Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Regeringens el-fiasko

    Don3 skrev 2021-05-22 15:16:58 följande:
    Är det musslor du tänker på eller vilka havsdjur är det du tänker på? Eller tycker du synd om abborrarna som blir gigantiska eftersom det är varmare i vattnet vid utloppet så de får mer mat?

    Det varma vattnet från reaktorerna stör ekosystemet och det har en negativ påverkan på tex lax och torsk och det kan vara bra att ha i åtanke när man ser bilder på fåglar som dött pga. av vindkraftverk.  All energi påverkar naturen negativt på något sätt.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2021-05-22 17:33:58 följande:
    Rataxes skrev 2021-05-22 17:20:47 följande:
    BN 600 och BN 800 är i drift i Ryssland. BN 1200 är under uppbyggnad.
    Det är kunskapen som saknas hos motståndarna. De läser bara talepunkter från ett manus de fått i handen "av någon annan"

    Gen IV-reaktorer har varit i kommersiell drift i över 40 år och ändå tillåts fake news om "Gev IV finns inte i drift" få spridas fritt. 

    Jaså, har reaktorfysiker Janne Wallenius fel i artikeln nedan från i fjol? I vilka länder och på vilka platser menar du att dessa fjärde generationens kärnreaktorer är i kommersiell drift? 


    www.svt.se/nyheter/vetenskap/energiforskare-den-fjarde-generationens-karnkraft-kan-inte-hjalpa-oss-i-klimatkrisen

    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2021-05-22 17:20:47 följande:
    BN 600 och BN 800 är i drift i Ryssland. BN 1200 är under uppbyggnad.
    En bridreaktor är inte synonym med en IV reaktor (det saknas några steg för detta).
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    K Markatta skrev 2021-05-22 19:58:51 följande:

    Vill Bill även gulmarkera det föregående stycket? Glad


    Om du läst hela artikeln så ser du att det finns andra delar av texten som kan gulmarkeras..

    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2021-05-27 10:09:46 följande:

    Lorentz Tovatt jublar.

    Barnen i Afrika sliter.

    twitter.com/LorentzTovatt/status/1397138122706718722


    Som sagt miljöproblem kopplas till alla energislag. Tar vi kärnenergi som exempel så har vi förbjudit uranutvinning i Sverige eftersom vi anser att den är för farlig och blundar för de miljöproblem som uranbrytningen leder till i andra länder. Vid brytningen får man restavfall som innehåller uranets naturligt strålningsfarliga sönderfallsprodukter, bland annat radium som avger radongas. Från brytningsresterna kan sönderfallsprodukterna sedan spridas med lakvatten till vattendrag och den närliggande miljön. Personalen utsätts för strålrisker vid brytningen, framför allt i underjordsgruvor.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2021-05-31 06:49:04 följande:

    1,63% av installerad effekt.

    Man är gode obegåvad om man inbillar sig att vi enbart kan ha sol vind och vatten som kraftkällor.


    Det är ju rätt obegåvat att inte ha förstått att energimarknaden är global..
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Friger skrev 2021-06-01 16:16:40 följande:

    Väldigt osympatisk kommentar. Dessutom har du fel. Den är regional med rätt häftiga begränsningar.

    Systemet är sjukt komplicerat. Man måste i princip följa det dagligen under en längre tid för att bygga upp en förståelse för hur det påverkas av otroligt många faktorer. Vind, Sol, Regn, Snö, Vattenmagasin, vattendomar, Överföringskapaciteter mellan olika områden, Revisioner på reaktorer, Kolpris, Pris på naturgas, osv. Mycket som samverkar.

    Kan beskriva svårigheten att planera elen på ett område. Det är svårt att säga hur mycket det blåser om ett halvår. Eller hur mycket det snöar/regnar. Snö/regn som hamnar högt uppe i kedjan av vattenkraftverk ger mer energi än kustnära regn/snö. Lika så kan nederbörd som landar vid säsongsmagasinen lagras till senare. Inte nederbörd som rinner ut i dom mindre magasinen/älvarna. På sommaren så suger växtligheten dessutom upp mycket av regnet som faller.

    När det gäller elektricitet är det inte bara att packa ner elen i en låda och skicka från Japan. Vi kan importera/exportera från grannländer och precis så mycket som ledningarna klarar av att överföra. Under förutsättning att det går att köpa den aktuella timmen.

    El måste produceras samma stund som den konsumeras. Sen ska den kunna transporteras till förbrukaren. Det är det stora problemet. På Nord Pool sker denna tillgång/utbuds-auktion timvis efter uppskattningar från elbolagen. Sen sker finjusteringen av i Sveriges fall Svenska Kraftnät som finjusterar produktionen sedan med hjälp av reglerkraft.

    Våra grannländer som vi handlar el med har i stor omfattning också byggt vindkraft. Särskilt Tyskland har helt otroliga mängder vindkraft. Dock så har utbyggnaden där avtagit p g a att man har svårt att placera nya verk. Samtidigt lägger man ner kolkraft och kärnkraft. Tyskland är som en stor Jojo som ena stunder producerar på tok för mycket, och andra stunden för lite. Sverige är i princip där också även om det inte är lika extremt ännu.

    Det är inte ovanligt att vädersystemen påverkar länderna likvärdigt. Dvs kyla och blåst kommer samtidigt över länderna. Det innebär att vindkraftverken unisont kommer att producera för mycket/för lite el. Man märker tydligt hur elpriset kan hoppa rätt ordentligt beroende på om det blåser eller inte.

    Detta fenomen börjar bli allt mer påtagligt. I vintras var det hyggligt nära att elen "tog slut" vid flera tillfällen. Nere i Europa gjorde den det också på några ställen. Det hade varit skoj att se vad som skulle hänt om en Forsmark-reaktor eller Oskarshamnsreaktorn hade snabbstoppats under de mest kritiska timmarna.


    När jag läser din text så ser jag att du, trots vad du skriver i inledningen, har förstått att elmarknaden är nordisk/global och det är ju bra.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2021-06-16 10:18:16 följande:

    Statliga Vattenfall har nu räknat fram koldioxid-belastningen per producerad kWh för kärnkraft, vattenkraft och vindkraft över en livscykel.

    Kärnkraften är fem gånger mer miljövänligt än vindkraften när det kommer till koldioxidutsläpp.

    Kärnkraft - 2,5 gram CO2 per kWh
    Vattenkraft - 4 gram CO2 per kWh
    Vindkraft - 12 gram CO2 per kWh

     energyplaza.vattenfall.se/blogg/karnkraft-lagst-koldioxidutslapp-over-en-hel-livslangd


    Skillnaden i CO2 belastningen per producerad kWh är väldigt liten mellan kärnkraft, vattenkraft och vindkraft och det är energislag som gas, olja och kol som står för de stora CO2 utsläppen. Nedan ser du en tidigare undersökning om koldioxidbelastningen från olika energislag. Även om den inte kom fram till samma resultat som Vattenfall så ser man att det som är viktigast är att undvika gas, olja och kol och att argumentera för det ena eller det andra i botten av tabeller blir närmast löjligt. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko