Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Regeringens el-fiasko

    Öka takten och bygg snabbt ut vindkraften


    Det krävs expansiva mål för elförsörjningen. Elnäten måste byggas ut och moderniseras. En snabbt utbyggd vindkraft är en fråga om att säkra industriell konkurrenskraft, skriver fyra företrädare för stora svenska skogs-, stål- och gruvbolag.


    www.di.se/debatt/debatt-oka-takten-och-bygg-snabbt-ut-vindkraften/
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2021-09-22 07:21:58 följande:
    Jag förstår att miljöhatare vill ha mer vindkraft. Fler industriområden i stil med Markbygden, 50 000 hektar kalhygge väster om Piteå. Utdikade våtmarker, 50 mil ny väg anlagts. Fridlysta och rödlistade fåglar är ointressant för miljöhatarna. Likaså renbetet.

    Bygg isåfall slumpkraftverken så nära Mordor som möjligt. Lidingö har gott om plats, på Gärdet och Djurgården ryms säkert ett antal. Tantolunden och vitabergsparken på slöddermalm borde ju passa miljöhatarna ypperligt! För att inte tala om skärgården. Då blir det billigare att dra ledningar också.

    Ja det är många som anser att Sverige bör satsa på havsbaserad vindkraft i södra Sverige så vi lär då se en sådan utveckling. Om du vill värna om fågellivet så vet du säkert att det är det bättre att etablera vindkraftverken längre ut till havs..


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2021-09-21 23:32:03 följande:
    "Ska vi klara av att snabbt elektrifiera samhället och ställa om våra industrier för att minska utsläppen av växthusgaser behöver utbyggnaden av elproduktionen accelerera här och nu."

    Skribenten liger 100 år efter i tiden, "samhället" i Sverige är elektrifierat. Enligt regeringen är el-produktionen tillräcklig och vi exporterar el. Stabilitet och balans i el-produktionen samt överföringskapacitet är vad som verkar saknas/brista i och där tillför inte utbyggd vindkraft något.
    Kärnkraft bidrar med både stabilitet, reglerbarhet, effekt och minskade utsläpp.

    "Och vindkraften är det kraftslag som går snabbast att expandera."

    Kanske det enda argument i artikeln som tål granskning, men som för det avsedda syftet är "fort, men fel".

    "För företag som bedriver energiintensiv verksamhet, dygnet runt, året runt på en internationellt konkurrensutsatt marknad, är vindkraften en avgörande del av lösningen idag."

    Nej, verkligen inte! Vindkraft svarar inte upp till kraven och behoven av effekt dygnet runt alla årets dagar. 

    Den här debattartikeln är så dålig att den mest liknar ett skämt! Det är väl inte den 1:a april idag? Skrattande

    Så du kallar en insändare av fyra verkställande direktörer för några av Sveriges största och mest energikrävande skogs-, stål- och gruvbolag för ett skämt?  Det säger nog mer om dig än om dem.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Friger skrev 2021-09-22 10:53:43 följande:
    2020 pendlade vindkraften mellan 140MW till 8520MW och producerade 26TWh vilket var 17% av elproduktionen. Totalt lite mer än  4.000 vindkraftverk.

    Ska vinden hantera det ökade kraftbehovet så pratar vi tio-tusentals vindkraftsnurror till. Ska vi sedan lagra överskottet från blåst till vindstilla i form av vätgas så får vi öka antalet vindsnurror med ungefär hälften till.

    Ska vi sedan dimensionera elnätet för de nya toppeffekterna av ett ryckigt elnät som ena stunden producerar hur mycket som helst och andra stunden inget alls så framstår det befintliga elnätet som en aning skrattretande klent.
    Iden med att lagra energiöverskottet från vindkraft som vätgas är bl.a. att motverka ryckigheten i elnätet.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2021-09-22 12:05:54 följande:
    Annars kan man satsa på stabil väderoberoende och planerbar elproduktion. Som Sverige gjorde på 60-70 talet. Då oljeimporten halverades trots fördubblad fordonstrafik.
    Ja det hade varit ett bra alternativ om detta hade varit lönsamt men om jag förstår saken rätt så saknas seriösa/etablerade aktörer med kapital i ryggen som vill bygga ny kärnkraft i Sverige. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Friger skrev 2021-09-22 13:11:44 följande:
    Du dimensionerar elkabeln efter säkringen. Säkringen dimensionerar du efter det högsta flödet.

    Du måste då dimensionera el-kablarna efter den högsta effekten i el-nätet. Kör du med vindkraftverk så är det en helt enorm effekt även om det bara förekommer lite då och då.

    Säkringen i el-nät heter effektbrytare. Använder ordet säkring för att det är något alla förstår. Principen gäller i alla el-nät.

    Om jag förstår saken rätt så har Svenska kraftnät en ambitiös plan för att öka kapaciteten i svenska elnätet. Detta är ingen nyhet utan man har jobbat med detta i många år och kommer att fortsätta arbetet i ytterligare ca 10 år.  


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2021-09-22 18:44:00 följande:

    Ja, så att man kan vara säker på att mikroplaster från rotorbladen, och olja från havererade växellådor hamnar i havet...


    Det där med mikroplsster visades sig väl vara fake news som byggde på ett falskt högerspinn?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    nattuw skrev 2021-09-23 07:49:10 följande:
    Med tanke på den politiska risken så är det föga förvånande om ingen vill satsa i Sverige.

    Energibolagen har även dragit sig ut planerade kärnkraftssatsningar i Finland (Olkiluoto 4) och Finland är om något positiv till kärnkraft så den politiska risken verkar inte vara väsentlig. Om kärnkraften varit kommersiellt intressant så hade energibolagen stått på kö för att bygga fler kärnreaktorer i Finland (Energimarknaden är global/nordisk och det spelar ingen roll om  elen producerats i Finland eller Sverige).


     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2021-09-23 07:13:41 följande:
    Det var väl den angivna mängden, inte att mikroplaster avges överhuvudtaget?

    Var tror du materialförlusten hamnar någonstans?

    Jag rekommenderar dig att läsa denna artikel.   folkbladet.se/artikel/r539yoql


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko