Inlägg från: Så allting gick |Visa alla inlägg
  • Så allting gick

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2022-11-30 08:42:52 följande:

    I det Sverige som leds av Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmie Åkessons  är priset på el lika högt i hela landet. Trots detta kommer bara elkonsumentet i Södra Sverige kompenseras. Det är ta mig fan inte klokt!


    Vi kan bara tacka sossarna för dessa rekord priser, här i norr gick vi från 28,85 öre till 372,34 öre på bara några dagar. Ev kommer priset sticka iväg ännu högre under dagen, Magda priser kommer ge elbidrag även i norr, avvecklingen av kärnkraft får dom verkligen betala för nu.

    Vi med bundna elavtal slipper ännu betala Magda priser, även 1,5 år till, får hoppa Kristersson hitta lösningar innan dess.
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-30 12:46:08 följande:

    Det är lika högt elpris i Finland, baltstaterna och i Danmark som i Sverige. Norge har nästan lika högt pris. I dessa länder förklaras prisökningen med Rysslands energipolitik och Rysslands krig mot Ukraina och det är självklart den främsta förklaringen till höga elpriser även i Sverige.


     Vad tycker du om att bosatta i Norra Sverige som har lika högt elpris som i Södra Sverige blir utan den SD styrda M/KD/L regeringens el kompensation? Detta trots att det är kallare i norr och att man därför har högre elförbrukning?


    Som sagt Finnen o andra länder brukar ha högre elpriser än Sverige.

    Tar man priser i kombination med ev bortkoppling varning, samt lägger till att vi minskat förbrukningen totalt. liknande har vi inte ställt inför när kärnkraften var i full skala.

    Nu närmsta åren kommer miljard bidrag tvingas betalas ut på grund av avvecklingen skedde i förtid. Utöver detta måste alla reservkraft startas upp, dvs kol o olja, MP o sossarna ökade på utsläppen ordentligt via deras beslut.

    Under perioden 15 nov ? 14 mars är effektreserven om 562 MW tillgänglig.

    Svenska kraftnät har gått ut med en RFI (request for information) för att fånga upp kraftanläggningar som idag inte är aktiva på marknaden. Nu undersöker Svenska kraftnät om det finns möjlighet att få dessa aktiva.
    Planerade avbrott har senarelagts för att upprätthålla överföringskapaciteten.
    En arbetsgrupp är tillsatt med uppgift att ta fram ytterligare åtgärder.
    En grupp bestående av systemoperatörerna runt Östersjön är tillsatt med uppgift att kontinuerligt följa och uppdatera balanserna i de olika länderna.
  • Så allting gick
    theotherone skrev 2022-11-30 14:23:06 följande:
    1. Har du någon vetenskaplig källa på att det inte blåser när det är kallt?

    2. 2022-11-12 levererade vattenkraften enbart 12% av elproduktionen. Kallar du vattenkraften för slumpkraft också?
    Tror du mer ska titta på att vi har fått rekord priser på el de dagar det inte blåser i Europa o Sverige, verkar uppkomma regelbundet nu när 4 st kärnkraften är avvecklad, dvs det spelar ingen roll o det står 10000 vindkraftverk i närområde, dvs Danmark, Sverige, norra Europa. Så uppstår skenande elpriser för planerbar elproduktion avvecklats.

    Men uppenbart vill sossar ha denna jojo effekt på elpriser.
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-30 18:09:30 följande:
    Det stämmer inte. Fram till 2020 var priserna vändigt lika i norra Europa. Se själv på diagramet nedan som visar elpriserna i Finland, Sverige 1,2,3,4 Danmark och Norge. 2018 och 2019 hade dessa länder i princip samma kostnad för el.
    Finns många sätt o räkna på, men Sverige o Frankrike är stora aktörer inom el i Europa.

    Vi vet att Finnarna importerar mest från Sverige, men när deras nya kärnkraftverk kommer igång fullt ut kommer det sänka elpriset i hela norden. dvs den motsvarar mindre än vad Sveriges avveckling av kärnkraftverk sista åren.

    Men tar man elpriser framkom det i år att man kan inte titta på själva priset, man måste titta vad hushåll betalar för sin el, alla har olika skattesystem.
    Det är i alla fall vad jag bryr mig om, vad jag får betala, sedan får elpriset kosta vad det vill. det är vad kund får betala som räknas i slutändan.
    -

    När det gäller priset på el på kraftbörserna har Frankrike alltjämt ett högre pris än Sverige. I juni 2022 kostade en MWh i genomsnitt 248 Euro i Frankrike och 170 Euro i Sydsverige (Elområde 4). Men olika politiska ingrepp, t ex skatter och bidrag, gör alltså att de franska hushållen och företagen betalar mindre för elen jämfört med svenskarna.
  • Så allting gick
    Padirac skrev 2022-11-30 21:34:02 följande:
    Du tänker på bidrags-Frankrike? Eller fransk statskontrollerad energihandel?

     


    Allt detta hände alltså innan putin drog igång kriget mot Ukraina - slutsaten kan bara vara att allt är Magdapriser pga stängda svenka kärnkraftverkTomte


    Man måste tänka att Frankrike står för 52% av Eu:s totala produktion av kärnkraftsel, Sverige är bara en piss i Östersjön med sina 7%
    Samt dom står för 70% av el i Frankrike inklusive export. samt dom har vattenkraft på ca 10%

    Tar man dessa glada siffror man skriver ut att nu exporterar Sverige mest i Europa, handlar bara om stängda kärnkraftverk i Frankrike. Men dom satsar på bygga nya. samt dom har en total elproduktion på en helt annan nivå.

    Vi har tur att Kristersson tog makten, han lyckas "mota Olle i grind" 
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-12-01 07:41:03 följande:
    Räkna på? Vad menar du? Det jag visade i mitt inlägg är statistik som visar genomsnittligt elpris i Sverige och andra länder i Norden för de senaste åren. Den statistiken visar att ditt påstående är fel.

    Det var tidigare inte särskilt stora skillnader i elpris mellan elprisområdena  i Sverige eller mellan länderna i Norden. Det är också tydligt att elpriserna har ökat lika mycket i övriga Norden som i Sverige (oftast mer).
    Frankrike har subventionerat el, man behåller en del av egenproducerad el till lägre pris och exporterar till ett annat pris, allt beror på elmarknaden är sammankopplat med övriga Europa. 

    Om man vill ta likheter med bensin/diesel så har Sverige högst priser på grund av utblandning och skatter, men inköps priset är nästan det samma för övriga som inte har en oljeindustri.
    Liknande med konsumtion, vin/öl mat osv , Dansken är billigare än svensken, även fast löner ligger i snitt högre i Danmark än Sverige.

    En vanlig villa har i regel högre el förbrukning i sv än en dansk villa, mycket på grund av att vi bor i kallare område och förbrukar mer el på värme.

    På så sätt har Sverige inte billiga elpriser även om elbörsens siffror hänvisar annat,  eller kort o gott man kan inte titta på elbörsen, man måste titta till helheten vad man får för sina pengar. Svenska staten behåller överskottet och använder inte pengarna dit dom ska, ex flaskhals intäkter, dom användes inte till utbyggnad av elnätet, nu betalas dom tillbaka som kompensation för elkunder i SE1 och 2, dvs  extra pengar kunder redan betalt in till staten via höga Svenska kostnader.
  • Så allting gick
    Padirac skrev 2022-12-01 18:32:48 följande:
    Här kan du jämföra köpkraften i olika europeiska regioner. Siffror.från 2019 ger kanske en fingervisning i jämförelse mellan Sverige och Frankrike. Det är ut som att Sverige generellt ligger högre än Frankrike.

    www.europaportalen.se/2021/03/sa-rika-ar-regionerna-i-eu
    "Ekonomiskt välstånd jämförs ofta mellan länder. Men i de flesta länder är ekonomin mer koncentrerad till vissa områden. Indelat på mindre områden ser man att rikaste delarna av EU är koncentrerade till en linje från Sverige genom Danmark, västra Tyskland, Österrike och norra Italien. Det visar en sammanställning som Europaportalen gjort baserad på uppgifter från Eurostat.

    Att huvudstadsområdena är viktiga stämmer även i Sverige där Storstockholm ligger klart över genomsnittet i BNP per person på 166. Till skillnad från de flesta andra EU-länder har Sverige inga utmärkande fattiga regioner och bara en, den som omfattar Gävleborgs, Dalarnas och Värmlands län, ligger under EU-genomsnittet."
    Om man följer din karta på ekonomisk välstånd, hamnar Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Dalarna och Värmland på Polsk nivå, kanske det stämmer, har bott i Östersund några år o kommuninvånarna var mycket fattigare än Västerbottens.
  • Så allting gick
    klyban skrev 2022-12-01 16:18:47 följande:

    DU 
    kristensson ska till KU och förklara varför han ljuger om kärnkraften.

    -


    Vet inte hur utvattnat ku-anmälningar blivit ett rävspel, allt möjligt konstigt anmäls.
    2019 gjordes 32 st anmälningar
    2020 gjordes 26 st
    2021 gjordes 23 st

    Dvs det är vardags mat med en KU-anmälan, det gör mer än i snitt 2 st per månad sinsemellan våra politiker år ut o år in sedan 1800-talet. Varför dom inte lessnar på anmäla är den stora frågan?
  • Så allting gick
    klyban skrev 2022-12-02 11:20:13 följande:

    Ja, vi alla undrar varför kristensson ljuger, kanske KU kan reda ut detta.


     


    Och vi vet hur många ggr du har upprepat samma lögn som kristensson gett dig och detta fast du berättat att vattenfall gjorde gigantiska förluster och tvingade fram ett affärsmässigt beslut.
    Och varför inte alla renoverades, jo, det var pga något som heter säkerhet.
    Så beslutet var affärsmässigt och säkerhetsmässigt, och det du pratar om är en lögn av kristensson som de nu ska fråga varöfr han ljuger om detta.


    Vi sett dig hoppa på detta näckrosblad många ggr nu, och samma sak sker var gång, du börjar prata om annat istället, då du sakligt aldrig kan ro hem kristenssons lögn och du hjälpt oss med detta är komiken i det hela Solig


    Kommer inte hända något med en ku-anmälan, det är som sagt bara bluff o båg med KU,  händer ingenting . Har lagt ut att dessa är standard ibland görs flera i månaden mellan partierna o leder ingen vart, även Magda o Löfven fick massor av anmälningar på sig, ledde ingenstans.

    Men vi vet Ringhals gick med vinst samt var nyrenoverade för 15 miljarder och klara att köra i 20 år till.  Var politiska beslut o lägga ner 1 o 2 , helt idiotiskt av S och MP. 

  • Så allting gick
    klyban skrev 2022-12-02 12:44:43 följande:

    kristensson ljuger och detta är anledningen til KU-anmälan, och du har ventlierat denna lögnen av kristensson många många ggr och sånt är intressant.


    Men hur du missat det affärsmässiga beslutet och säkerhetsmässiga beslutet att lägga ned 1 och 2, det antar är jobbigt för din agenda.


    Ingen som ljuger, Ringhals 1 o 2 gick med miljardvinst, den hade gått o rädda om sossarna ville rädda Sveriges elförsörjning. Men dom vill ha jojo elpriser,. Kristersson talar sanning, han har ingen anledning o ljuga som Magda gör.

    -

    Ringhals reaktorer 1 och 2 renoverades för 15 miljarder och hela kärnkraftverket gjorde vinster på flera hundra miljoner kronor varje år. 


    Trots det lades båda reaktorerna ner och bidrar nu till skenande elpriser i södra Sverige. 


    Statliga energibolaget Vattenfall gjorde bedömningen att ekonomin inte gick ihop.


    Men enligt konsulten Anders Blennermark som på uppdrag av Vattenfall besiktade den nyrenoverade reaktorn Ringhals 1 hade den kunnat användas i ytterligare 20 år med låga investeringskostnader.


    ? Anläggningen var väldigt bra, säger han i dag.


    Här är spelet bakom när Sverige tappade nästan en femtedel av sin kärnkraftskapacitet inom loppet av ett år.

    www.expressen.se/nyheter/renoverades-for-15-miljarder-sen-stangdes-ringhals-ner/

Svar på tråden Regeringens el-fiasko