Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Regeringens el-fiasko

    Flash Gordon skrev 2021-08-31 06:08:46 följande:
    1981 hade det varit riksnyheter om en glesbygdskommun tvingats säga nej till en etablering av 2000 jobb på grund av elbrist i kommunen.

    2021 blir det knappt en notis.
    En del av problemet är att det som inte händer i Stockholm händer inte. En eventuell elbrist existerar helt enkelt inte om det inte påverkar Stockholm.

    Den utvecklingen har nog även gynnats av att TT lagt ner sina norrlandskontor och att lokaltidningarna fått det allt svårare att överleva. Det finns snart ingen kvar som kan tala om vad som händer i resten av landet.
  • nattuw
    KillBill skrev 2021-09-22 16:18:44 följande:
    Ja det hade varit ett bra alternativ om detta hade varit lönsamt men om jag förstår saken rätt så saknas seriösa/etablerade aktörer med kapital i ryggen som vill bygga ny kärnkraft i Sverige. 
    Med tanke på den politiska risken så är det föga förvånande om ingen vill satsa i Sverige.
  • nattuw
    felix le chat skrev 2021-09-23 17:20:28 följande:
    herregud 140 kubik i timmen ?

    En Gotlandsfärja förbrukar 10 kubik i timmen så det motsvarar 14 Gotlandsfärjor
    Är det lagligt ?
    Jo men tänk på att det är för klimatets skull...
  • nattuw

    Elpriserna i södra Sverige kan röra sig upp mot fem kronor per kWh i vinter. Och det är innan skatt.

    Tyvärr ingen originalkälla då den ligger bakom en betalvägg men jag bifogar en länk till en blogg där källan citeras: cornucopia.cornubot.se/2021/10/nya-elprisrekord-vantas-fem-kronor-per.html
    [Cornucopia; Nya elprisrekord väntas - "Fem kronor per kWh ingen omöjlighet" ; 2021-10-09]

    Samma bloggare har även berört hur övriga Europas stigande energipriser kan påverka svenska konsumenter. När Holländska odlare stänger ner sina växthus eftersom de på grund av stigande kostnader för uppvärmning och växtbelysning inte längre är lönsamma så drabbas svenska konsumenter av högre priser och-/eller brist på grönsaker.
    Länk till det inlägget: cornucopia.cornubot.se/2021/10/nederlanderna-stanger-ner-sina-vaxthus.html
    [Cornucopia:Nederländerna stänger ner sina växthus på grund av gaspriset - världens näst största leverantör av jordbruksprodukter;2021-10-04]

    Frågan är hur detta kommer att påverka ekonomin. Kanske står vi nu inför den ekonomiska härdsmälta som så många analytiker har varnat för måste komma. En smäll som kommer att skapa de hårda tider som enligt ordspråket behövs för att skapa de starka män (och kvinnor) som behövs för att skapa goda tider.

  • nattuw
    KillBill skrev 2021-10-10 15:12:17 följande:
    Men varför står inte energibolagen på kö för att bygga kärnkraft i Finland? Det är en gemensam energimarknad så vore det lukrativt med kärnkraft skulle den byggas där.
    Så ditt förslag är att bygga ett kärnkraftverk i ett grannland och sedan bygga ut överföringskapaciteten så att ett kärnkraftverk i ett grannland kan driva Stockholms tunnelbana.
  • nattuw

    Bloggaren Cornucopia spekulerar i om de stigande elpriserna blir det som punkterar bostadsbubblan
    "När kommer de höjda elpriserna punktera bostadspriserna i södra rikshalvan?"
    cornucopia.cornubot.se/2021/10/nar-kommer-de-hojda-elpriserna-punktera.html

    Även om Cornucopia länge har förutspått att bostadsbubblan kommer att spricka så har han denna gången pekar på en faktor som mycket väl kan påverka människors privatliv i en riktning som gör att bostadspriserna påverkas. Lägg därtill att priserna på bensin, diesel och E85 har ökat så har vi ett läge där energi tar en allt större del av hushållsbudgeten. Får dessa ökande priser på energi även genomslag på konsumentpriser i övrigt, vilket är troligt, så kan det vara den faktor som leder till den sättning i ekonomin som många har varnat för.

    Den stora frågan torde nog ändå vara hur det går för industrin. Om de ökande energipriserna påverkar industri och handel så riskerar vi att få en ökande arbetslöshet. Då kan vi få ett läge som blir riktigt besvärligt. Särskilt för låginkomsttagare och de som levt ur hand i mun.

    Även omställningen till ett grönare samhälle riskerar att komma av sig eftersom den omställningen, om man får tro det som står i tidningarna, förutom sällsynta jordartsmetaller och den miljöpåverkan som den brytningen medför även kommer att kräva mycket energi.

  • nattuw
    KillBill skrev 2021-10-18 07:25:31 följande:

    Fallet med LKAB är egentligen ganska enkelt. LKAB har inte arrangerat samråd med privata markägare i enlighet med miljöbalken. Det må betraktas som en fjuttig anledning för att avvisa en omfattande ansökan men juridik fungerar på det sättet. Antingen uppfyller ansökan lagens krav eller så gör det den inte.


    Alla som sökt bygglov vet hur viktigt det är med formalia kraven och det mest anmärkningsvärda är att ett stort företag som LKAB slarvade och trodde att man skulle klara sig ändå.

    Jag ser att många på högersidan brusar upp och tycker att domstolen agerar vansinnigt men och frågan är om ni skulle försvara företags rätt mot privata markägaren om beslutet hade handlat om något som ni inte vurmar för lika mycket, tex. etablering av vindkraftverk och inte gruvdrift? Hade det då varit ok att inte arrangera samråd med privata markägare i enlighet med miljöbalken?


    När det gäller LKAB så kan man enligt mark och miljödomstolen inkomma med en uppdaterad ansökan och det är väl bara för LKAB att bita i det sura äpplet, göra om och göra rätt.
    De har arrangerat samråd med berörda parter men eftersom de hade ett större samråd än domstolen ansåg vara riktigt så underkändes ansökan.

    Från LKAB:s hemsida:
    "Det avgörande i domstolens beslut handlar inte om konsekvenser för miljön, utan om en bedömningsfråga kring hur inbjudan till samråd med särskilt berörda hanterats. Domstolen lyfter att just fastighetsägare med bergvärme borde ha bjudits in till samråd på annat sätt än vad som faktiskt gjordes. LKAB:s utgångspunkt har varit att nästan alla invånare i Kiruna är särskilt berörda, och har därför bjudit in alla på samma sätt."

    "Dagens oförutsägbara process där prövningens fokus ligger på formalia och processdetaljer, i stället för miljö- och samhällsnytta, är ett direkt hot mot våra ansträngningar att ställa om mot en hållbar framtid, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat på LKAB."

    "? Vi har arbetat med detta sedan 2014. Vi har i över tre år kompletterat olika delar som domstolen efterfrågat, mycket av det relevant, men nu får vi veta att domstolen anser att den inte kan pröva ansökan på grund av att inbjudan till det samråd som genomfördes våren 2017, borde gått till på ett annat sätt. De menar också att det är något som inte kan rättas till i efterhand."

    Så vi har en miljödomstol som i praktiken motverkar Svenskt näringsliv. Vilket både försvaras och applåderas av vissa inom vänster. Samma vänster som vill att kommuner och markägare skall köras över när det gäller deras eget favoritprojekt, vindkraft. En vindkraft som de antagligen tänker bygga med importerade råvaror eftersom de har som mål att stoppa svensk råvaruproduktion.
  • nattuw
    Rataxes skrev 2021-10-17 13:36:36 följande:

    Det kan bli en otrevlig vinter på flera sätt, talade med en person från räddningstjänsten. Det befaras att människor som inte har råd med uppvärmning kommer att försöka hålla sig varma på mindre lyckade sätt, elda i eldstäder och kaminer som är utdömda, använda fotogenkaminer på fel sätt osv. Förutom bränder befaras kolmonoxidförgiftningar. Något man sett.hända i andra.länder med liknande.prisutveckling på energi.

    Det här är ju något som vår regim inte kommer att.låtsas om, man är.ju fullt upptagna med att.ösa ut miljarder för att dygdsignalera.


    Några tusen britter fryser ihjäl varje år eftersom de inte har råd att betala för uppvärmning. Tänk er att långsamt frysa ihjäl i sitt eget hem för att ni inte har råd med uppvärmning. Tänk er sedan att de som påpekar problemet som vanligt bara blir bortviftade, avfärdade och stämplade som högerextremister av de som alltid och till varje pris vill sopa alla problem under mattan.

    Det hade nog varit bättre om vi gått en strålande framtid till mötes än det medeltidsmörker som vi nu riskerar.
  • nattuw
    KillBill skrev 2021-10-19 19:29:45 följande:
    Vi får vara glada över att Sverige har ett av Europas lägsta elpriser.!
    Så äldre som fryser ihjäl i sina egna hem är ännu ett problem som bara viftas bort. Sedan blir det det vanliga "vi såg det inte komma".
Svar på tråden Regeringens el-fiasko