Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Tom Araya skrev 2024-04-13 21:57:07 följande:
    Behöver jag upprepa den rödgröna regeringens kärnkraftsnedläggningsmål?
    Ja, det behöver du uppenbarligen göra.

    Det sprids om och om i denna tråd falska påståenden som inte ges belägg om kärnkraften i Sverige och den rödgröna regeringens syn på kärnkraft.   sossarna har under deras gemensamma regeringstid återkommande kört över Miljöpartiet, detta oavsett det var kärnkraft eller invandring.

    Men det som verkligen hänt passar tydligen inte herr'n som sprider politiserade narrativ för att ha något att gnälla på oavsett du själv tror på det eller inte.

    Jag plockar gärna ned påståendena igen med fakta om elmarknaden, eftersatt underhåll, nya regleringar och vad som kan beläggas.
  • Padirac

    Oavsett de är kärnkraftsmotståndare eller är kärnkrafts förespråkare så verkar de vara överens om att det inte är ekonomiskt lönsamt att bygga och driva kärnkraftverk idag.

    Artikeln du länkar till säger att det behövs en bred politiskt uppgörelse för långsiktigt politiskt stöd och att det behövs en annan elmarknad för lönsamhet. Artikeln säger alltså att kärnkraften inte kan bli lönsam utan förändrade spelregler.  
    Och kärnkraftsmotståndare säger att kärnkraften inte är lönsam.

    Skillnaden är att den ena gruppen vill och den andra inte vill stödja kärnkraften ekonomiskt som jag ser det.

    Den tidigare kärnkraften har en begränsad livslängd i fråga om teknik och ekonomisk lönsamhet med underhåll, säkerhetslösningar och driftskostnader. Det har alla tekniska anläggningar, kärnkraften skiljer sig inte från andra anläggningar. 

    Alla energipolitiska överenskommelser i riksdagen har  sedan 1990-talet lett till att det beslut som togs efter kärnkrafts-folkomröstningen monterats ned till stöd för att istället förlänga och förnya kärnkraften i Sverige.

    Att kärnkraften haft lönsamhets problem är inte heller nytt. Det har kärnkraftens ägare hävdat i 20 år. 


    Tom Araya skrev 2024-04-23 21:11:31 följande:
    Men det skiljer sig från de rent ekonomiska skälen till att inte behålla tidigare kärnkraft eller bygga ny kärnkraft, som kärnkraftsmotståndarna vill hävda.
  • Padirac
    klyban skrev 2024-04-24 06:52:05 följande:
    30 miljarder i förluster och dyra säkerhetsuppdateringar skulle inte ha något med det beslutet och göra menar du? Solig
    Det är enligt en del skribenter politikens fel att kärnkrafts bolagen inte kunnat sälja sin el med vinst då elpriset varit lägre än produktionskostnaden. 

    Det är enligt samma skribenter politikens fel att kärnkraften har krav att följa i fråga om säkerhetskrav från iaea

    Det är enligt samma skribenter politikens fel att tidigare beslut om stoppdatum för kärnkraften i blocköverskridande energiöverenskommelse efter energiöverenskommelse flyttats fram och tagits bort och att det därför inte byggts nya kärnkraftverk 

  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-04-24 23:03:57 följande:
    Samma där, spelreglerna både påverkar de ekonomiska förutsättningarna och avgör hur stor betydelse man ger de ekonomiska resultaten.
    Dessa spelregler har gynnat vindkraft och missgynnat kärnkraft. För även vindkraften har lönsamhetsproblem.
    De lönsamhetsproblem för vindkraften som rapporterats om i tråden handlade om att vindkraftsproducenterns inte prissäkrat elhandelsvolymer utan hoppats på låga spotpriser då de själva behövt handla el som de ska sälja.

    Samma typ av problem har en rad elhandelsbolag utan egen kraftproduktion haft runt om i Europa i följd av öppningen efter pandemin och det ryska anfallskriget mot Ukraina.

    Det är en annan typ av problem än de ekonomiska problem kärnkraftsproducenter haft pga under långa tider låga elhandelspriser och stora kostnader för säkerhetshöjande åtgärder pga lagkrav och stora kostnader med nyinvesteringar och underhålls/driftskostnade i anläggningar som närmar sig sin tekniska livslängd.

    Att utan nyanseringar jämföra lönsamhetsproblem för vindkraften och kärnkraften är missvisande och ger en felaktig och förenklad bild av de utmaningar som finns i elhandelssystemet.

    Jag tror att du ger en politiserad Problembeskrivning och undviker de bakomliggande orsakerna.  
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-04-26 01:10:53 följande:
    Förutom att MP i regeringsställning hade som mål att avveckla kärnkraft, så hade även den rödgröna regeringen som helhet målet att all energiproduktion skulle vara förnybar till 2040, ett mål som inte rymmer kärnkraft. Ingen är villig att investera i vare sig befintlig eller ny kärnkraft med sådana förutsättningar.
    Och den gjordes den blocköverskridande energiöverenskommelsen i riksdagen?

    Vad sade den?  Vilka var med?
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-04-26 08:59:43 följande:
    1. Till grund för överenskommelsen låg den tidigare borgerliga Alliansregeringens överenskommelse som slöts den 5 februari 2009, och som Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna meddelade sig vara beredda att stödja först i mars 2016 - i utbyte mot ett mål om hundra procent förnybart - efter att tidigare ha varit motståndare till densamma.

    [...]

    När en rödgrön regering tillträtt 2014 meddelades i regeringsförklaringen att de avsåg att bjuda in till blocköverskridande samtal i en särskild energikommission i syfte att skapa en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse. Regeringen angav också att deras ingång i dessa samtal var att kärnkraften skulle ersättas med förnybar energi och energieffektivisering och att Sverige på sikt skulle ha 100 procent förnybar energi, vilket var ett krav som Miljöpartiet de gröna länge drivit.

    2. Överenskommelsen slöts den 10 juni 2016 mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna samt oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Syftet med överenskommelsen var att skapa långsiktiga spelregler för den svenska energiförsörjningen. Målet i överenskommelsen var att Sverige skulle ha hundra procent förnybar elproduktion år 2040.

    Bakgrund:

    I samband med borgerliga Alliansregeringens styre (2006-2014) slöts en överenskommelse mellan partierna Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet (nu Liberalerna) och Kristdemokraterna som innebar att man accepterade utbyggnad av nya kärnkraftsreaktorer men att kärnkraften skulle bära sina egna kostnader, det vill säga utan statliga subventioner. Samtidigt beslutades att subventioner skulle ges till vindkraft och solkraftverk. Överenskommelsen som offentliggjordes den 5 februari 2009 innebar ett genombrott för de borgerliga partierna som fram till det datumet varit splittrade i energifrågan, framförallt med anledning av Centerpartiets tidigare motstånd mot kärnkraft.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Energi%C3%B6verenskommelsen_2016#cite_note-1
    Kompletterar dina utvalda kommentarer med en mer beskrivande text om energiöverenskommelsen och kärnkraftens vara iom den.

    Som du ser fanns det i överenskommelsen inget stopp för kärnkraften.

    Jag vet inte varför du sprider politiserade desinformation istället för att dela faktauppgifter från den sida du faktiska refererar och länkar till?

    Vet du?

    www.energiforetagen.se/pressrum/debattartiklar/2019/energioverenskommelsen-ar-fortfarande-viktig/

    "Energiöverenskommelsen har av vissa tolkats som att kärnkraften ska vara avvecklad år 2040. De bortser då från den kompromiss som formuleringarna i överenskommelsen faktiskt innebär. De reaktorer som drivs vidare efter 2020 har enligt sina ägare en livslängd på minst 60 år. Det innebär att de kan drivas inpå 2040-talet. Vi ska inte återigen fastna i en årtalsexercis om kärnkraften utan istället ta höjd för att marknaden kan fatta olika beslut. En drifttid bortom 2040 måste finnas med i exempelvis myndigheters scenarier för elsystemets utveckling, vilket det inte gör idag.
    Ny kärnkraft går idag inte att räkna hem på marknadsmässiga grunder. Ingen vet dock hur det kommer att se ut i framtiden. Kostnaderna kan minska och ny kärnkraft kan bli konkurrenskraftig. För kärnkraften skulle det förutsätta en väsentligt högre kostnadseffektivitet än idag. Politiskt finns det insatser som kan göras, som stöd till forskning samt en ökad harmonisering och standardisering inom EU. Dessa åtgärder främjar även kostnadseffektiviteteten och kompetensförsörjningen som är så viktig för de kvarvarande reaktorerna. 
    Energiöverenskommelsen pekade på vikten av att följa och utveckla elmarknaden för att säkerställa uppfyllelse av de energipolitiska målen ? leveranssäkerhet, hållbarhet och konkurrenskraft"

    group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2019/m-och-kd-lamnar-energioverenskommelsen

    "Under tisdagen meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de lämnar energiöverenskommelsen, som ingicks 2016 mellan fem av riksdagens partier. Beskedet kom efter en längre tids politisk debatt, framför allt kring synen på kärnkraft.
    Vad innebär detta för Vattenfall, Oskar Ahnfelt, chef för Public & Regulatory Affairs på Vattenfall?
    ? Beskedet var inte helt oväntat givet det senaste årets olika utspel. På kort sikt behöver detta inte betyda så mycket. I praktiken har stora delar av energiöverenskommelsen redan implementerats i svensk lagstiftning. Det gäller till exempel sänkningen av fastighetsskatten på vattenkraft och borttagandet av effektskatten på kärnkraft. På längre sikt är det däremot mer osäkert vad konsekvenserna blir.
     
    ? Energiöverenskommelsen har gett stabilitet och långsiktighet för energibranschen och därför har vi varit positiva till den. Det viktiga nu är att fokusera på de områden där problem behöver åtgärdas, inte minst på elnätssidan. Det behövs såväl ökad kapacitet i elnäten, kortade tillståndsprocesser och ett politiskt ramverk som möjliggör elnätsinvesteringar. 
     
    Moderaterna vill även att det sker politiska samtal kring en fortsatt drift av Ringhals 1 och 2, hur ser vi på det?
    ? Vår syn är precis som tidigare att detta inte är en politisk fråga, utan en affärsmässig. Ringhals 2 stänger om knappt tre veckor och bakgrunden till det beslutet har vi beskrivit vid flera tillfällen tidigare."

    Och här från wikipedia som du refererat till

    Överenskommelsens innehåll
    redigera
    Överenskommelsen innehöll bland annat följande:
     
    Mål om 100% förnybar elproduktion år 2040.
    Mål om att Sverige inte skulle ha några nettoutsläpp år 2045.
    Avvecklingslagen om kärnkraft skulle inte återinföras.
    Kärnkraftsparentesen var förlängd genom att inom ramen för maximalt tio reaktorer tillåta nybyggnation på befintliga platser.
    Tillstånd kunde ges för att successivt ersätta nuvarande reaktorer i takt med att de nådde sin ekonomiska livslängd.
    Statligt stöd för kärnkraft i form av subventioner skulle ej införas.
    Skatten på termisk effekt skulle avvecklas stegvis under en tvåårsperiod med start 2017.
    Sverige skulle ha moderna miljökrav på svensk vattenkraft, där prövningssystemet utformades på ett sätt som inte blev onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan.
    Reglerna för omprövning av vattenverksamheter som vattenkraftverk och dammar skulle förenklas med hänsyn till behovet av att säkerställa en hållbar utveckling där våra vattenresurser inte skulle betraktas som vilken resurs som helst.
    Vattenkraftens utbyggnad skulle främst ske genom effekthöjning i befintliga verk med moderna miljötillstånd. Nya anläggningar skulle ha moderna miljötillstånd.
    Fastighetsskatten på vattenkraftverk skulle sänkas till normalnivån för skatt på elproduktionsanläggningar, det vill säga 0,5%.
    Elcertifikatssystemet skulle förlängas och utökas med 18 TWh nya elcertifikat till 2030.
    Det skulle utredas hur förenklingar och anpassningar kunde ske av befintliga regelverk och skattelagstiftning för att underlätta för nya produkter och tjänster inom energieffektivisering, energilagring och småskalig försäljning av el till olika ändamål samt elektrifieringen av transportsektorn.
    Ett särskilt energieffektiviseringsprogram för den elintensiva svenska industrin, motsvarande PFE, skulle införas givet att man kunde hitta en ansvarsfull finansiering.
    Överföringskapaciteten inom Sverige skulle öka.
    Stöd till havsbaserad vindkraft genom att subventionera kostnaden för anslutningsledningarna i vattnet..
    Källa: Ramöverenskommelse, www.regeringen.se[7]
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-04-26 05:47:19 följande:
    Regeringen inför dold subvention till vindkraften

    Regeringen ger Svenska kraftnät i uppdrag att bygga ut stamnätet till vårt sjöterritorium för att underlätta utbyggnaden av vindkraft till havs.


    Regeringen inför dold subvention till vindkraften (di.se)
    Nej, det är tydligt angivet i energiöverenskommelsen från 2016. Inget är dolt , det är en politiserad desinformation du sprider!

    Du med, varför sprider du desinformation?

    Vet du varför du gör det?
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-04-26 01:10:53 följande:
    Förutom att MP i regeringsställning hade som mål att avveckla kärnkraft, så hade även den rödgröna regeringen som helhet målet att all energiproduktion skulle vara förnybar till 2040, ett mål som inte rymmer kärnkraft. Ingen är villig att investera i vare sig befintlig eller ny kärnkraft med sådana förutsättningar.
    Digestive skrev 2024-04-26 08:59:43 följande:
    1. Till grund för överenskommelsen låg den tidigare borgerliga Alliansregeringens överenskommelse som slöts den 5 februari 2009, och som Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna meddelade sig vara beredda att stödja först i mars 2016 - i utbyte mot ett mål om hundra procent förnybart - efter att tidigare ha varit motståndare till densamma.

    [...]

    När en rödgrön regering tillträtt 2014 meddelades i regeringsförklaringen att de avsåg att bjuda in till blocköverskridande samtal i en särskild energikommission i syfte att skapa en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse. Regeringen angav också att deras ingång i dessa samtal var att kärnkraften skulle ersättas med förnybar energi och energieffektivisering och att Sverige på sikt skulle ha 100 procent förnybar energi, vilket var ett krav som Miljöpartiet de gröna länge drivit.

    2. Överenskommelsen slöts den 10 juni 2016 mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna samt oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Syftet med överenskommelsen var att skapa långsiktiga spelregler för den svenska energiförsörjningen. Målet i överenskommelsen var att Sverige skulle ha hundra procent förnybar elproduktion år 2040.

    Bakgrund:

    I samband med borgerliga Alliansregeringens styre (2006-2014) slöts en överenskommelse mellan partierna Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet (nu Liberalerna) och Kristdemokraterna som innebar att man accepterade utbyggnad av nya kärnkraftsreaktorer men att kärnkraften skulle bära sina egna kostnader, det vill säga utan statliga subventioner. Samtidigt beslutades att subventioner skulle ges till vindkraft och solkraftverk. Överenskommelsen som offentliggjordes den 5 februari 2009 innebar ett genombrott för de borgerliga partierna som fram till det datumet varit splittrade i energifrågan, framförallt med anledning av Centerpartiets tidigare motstånd mot kärnkraft.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Energi%C3%B6verenskommelsen_2016#cite_note-1

    Är det möjligen så att herrarna inte är bekanta med hur Sveriges riksdag och parlamentariska system fungerar?
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-04-26 12:55:10 följande:
    Det du markerar är punkter ur den ursprungliga överenskommelsen från 2009, under Alliansen.[1] Deras vision var att skapa förutsättningar för kontrollerade generationsskiften i den svenska kärnkraften.

    Efter förhandlingarna kring överenskommelsen 2016 och på regering Löfvens begäran kunde målet om 100% förnybar elproduktion läggas till. Visst är det  ett mål och därmed utformat så att det finns flexibilitet.[2a] Hur ett sådant mål påverkar marknadens vilja att ta initiativ säger dock sig självt, vilket samma Energiföretagen Sverige förmedlar med mindre optimism, i samma proportion.[2b]

    Oavsett om målet uppfylls året 2040, 2045 eller 2065 så berör det projekt samt investeringar som med fördel beräknas på en livslängd som sträcker sig betydligt längre fram i tiden än så (och som tar tid att färdigställa för produktion därtill).

    Mindre modulära kärnkraftverk kan dock vara nyckeln då det ger marknaden mer tid på sin sida.

    1. (s. 14) I propositionen anfördes att kärnkraftslagstiftningen ska utformas så att den ger förutsättningar för kontrollerade generationsskiften i den svenska kärnkraften. Det anfördes att lagen (1997:1320) om kärnkraftens avveckling ska avskaffas, att förbudet mot nybyggnad i lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet ska tas bort och att tillstånd ska kunna ges till att uppföra maximalt tio nya kärnkraftsreaktorer på någon av de platser där dagens reaktorer i drift är lokaliserade, i syfte att successivt ersätta nuvarande reaktorer i takt med att dessa når sin ekonomiska livslängd.

    https://www.regeringen.se/contentassets/84dbbc115d6c442492a95eea7547edc4/karnkraften---forutsattningar-for-generationsskifte-prop.-200910172

    2a. (s. 17) Målet år 2040 är 100 procent förnybar elproduktion. Det är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut.

    2b. (s. 18) Energiföretagen Sverige noterar att avfallsförbränning nog inte kommer att kunna omfattas av begreppet förnybar elproduktion, trots att energiåtervinning är klimatmässigt positivt när avfallet inte kan användas till något annat.

    https://www.regeringen.se/contentassets/5fe7ecdee2b440eb81348fc722324c91/energipolititikens-inritkning-prop.-201718228
    Så, är vi överens om att det inte fanns några skrivelser i energiöverenskommelsen att förbjuda eller att stoppa kärnkraften?

    Du känner säkert till att ett eller tv åenskilda partiers politiska överenskommelser betyder mycket lite om dessa partier inte har egen majoritet och även då betyder dessa politiska mål inte så mycket i de större frågorna.  Det är därför näringslivet efterfrågar långsikta politiska överenskommelser trots att Kristersson försöker bli kärnkraftskung på egen hand.

    Sverige har en lång tradition av breda och långa politiska överenskommelser med stabila politiska spelregler för dessa. Sverige har inte ett parlamentatiskt styre med president eller någon annan ledarprincip där enskilda personer eller partier kan styra allt utifrån sina egna politiska mål.  Det är också därför näringslivet efterfrågar långsikta politiska överenskommelser trots att Kristersson försöker bli kärnkraftskung på egen hand.

    Jag är säker p åatt du känner till allt detta och undrar därför varför du inte argumenterar utifrån dessa faktiska premisser utan istället framställer politiserad desinformation?
Svar på tråden Regeringens el-fiasko