Inlägg från: Physalis |Visa alla inlägg
  • Physalis

    Hur fan får man tiden till att städa med barn hemma?

    Det låter ju som att du försöker göra för mycket med den tid du har. Om du är föräldraledig så är det enda rimliga att du ägnar dig åt barnen under dagen. Såklart får man plocka undan efter en aktivitet, torka spill och laga mat åt sig själv och barnet. Men sköta företag och hela tiden städa fungerar ju inte riktigt.

    Jag hade gjort följande: tiden partnern är borta från jobbet ägnas åt barnen + underhåll av det som behövs göras under tiden så som att laga lunch och mellanmål, städa efter måltid och plocka undan leksaker som använts.

    När partnern kommer hem samarbetar man med hushållssysslorna precis som man gjort om båda varit iväg på jobb.

    Om du ska hinna med ditt företag så får partnern gå ner i tid och vara föräldraledig de timmar du behöver eller så kanske ni ska betala för hushållstjänster som ger dig mer fritid.


    Korrekturläser som en kratta
  • Physalis
    Kentaur skrev 2020-11-20 23:16:41 följande:

    Förr fanns inte moderniteter som elspisar, tvätt- och diskmaskiner.

    Förr kunde man inte köpa alla sina kläder i billiga butiker utan man fick börja med att ha ett gäng får och/eller linåkrar.

    Förr fanns inte ICA utan även kvinnorna fick föriutom att sköta alla barnen slita hårt med jordbruk och djurskötsel.

    Så jo, de jobbade hårdare än vilken annan företagare som helst i dagens Sverige.

    Barnhagar fanns under en mycket kort period när det redan fanns moderniteter som elspisar så det räknas knappast in här.

    Och ja, man praktiserade barnaga men det innebar verkligen inte mindre jobb för kvinnorna.

    Nej, allt var inte bättre förr, garanterat inte. Det var dessutom inte min poäng.


    Förr bodde man också med sina släktingar och hade pigor och drängar som hjälpte till att ta hand om barnen, åkrarna och djuren . Barnen jobbade också från tidig ålder.

    Det var inte mamman som slet ensam med allt jobb medan barnen klarade sig själva.
    Korrekturläser som en kratta
  • Physalis
    hammarhajen skrev 2020-11-21 05:52:47 följande:

    Nej, precis. För ALLA vuxna slet, från morgon till kväll.

    Släktingarna man bodde med var ofta gamla och sjukliga och fick tas om hand, de också. Drängen var på åkern, i skogen eller hos djuren. Pigan fullt sysselsatt me mjölkning, matlagning, bara vatten och skura golv. Alla vuxna jobbade i princip dagens ljusa timmar, alla dagar i veckan utom söndagar och även då skulle djuren tas om hand och maten lagas.

    En mormor på 60 år var GAMMAL. Synen kunde inte bli skarpare med glasögon, hörseln fick ingen hjälp av hörapparat. Den som slitit i i jordbruket, fisket eller skogen och fått ont i ryggen fick ingen sjukpenning och värkmedicin. Jämför dåtidens jordbruk med "tunga jobb" som t.ex. undersköterskor idag och inse att dåtidens jobb var väldigt mycket mer fysiskt slitsamt än dagens. 

    Inte för ett ögonblick är det slitsammare idag. Den nutidsmamma som hävdar att hon har det jobbigare nu än vad hennes mormors mormor hade det, behöver läsa på lite grundskolehistoria och se över sin egen inställning till livet.

    Med det sagt behöver inte hemmen vara kliniskt rena idag. 


    Men är det någon som har hävdat något sådant? Ts ber om hjälp om sitt problem, ingenstans har hon sagt att hon har det värre än någon annan. Det var bara den här andra användaren som kände ett behov av att svepa in och droppa den gamla uttjatade "det finns andra som har det värre så sluta gnäll". Tröttsamt och derailar bara orginalfrågeställningen med sånt här tjafs.

    Jag ångrar att jag nappade första gången och kommer inte bidra något mer på det här offtopicspåret.
    Korrekturläser som en kratta
Svar på tråden Hur fan får man tiden till att städa med barn hemma?