• Ess

    Så less på dessa ”katthjälpare”

    Glinda från Oz skrev 2020-11-24 11:53:37 följande:

    Det är lag på att utekattet ska vara kastrerade så nej, du får inte göra som du vill. De har inte stulit katten heller, du fick komma och hämta eller hur? De lägger upp allt på nätet och pratar med folk så det är inga hemligheter. Var tacksam över att de hjälper istället. 


    För att se vad de lägger ut på nätet så måste man följa dem, så sannolikheten är stor att någons katt bara försvinner.
  • Ess
    Glinda från Oz skrev 2020-11-25 18:06:49 följande:
    De sätter också upp lappar och pratar med folk i området.
    Oseriöst!
    De har sett katterna bakom pizzerian och vet hur de ser ut. Då släpper man de katter som felaktigt går in i fällan.
    Annars är det någon som ringer om förvildade katter, och då vill de gärna ha foto på dem så att de tar rätt katter. Eller ännu hellre, att den som ringt ang katterna lånar en fälla och tar dem.
  • Ess
    Jemp skrev 2020-11-25 19:22:40 följande:

    Men hur ska de veta att en av de omärkta och okastrerade katterna i kolonin har en ägare trots att denne inte tar ansvar?


    Det ser man ju när man kollar in katterna, vilka som alltid håller till på stället och alltid är hungriga och vilka som bara passerar.
  • Ess
    Glinda från Oz skrev 2020-11-26 10:30:26 följande:

    Hur vet du att de som ringer om katterna vet vilka katter som är förvildade? Att de inte tagit fel de också? Kan också säga att det är svårt nog att få de som ringer att mata, att de skulle vara ute mitt i natten med fälla händer inte.


    Förvildade katter visar sig oftast när det är mörkt och man kan inte komma för nära. De ska alltså tas bra bilder på runt 10 meters håll där det i bästa fall finns gatlampor. 


    Såhär jobbar alla föreningar nästan utan undantag så det är inget unikt eller märkligt. Det är i princip omöjligt att fånga in en katt en andra gång därför släpper man inte gärna ut. Har man varken halsband, märkning, bryr sig om att kastrera katten fast det är lag på det och inte letar efter den bryr man sig inte särskilt mycket. 


    Såhär jobbar alla föreningar och katthem nästan utan undantag så det är inget unikt eller märkligt. Det är i princip omöjligt att fånga in en katt en andra gång därför släpper man inte gärna ut. Har man varken halsband, märkning, bryr sig om att kastrera katten fast det är lag på det och inte letar efter den bryr man sig inte särskilt mycket. 


     


    Aikido skrev 2020-11-25 18:21:39 följande:
    Var nämns det att det handlar om en förening? Kan man utläsa någonting mer som inte står skrivet?

    My bad, det står bara att en grupp kvinnor har gått ihop. Men det är garanterat en förening inblandad någonstans. Att ta in en katt brukar landa på ca 4000-5000 i veterinärräkningar i snitt. Vissa kostar 1500 andra kostar 15 000. Är katten skygg ska den tämjas, någon som en vanlig privatperson utan erfarenhet har svårt att göra. 


    Ringer man om katter så har man sett dem under en längre tid och vet att just de katterna håller till på det stället. Likaså ser man rätt tydligt på dem vilka som bor någon annanstans och vilka som bor tex bakom pizzerian.
    Ofta rings det om hemlösa katter som kommer och tigger mat regelbundet.
  • Ess
    Glinda från Oz skrev 2020-11-26 20:03:36 följande:

    En utekatt kan också hålla till en längre tid på ett ställe, det behöver inte synas att den går hem får där dygnet runt och tittar. Hur ser man vilken katt som bor var? Jag har hjälpt hemlösa katter i 7 år och hittills har ingen katt berättat för mig var den bor, det vore så enkelt om de kunde det.


    Jag rör mig väldigt mycket ute i området och har koll på de flesta katterna, vildkatterna känner jag väl till och vart de brukar röra sig och gå för mat.
  • Ess
    Litet My skrev 2020-11-26 22:31:43 följande:

    Stämmer faktiskt inte alls. Jobbar volontärt på Katthjälpen och identifierar ofta kattkolonier. Det är ett drygt jobb att identifiera alla katter och mata in dem innan man ens kan börja fångstarbetet


    Där gör ni just det jag säger, ni är ute och kollar upp katterna. Sen är det klart svårt att få dem i fällan om de har ställen där de brukar få mat och har som daglig rutin att gå dit för att äta.
  • Ess
    Litet My skrev 2020-11-27 22:48:53 följande:
    Poängen är ju att andra katter också dras till matplatsernq, många lever i eller utanför kolonin som ungefär vilda. Därför är det ett drygt jobb att ta reda på vilka som faktiskt är förvildade.

    Ingen ringer och säger ?den och den katten tillhör kolonin?. Där det setts tex 5 förvildade katter finns stalltips fler som ingen sett. Och alla är inte förvildade.
    De bad mig både skicka bilder på katterna, och även fånga in dem.
  • Ess
    molly50 skrev 2020-11-29 11:31:00 följande:
    Det kan ju knappast räknas som stöld när man har för avsikt att lämna tillbaka katterna.
    Lika lite som om du hittar en tappad plånbok och lämnar in till polisen.
    Brukar du gå in och ta grannens cykel och köra en runda?
     
    De ska ha klart för sig vilka katter det gäller innan de fångar in dem, går fel katt i fällan så ska den släppas igen.
  • Ess
    molly50 skrev 2020-11-29 11:31:00 följande:
    Det kan ju knappast räknas som stöld när man har för avsikt att lämna tillbaka katterna.
    Lika lite som om du hittar en tappad plånbok och lämnar in till polisen.
    Brukar du gå in och ta grannens cykel och köra en runda?
     
    De ska ha klart för sig vilka katter det gäller innan de fångar in dem, går fel katt i fällan så ska den släppas igen.
  • Ess
    molly50 skrev 2020-11-29 12:59:44 följande:
    Självklart inte. Men det är ju en helt annan sak. 

    Och hur ska man kunna veta att det är fel katt om den inte är chippad?
    De får prata med de som anmält att det finns vildkatter och noga kolla upp vilka som bor där och vilka som inte gör det.
  • Ess
    Jemp skrev 2020-11-29 12:03:16 följande:
    Återigen, hur ska de veta det?
    Ess skrev 2020-11-29 15:41:32 följande:
    De får prata med de som anmält att det finns vildkatter och noga kolla upp vilka som bor där och vilka som inte gör det.


Svar på tråden Så less på dessa ”katthjälpare”