Inlägg från: klyban |Visa alla inlägg
  • klyban

    Regeringens el-fiasko

    November Rain skrev 2022-07-22 13:06:50 följande:
    Hela regeringen är ett enda stort fiasko i allt de gör!
    DÅ har du blundat hårt och haft fingrarna i öronen under en rätt lång tid.
    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    November Rain skrev 2022-07-22 16:17:18 följande:
    Nej, det är ju du som har gjort! Har man missat det är man blind och döv! Denna regeringen är Sverigefientliga, så de måste bort!

    Är det därför SD har försvarat och hyllat ryssland och åkt på bjudresor till Krim betalda av Kreml?


    Och även berättar du att inget som Regeringen gjort är bra ens någonsin.
    Och hur ska SD göra det bättre som aldrig ens talar detaljerad sakpolitik?


     


    Och nej, jag är saklig, där behövs det inte blundas hårt och stoppa fingrarna i öronen.
    Vi alla vet du försöker projicera, inte ,ånga går på det som du förstår.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2022-07-22 23:24:20 följande:
    Nej, Unipers rapport från 2017 påstår annat

    "3.1. Elhandelns påverkan på elpriset

    En rad faktorer påverkar elpriset där handel med el är en variabel bland många. Det beror också på hur energiläget ser ut i länderna vid den exakta tidpunkten när handeln sker. En studie från Göteborgs Universitet visar att importen av el till den nordiska elmarknaden är den faktor som har enskilt högst förklaringsvärde i förhållande till elpriset. Detta beror på att import endast sker då utbudet av el i Norden inte kan möta efterfrågan. Vid de tidpunkter då de nordiska länderna behövt importera el har detta skett via handel med Tyskland och Polen som till stor del producerar el genom kolkraft. Kolkraften har en betydligt högre marginalkostnad än exempelvis den nordiska vatten- och kärnkraften och blir därför prissättande i det nordiska elsystemet. Statistik från Energimyndigheten visar att produktion med hög marginalkostnad tenderar att vara prissättande inom Nord Pool området upp till 70 procent av tiden under ett år. Det finns alltså ett påtagligt samband mellan ett högre elpris för slutanvändarna och en ökad elimport, vilket visas i nedanstående diagram."

    Ja, det stämmer och dessutom har det andra effekter enligt Unipers rapport - de tär inte så enkelt som el-populsteras vill framställa det. Ett överskott av elproduktion skulle sänka priset och motverka investeringar i planerbar och frekvensstabiliserande produktionssystem.

    Marknaden svänger än hit än dit... vilket är en inte okänd effekt  

    "Enligt våra bedömningar kommer Sverige att ha ett fortsatt årsöverskott av el. Elanvändningen förutspås öka till följd av elektrifiering av transporter, industriprocesser och ökande befolkning, men ökningen dämpas av olika typer av energieffektivisering. Däremot bedömer vi att Sveriges elproduktion kommer att fortsätta öka dramatiskt framöver, bland annat till följd av energiöverenskommelsen. Ny kapacitet tillkommer kontinuerligt till följd av det utökade elcertifikatsystemet, samtidigt som vatten- och kärnkraften fortsätter att producera.

    Överskott av produktionskapacitet leder dock till fallande priser på el och minskade investeringar. På en marknad där priset sätts baserat på den billigaste kWh och där planerbar produktion med stora turbiner och generatorer får absorbera kostnaderna för de obalanser som vindkraften skapar, hotas investeringarna i just planerbar produktion. Det gör att frekvensstabiliteten och leveranssäkerheten, som är en viktig konkurrensfördel för den elintensiva industrin på sikt riskerar att bli betydligt sämre.

    ökad elexport skulle dock skapa en större marknad för det svenska elöverskottet, och därmed en prisstabilitet som underlättar för Sverige att behålla de anläggningar vi behöver för stabiliteten i elsystemet ? en stabilitet som gör Sverige fortsatt attraktivt för industrietableringar. Vi konstaterar med andra ord att elexport är en förutsättning för att Sverige över tid ska behålla samma elkvalitet som har präglat vårt kraftsystem sedan det byggdes"  

    Du och Killbill öser fakta över tom, och tom tar inte in något av denna fakta.


    Utan bara hoppar vidare till nästa näckrosblad som sjunker av vikten av felaktigheter och när fakta kommer, så hoppas det till nästa näckros.


    Man kan nästan ana en agenda där ALLT är regeringens fel oavsett! Flört


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Tom Araya skrev 2022-07-23 16:24:31 följande:
    Hur gör jag apskrattsmiley? Skrattande
    För att du vägrar ta in fakta som du får serverat på ett silverfat?
    Tom Araya skrev 2022-07-23 18:56:47 följande:
    Hur var det nu med produktionskostnaderna för de olika sätten att producera el under åren med extremt låga el-priser?

    Hur är det ett svar på "Så, vart är du på väg med resonemanget?".
    Betyder detta att du inte ens har ett resonemang?


    Tom Araya skrev 2022-07-23 19:17:23 följande:
    Regeringen hade redan bestämt att kärnkraften skulle avvecklas, så frågan som ställdes till landet röstberättigade var ungefär "hur snabbt"?
    Något röstalternativ för att bevara eller t.o.m. bygga ut kärnkraft fanns inte.

    Fortfarande en folkomröstning, och inget du kan låtsas bort även om du vill.
    Och givetvis har politiker lösningar de föredrar.


    Men varför du tror inte en folkomröstning skett i frågan och argumenterar bort den, vad ska det ge dig i ditt "Resonemang"?


    Tom Araya skrev 2022-07-23 19:14:40 följande:
    Har redan skrivits i tråden.

    Jag har ledsnat på att för sjuttielfte gången förklara exakt samma sak för personer som ändå inte är mottagliga. Som att tala till en vägg.

    Om du förklarar fel så får du berättat detta för dig, elen är rätt billig mot övriga Europa och det stör narrativet svårt har jag insett.


     


    Men när du inte ens svarar på "Så, vart är du på väg med resonemanget?", då inser man det inte längre handlar om fakta.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Flash Gordon skrev 2022-07-25 18:32:58 följande:
    Den socialdemokratiska energiministerns syn på kostnader för vindkraft ...

    "Not an issue"

     


    twitter.com/CarlOskar/status/1551542035492003...
    Vindkraft är en samhällsnytta och tillför el, du verkar glömma av den biten i agendamonologen.
    Padirac skrev 2022-07-25 18:42:58 följande:
    När regeingen satsar på elnätsutbyggnad så får de f*n, när regeingen inte satsar på elnätsutbyggnad så får de f*n

    'Det ger mer effekt att skylla på regeringen' Drömmer

    Det är ju alltid så, gör Regeringen något, så är det sämst i världen.
    Gör Regeringen inget, så är den sämst i världen.


     


    Det blir så när vi möter agenda, den funkar så.
    Men stora frågan förstår flashy detta själv längre ens, monologen säger att det är ja.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2022-07-26 10:55:07 följande:
    Symbolpolitik smile2.gif   Kan det vara gnället om gammal nedlagd kärnkraft som är symbol för att få gnälla lite över någonting igen

    www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2021/ny-.../

    "Sverige minskade sin totala elproduktion med nära 3 procent jämfört med 2019. Trots minskningen producerades mer el än vad som konsumerades, vilket gav ett överskott på 25 TWh. Det visar ny officiell statistik för el och fjärrvärme 2020.

    Den totala elproduktionen i Sverige uppgick till 160,9 TWh, vilket är en minskning med 2,8 procent jämfört mot 2019. Den förnybara elproduktionen av sol, vind och vatten ökade samtidigt som kärnkraften och den konventionella kraftvärmen minskade. Såhär såg elproduktionen ut jämfört med 2019:


    Vindkraften ökade med 38,7 procent till 27,5 TWh. Vattenkraften ökade med 10,7 procent till 71,9 TWh. Solkraften ökade med 56,1 procent till 1,0 TWh. Konven­tio­nella värmekraften minskade med 16,8 procent till 13,2 TWh. Kärnkraften minskade med 26,5 procent till 47,3 TWh. Elanvändningen fortsätter att minska

    Under 2020 uppgick den totala elanvändningen till 125,2 TWh (exklusive förluster), vilket är en nedgång på 1,7 procent jämfört med 2019. Trots pandemin, med många distansarbetande medborgare, minskade hushållssektorn sin elanvändning med 3,2 procent jämfört mot 2019."

    diagram.svg


    Elanvändningen har varit relativt konstant de senaste 30 åren enligt energimyndigheten. 

    En förändrad verklighet kräver förändrad politiik och omställningen till mer elektrifiering kommer att kräva mer elproduktion och mer lösningar för att spara och utvinna energi och nya politiska förslag.

    Ni öser fakta över flashy och Tom, deras svar är att fortsätta samma argument och helt enkelt struntar i era faktan som kommer.


    Undra vad de inbillar sig säga utan saklighet, svaret är nog att de inte ens vet och med tanke på hur galet fel detta blir för dom.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2022-07-26 17:49:41 följande:
    De bygger sina argumentpå andra premisser - men kan inte förklara vilka dessa premisser är så att vi kan diskutera detta. 

    Oförmåga sller ovilja - kan vara så att de ser problemet med ideologiska glasögon om hur det borde vara istället för att se verkligehten så som den faktiskt är.

    En del argument bygger på 'borde' istället för 'vara' - f*n vet vad de menar då de inte vill utveckla sina argument och premisser utan går runt i cirklar och säger att ingen begriper vad de menar

    Jo, det är nog så att de har andra premisser än fakta, verkar som alternativ fakta(=felaktig fakta) och framför allt att ALLT är Regeringens fel är grundpremissen i allt.


    Och när ni två öser fakta över dessa två, så bryr dom sig inte om detta, utan upprepar liknade fel.
    Det är precis som de struntar helt i att läsa in er fakta ni ger, och syftet måste vara för det stör narrativet som är att ALLT är Regeringens fel.

    Och det komiska är sen när skon sitter på andra foten, så kommer de med samma fakta ni gett.
    För det är inte första gången jag vandrar ned för denna väg och där de har svartvita argumentationsförändringar och när styret ändrar sig till deras narrativ.


    Man vet också när sakligheten försvinner som det gör när de vägrar ta in fakta, att de är medvetna att de har fel helt eller delvis.


    Tom Araya skrev 2022-07-27 05:19:34 följande:

    1. Jag tycker det finns mycket goda skäl till att kritisera regeringens senfärdighet och särskilt den hårda antikärnkraftlinjen som mp drev på falska premisser.

    2. Vad tycker du den säger som är av väsentlighet för debatten?


    Tabellen är lite för storskalig för att se förändringar under de senaste åren samt att både export och import av el saknas, vilket är extra viktigt att ha med efter att Sverige gick med på den gemensamma Europeiska el-marknaden.

    3. Javisst, men varför så senfärdiga och varför har man så hårt drivit linjen att vindkraft ska ersätta kärnkraft?


    Ändå är Sv erigesd "senfärdighet" något som gjort vi har en av de billigare elen i Europa.


     


    Och igen för du ett resonemang där du glömmer av något, och undra vad det är?
    Hmm, kan det vara ett krig där energi hamnar i kläm?
    Menar hur många ggr ska du föra detta resonemang och sen låtsas om att detta inte är ett faktum.
    Fakta är inte din sak har jag lärt mig med detta, eller är agendan och narrativet som är problemet?


     


    Som du förstår fakta, forskning och saklighet med en röd tråd, det är så man uppnår konsensus och du vägrar ta in fakta och efter den punkten så blir det inte mycket du säger längre, mer än berättar att du inte är intresserad av fakta som stör ditt narrativ.
    Och vad vill man ha sagt med att återge något inkorrekt?


    För du kommit till en punkt nu där du låtsas om att faktan inte redan är där och berättar du har fel i stora delar av ditt resonemang pga detta.

    Och varför man gör så är en riktig gåta, då du inte säger något längre pga du undviker fakta.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Tom Araya skrev 2022-07-27 07:13:34 följande:
    Nej, det är rikligt med vattenkraft och inte senfärdighet som gör att vi har lägre priser än övriga Europa.

    Du tjatar på om ditt krig, i total förnekelse till att vi såg effekterna långt innan 2022 och även att risken för krig väsentligt ökat efter 2000 och i synnerhet efter 2014.

    Kärnkraftsmotståndarna i tråden (som du, KillBill, Padirac m.fl.) har under åratal blivit överösta med fakta som talar mot deras sak, men det rinner av som vatten på en gås. Många av de inläggen med tyngst, tydligast och mest betydande fakta blir heller inte besvarade, eftersom meningsmotståndarna inte finner argument för det.
    Så försök inte påstå att dina meningsmotståndare är de som saknar fakta eller inte är mottagliga för fakta.

    Det berättar en sak, vi sköter det rätt bra i Sverige än mot övriga Europa, men förstår det är inte roligt höra tillsammans med din agenda.

    Varje gång du glömmer av den effekt kriget har, så kommer jag påminna dig om detta.
    Du verkar inte klara av att argumentera med krig som en grund för något, och vad tror du dig inbilla dig säga efter detta?
    Om det var oklart, så du säger inget om du väljer ignorera det kriget gjort, men jag anar att du säger det och riktar dig till dom som har samma svaga förmåga att förstå vad som är vad.
    Vi som har lite intellekt, vi förstår att det är putin som tagit oss hit och sen hur väl förberedda Sverige var i elen mot övriga Europa, det är en annan sak du också ogillar att ha med i allt du skriver.


     


    Utan allt går ut på ALLT är Regeringens fel och det finns inget något annat land eller person gjort som ändrat något.
    Hade du valt sakligheten, så hade du aldrig klarat av att säga det du nu gör, så varför ignorerar du all fakta som öses över dig helt gratis?

    Och det du säger om kärnkraftverket berättar du är helt ointresserad av vad de ger dig i fakta, allt de ger dig i fakta ignorerar du helt.
    Och det berättar så extremt mycket om dig och hur ovillig du är diskutera detta ämnet på det enda sätt som går komma fram till något och fakta, forskning med en röd tråd av saklighet och för uppnå konsensus.
    Och att du väljer ignorera parametrar som berättar något annat, det berättar allt vi behöver veta om dina inlägg.
    Och att de inläggen är bristfälliga och otroligt imponerande att du inte ta in någon fakta alls du får, det är så vi vet detta är en agenda du för och inte en saklig diskussion.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2022-07-27 19:18:54 följande:
    Ok , så information du inte ser syftet med tolkar du som att jag vill framställa att kärnkraft och utökad elproduktion är onödig?

    Vilket syfte ska information ha för att du INTE ska tolka den som att  vilja framställa att kärnkraft och utökad elproduktion är onödig?

    Svaret har jag lärt mig att allt är Regeringens fel och sen fakta slängs på soptippen har vi lärt oss i tråden.
    Detta fast ni två har öst fakta över dom, så rinner det av dom som det aldrig har existerat.


    Och allt för narrativet att ALLT är regeringens fel.


    Man såg i en annan tråd där dom trodde utöka försvaret kräver mer skatt och sen jämförelse med småsaker och småpengar i den jämförelse.
    Och det inbillar dom sig säga något med, jag är extremt perplexad hur en del inbillar sig säga något med ett så gigantiskt fel.


     


    Men narrativet är allt är Regeringens fel, så det hade inte spelat någon roll om de hade släppt alla skatter vi hade och byggde ut energin och försvaret till ABSURDA nivåer, så skulle de ändå säga ALLT är Regeringens fel.

    Och det är vad vi ser i tråden endast ifrån dessa två främst och att det inte spelar något roll alls vad de gör, för ALLT är Regeringens fel.
    Men dom blev extremt tysta när COVID-19 strategin vi hade var så extremt framgångsrikt mot andra Europeiska länder.
    Och även där försökte de berätta ALLT är Regeringens fel, fast än vi inget ministerstyre har över myndigheter.
    Sällan man ser en tråd stendö så när fakta kommer som i den tråden, i denna tråd skiter dom i fakta har det visat sig.


    SÅ de kommer fortsätta att låtsas de är sakliga, men när de ignorerar fakta, ja, då blir det fel för dom.
    Se bara på tom, han klarar än inte av att argumentera med vad som drastiskt ändra sig, utan det ska glömmas av och efter den punkten säger h*n inget längre.


     


    Det som komemr fortsätta ske i tråden, det är att vi ska glömma av vad som ändra sig drastiskt, och att fakta ska vägras om det berättar något väl om situationen eller Regeringen.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Tom Araya skrev 2022-07-28 03:40:06 följande:
    Texten handlade om produktion och konsumtion av el över tid. Det är inte orimligt att anta att ditt syfte med ditt inlägg att försöka argumentera mot mig och övriga kärnkraftspositiva i tråden, så tolkningen blev därefter.

    Ändå tar du inte in den faktan som du får, och det innebär ju detta svaret är ett svar som helt struntar i denna fakta.
    Och vad vill man sagt med det?


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko