Inlägg från: Glinda från Oz |Visa alla inlägg
  • Glinda från Oz

    Så less på dessa ”katthjälpare”

    Det är lag på att utekattet ska vara kastrerade så nej, du får inte göra som du vill. De har inte stulit katten heller, du fick komma och hämta eller hur? De lägger upp allt på nätet och pratar med folk så det är inga hemligheter. Var tacksam över att de hjälper istället. 

  • Glinda från Oz
    Anonym (Mjau) skrev 2020-11-23 22:28:25 följande:
    Nej. De får inte fånga in dina katter. 

    Ska det fångas in katter skal det vara polisen som beslutar om det.

    lawline.se/answers/far-man-fanga-tamkatter

    Djur räknas som egendom i rättslig mening. Katter såväl som hundar anses vara samma som en sak någon har äganderätten till, t.ex. en bil, vilket följer av allmänna rättsliga principer. Som du förstår innebär detta att du inte kan fånga in någon annans katt även om du inte sedan vill behålla katten eftersom detta skulle motsvara att du "tog någon annans bil". Det skulle därför motsvara brottet "egenmäktigt förfarande" enligt brottsbalken 8:8 - förkortas BrB, se här. Att ägaren inte håller koll på sin katt räcker inte då detta anses vara ungefär samma sak som att du tar en parkerad bil som ägaren inte heller har koll på.

    En privatperson får inte ta sig rätt att ta hand om någon annans katt även om man inte avser att behålla den.
    Nu är inte det här en privatperson utan en förening som har tillstånd från Länsstyrelsen. Fel katt kan gå i fällan, de ger tillbaka den så de har inte stulit något. 
  • Glinda från Oz
    Ess skrev 2020-11-24 12:02:31 följande:

    För att se vad de lägger ut på nätet så måste man följa dem, så sannolikheten är stor att någons katt bara försvinner.


    De sätter också upp lappar och pratar med folk i området.
  • Glinda från Oz
    Anonym (Mjau) skrev 2020-11-24 12:06:22 följande:

    Hjälp mig hitta var i tråden det står att det handlar om en "förening som har tillstånd från Länsstyrelsen".


    Det står i trådstarten. Länsstyrelsen nämns inte men alla föreningar måste ha tillstånd från Länsstyrelsen.
  • Glinda från Oz
    Ess skrev 2020-11-25 18:46:08 följande:
    Oseriöst!
    De har sett katterna bakom pizzerian och vet hur de ser ut. Då släpper man de katter som felaktigt går in i fällan.
    Annars är det någon som ringer om förvildade katter, och då vill de gärna ha foto på dem så att de tar rätt katter. Eller ännu hellre, att den som ringt ang katterna lånar en fälla och tar dem.

    Hur vet du att de som ringer om katterna vet vilka katter som är förvildade? Att de inte tagit fel de också? Kan också säga att det är svårt nog att få de som ringer att mata, att de skulle vara ute mitt i natten med fälla händer inte.


    Förvildade katter visar sig oftast när det är mörkt och man kan inte komma för nära. De ska alltså tas bra bilder på runt 10 meters håll där det i bästa fall finns gatlampor. 


    Såhär jobbar alla föreningar nästan utan undantag så det är inget unikt eller märkligt. Det är i princip omöjligt att fånga in en katt en andra gång därför släpper man inte gärna ut. Har man varken halsband, märkning, bryr sig om att kastrera katten fast det är lag på det och inte letar efter den bryr man sig inte särskilt mycket. 


    Såhär jobbar alla föreningar och katthem nästan utan undantag så det är inget unikt eller märkligt. Det är i princip omöjligt att fånga in en katt en andra gång därför släpper man inte gärna ut. Har man varken halsband, märkning, bryr sig om att kastrera katten fast det är lag på det och inte letar efter den bryr man sig inte särskilt mycket. 


     


    Aikido skrev 2020-11-25 18:21:39 följande:
    Var nämns det att det handlar om en förening? Kan man utläsa någonting mer som inte står skrivet?
    Anonym (Mjau) skrev 2020-11-26 09:58:00 följande:
    Står ju inte. 

    My bad, det står bara att en grupp kvinnor har gått ihop. Men det är garanterat en förening inblandad någonstans. Att ta in en katt brukar landa på ca 4000-5000 i veterinärräkningar i snitt. Vissa kostar 1500 andra kostar 15 000. Är katten skygg ska den tämjas, någon som en vanlig privatperson utan erfarenhet har svårt att göra. 

  • Glinda från Oz
    Anonym (Mjau) skrev 2020-11-26 10:33:44 följande:
    Står ju inget heller om vad dessa kvinnor gör med de katter som de kallar "vilda". Själv gissar jag att de antingen slår ihjäl dem (inte troligt) eller dumpar dem på ett katthem.

    Varför skulle man lägga all den tiden om man skulle slå ihjäl katterna? I så fall ringer man länsstyrelsen så skjuter de av dem så slipper man engagera sig alls. Det är enormt mycket jobb bakom att fånga in en katt, det är inte bara att ställa ut en fälla. 


    Vad menar du med att ?dumpa? på katthem? Det är väl jättebra att de får komma till ett katthem, det är de absolut bästa om de är förvildade. 

  • Glinda från Oz
    Ess skrev 2020-11-26 17:28:59 följande:

    Ringer man om katter så har man sett dem under en längre tid och vet att just de katterna håller till på det stället. Likaså ser man rätt tydligt på dem vilka som bor någon annanstans och vilka som bor tex bakom pizzerian.

    Ofta rings det om hemlösa katter som kommer och tigger mat regelbundet.


    En utekatt kan också hålla till en längre tid på ett ställe, det behöver inte synas att den går hem får där dygnet runt och tittar. Hur ser man vilken katt som bor var? Jag har hjälpt hemlösa katter i 7 år och hittills har ingen katt berättat för mig var den bor, det vore så enkelt om de kunde det.
  • Glinda från Oz
    Phalaenopsis skrev 2020-11-28 00:01:33 följande:

    Hur mycket jag än rekommenderar kastrering för katter som inte ska avlas på, så är det INTE lag på att kastrera frigående katter. Det står att man BÖR kastrera dem.

    kundo.se/org/jordbruksverket/d/lagkrav-att-kastrera-katt/

    Sedan kan man ju notera att det inte kommer att födas en enda kattunge mindre bara för att man kastrerar hanar. Det kommer bara att leda till fler häradsbetäckare eftersom varje fertil frigående hona kommer att leta upp den sista fertila hanen i länet. Fördelarna med okastrerade hanar ligger på helt andra plan - som att de är hemma mer, slåss mindre och är mindre olycksbenägna.


    Det står att man ska förhindra okontrollerad avel, man BÖR kastrera (de rekommenderar alltså det) men man kan också använda andra preventivmetoder. När det gäller en hane kan man t.ex göra en kemisk kastrering istället om man hellre vill det men jag tolkar det som att ingenting har gjorts.
  • Glinda från Oz
    Anonym (kattägare) skrev 2020-11-28 00:50:48 följande:
    Jag har gjort vad jag kan och pratat med min hankatt om hur oansvarigt det är att bara springa runt och sätta på honkatter helt utan konsekvenstänk. Han har nickat och visat att han förstår allvaret så jag anser att jag har levt upp till de krav som ställs i rekommendationerna. 

    Till TS så tycker jag att du ska anmäla kattjägarna för stöld.

    Eh? Jag vet inte vad du vill uppnå, du låter bara korkad. Som att du är en tölp som bott i skogen hela ditt liv och inte vet något. Man kan kastrera genom att ta bort pungkulorna eller kemiskt. 


    Deras syfte var att ge tillbaka katten. Ska du anmäla mig för stöld om jag hittar väska på en tom busshållplats och söker efter ägaren också? 

Svar på tråden Så less på dessa ”katthjälpare”