Inlägg från: Str8fwd |Visa alla inlägg
  • Str8fwd

    Regeringens el-fiasko

    Ju mer ju bättre skrev 2020-11-21 23:42:51 följande:

    I fredags var elen 1600 procent dyrare i södra Sverige jämfört med norra.

    Enligt Löfvén har elöverskottet aldrig varit större. Vilken sopa. Nu kommer den elkris som oppositionen varnade för. Total oförmåga att se helheten.


    Egentligen har inte Lövfen fel, han väljer bara att svara på det som låter bra.

    Sverige har ingen elbrist, vi har däremot stundtals en effektbrist.
    Dvs den totala kapaciteten räcker till med råge om det är soligt, blåsigt och kärnkraftverken går.
    Är det däremot som i sommar då det varit soligt men vindstilla och våra grannländer haft likadant väder samtidigt som det varit servicearbeten på Kärnkraften så får vi effektbrist.

    Ström måste förbrukas i samma sekund som den tillverkas och där är det svårt att reglera med vindkraft, blåser det så snurrar det, får vi inte förbrukat det som produceras får vi fel spänning och elektronik förstörs, samma sak om vi producerar för lite.

    Vattenkraften kan oftast rulla på som vanligt vilket speglas på prisbilden i dom nordliga elzonerna, i sommar har man fått köra lite hårdare för att täcka upp brister.
    Pratas ofta om mer eller mindre vatten i dammarna men över tid är det något som alltid ordnar sig,
    I t.ex Luleåälven är det egentligen ovidkommande då det totala förrådet om det inte skulle komma en enda droppe vatten ändå skulle räcka i 15-16 månader.

    Slutligen en intressant länk på import/export och olika länders klimatpåverkan.
    www.electricitymap.org/map
  • Str8fwd
    Friger skrev 2021-09-05 06:30:16 följande:

    Du får gärna ge källa på att Luleälvens magasin skulle räcka 15-16 månader utan en droppe regn. Jag har följt dom magasinen i flera år och håller inte med. Det är tre större årsmagasin varav ett inte är så stort. Dom två andra är stora men inte i närheten av ditt påstående.

    Samtliga vattenmagasin i sverige pendlar mellan 20-30% som lägst på vårkanten till omkring 80% efter vårfloden/höstregnen. Man kan till viss del spara vatten mellan säsongerna. Men några jättemängder är det inte. Men det har fungerat hittills. Däremot anser jag att det blivit svajigare sedan man slog av de senaste kärnkraftreaktorerna.

    För att ge en storhet. Sveriges samlade vattenmagasin rymmer ca 33,6TWh. Det är ungefär hälften av den samlade kraftproduktionen av vattenkraft. Ca 60TWh. Platserna där magasinen ligger är nerfrusna en stor del av året. Påståendet av 15-16 månader utan vatten har jag svårt att se.

    Som tur va brukar torka här bara innebära någon månad. Sen kommer regn.


    Suorvadammen rymmer 6000 milj m3, Luleå älven har ett medel flöde på 506 m3/sek vilket gör att den dammen skulle räcka i 137 dagar om man skulle tömma den med den hastigheten

    Nu är det dock så att det är tillrinningar nedströms som ökat på siffran 506m3/sek så värdet att ha en så stor reservbank högre upp blir mycket mer värt.

    I det flöde som idag går ner för älven så är en del släppt förbi kraftverken.

    Skulle man köra allt igenom för att få ström skulle flödet bli lägre men man skulle kunna köra längre på vattenmängden och med större kraftuttag.

    I sommar har man kört rätt hårt med vattenkraften hela sommaren och därför har man släppt ut från Sourva för att ha vatten till stationerna nedströms.

    Det sänkte lagret med ungefär 5%
Svar på tråden Regeringens el-fiasko