarhajen
    Limedryck skrev 2020-11-21 12:18:34 följande:

    Måste även fråga en sak efter att ha läst i tråden. Som ni ser i mitt svar är vi inga kontorsarbetare och äger ingen bil, därav blir det en del i vardagen. Men jag träffar inte vänner eftersom jag är väldigt introvert och har inget jobb just nu.

    Men var finns ni som bär munskydd och isolerar er? Jag kan ärligt säga att jag knappt sett någon som följer restriktioner. I stort sätt alla trängs (utan munskydd) på sonens skola, i affären och i kollektivtrafiken. Alla jag känner träffar familj, släktingar och vänner, reser och träffar släkt, anordnar kräftskivor, går på fester osv. Att jag inte gör det är mest för att det inte ingår i mina intressen. Helt ärligt, var finns ni som isolerar er och bär munskydd? Är ni verkligen fler än svaren i den här tråden?


    Nja. Munskydd ingår ännu inte i några rekommendationer, så att vara utan ett sådant är inte att göra "fel". 

    I affären och kollektivtrafiken är man för att man måste, alla har inte bil eller möjlighet att åka bil till jobbet. Alla kan inte heller jobba hemma. De flesta skulle nog undvika bussar och tåg nu om de kunde. 

    Samma lika på affären. Folk måste ju ha mat. Det är folk i butiken, absolut, men inte jättemånga och de flesta försöker nog snabba på inköpen lite och i den mån det går undvika att stå så nära någon annan. Men det är lätt att missa när folk kommer från alla håll och man har fokus på sin handling.

    I skolan är det trångt, det är liksom så vi satsar på skola. Det får inte kosta och elever och personal trängs på ytor som ÄR trånga, alltid. Även utan corona. Vi drabbas av smittor även vanliga säsonger, allt från förkylning till influensa, vinterkräka och löss. Vi som jobbar i skola har alltid önskat mer yta, fler handfat, fler toaletter och bättre städning men blir inte lyssnade på. 

    Alla skolor jag känner till vädjar nu till föräldrar att hämta och lämna ute, det är väldigt få vuxna inne som inte tillhör personalen.
Svar på tråden Hur många personer träffar du?