Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Regeringens el-fiasko

    theotherone skrev 2022-08-14 18:48:04 följande:
    Glöm inte att om basal naturvetenskap går emot flashys ideologiska agenda, så är det naturvetenskapen som har fel. smile1.gif
    Nåja, att kolcykeln finns gör inte att den kan separeras från systemet i sin helhet. vi talar om samma grundfenomen (utsläpp av CO2) fast på olika nivåer.

    Jag förstås vad du försöker framföra men du missar helheten.
    Blå och gul
  • Flash Gordon

    "Plånboken" idag på P1: orsaken till priserna är avsaknad av produktion i södra Sverige och bristande överföringskapacitet.

    Bägge dessa problem hade varit lösta om inte regeringen med sin politik hade lagt ned fyra kärnkraftverk och dessutom stoppat bygget av två nya


    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Rataxes skrev 2022-08-17 14:39:35 följande:
    Det är ju bara lantisar som drabbas, retarderingens båda drängar + deras fanboy har inga lösningar, bara undanflykter och att andra länder minsann har det likadant.
    Så nu får de sex mils bilkörning för att åka och handla. Det går säkert att räkna på hur mycket extra utsläpp det blir.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Anders 386 skrev 2022-08-17 15:29:12 följande:
    Problemet är att vi har en marknadsekonomi. Det finns inget utrymme för långsiktig planering av elproduktion så länge det inte går att tjäna pengar på kort sikt.

    De elpriser vi har haft dom senaste åren har gjort det helt ointressant att investera i ny elproduktion. Både vindkraft och kärnkraft har helt enkelt varit ointressant för investerare, det är mer lönsamt att öppna nya köp-palats för konsumtionsvaror eller padelhallar än att bygga elproduktion.
    Nu ser vi resultatet - inget politiskt parti har haft makt att hantera det annorlunda. Det är helt enkelt bara ett utslag av hur marknaden och den fria konkurrensen fungerar. 
    Dessutom sitter det småpåvar i kommunerna som motarbetar ny vindkraftsproduktion - samtidigt som vi måste elda olja. Helt ofattbart!! (Norrköping och liberalerna är ett skräckexempel.)

    Det hade inte varit nån skillnad vilken regering vi än hade haft, resultatet hade blivit detsamma.
    Inte riktigt sant.

    Vattenfall började planera för Ringhals 5 och 6 under 2011. Detta arbete stoppades av den nya regeringen 2014.

    Vi hade kunnat haft R5 och R6 på gång nu i dagarna om de hade fått jobba vidare med projektet. 
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Rataxes skrev 2022-08-18 08:38:20 följande:
    Nej. Läs om Barakah, konstruktionsstart 2012, första verket i drift 2020, det fjärde tas i drift nästa år. 4 x APR 1400 för 24,4 miljarder $. 

    I Shin Kori byggs 4 x APR 1400 på liknande tid. 
    Den genomsnittliga byggtiden för Sveriges kärnkraftverk var 4 år och 4 månader.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Rataxes skrev 2022-08-19 12:09:18 följande:
    Med rätt planering skulle vi kunna ha 3 st APR 1400 i drift före 2030. Ett i Ringhals, ett i Simpevarp och ett i Karlshamn, den senare kräver en lagändring, något som en blå/gul regering skulle kunna åstadkomma.
    Elområde 3 och 4 skulle då vara mättat med elproduktion, resurser för både export och för att elen i norr ska kunna användas för gruv/stålprojekten som planeras.

    Infrastruktur och logistik finns redan på dessa 3 platser. 
    Utan avbrutet arbete år 2014 hade Vattenfall i dagsläget varit på gång att ansluta Ringhals 5 och Ringhals 6 till elnätet. Men S/MP-regeringen ville annorlunda.
    Blå och gul
Svar på tråden Regeringens el-fiasko