Inlägg från: Anonym (Trebarnsmor) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Trebarnsmor)

    Julklappar - vad har du köpt ?

    Anonym (32) skrev 2020-11-25 08:27:42 följande:

    Till 13 åringen : tre gant hoodies, 1 tommy hil hoodie, 1 CK hoodie, 4 par jeans, gant underkläder, RL parfymer (paket med småflaskor), ryggsäck, 2 t-shirt RL och Gant. Sängkläder samt armband. Och två små paket med PS4 presentkort eller vad det heter.. sneakers ska jag köpa idag samt en mössa . En adidas hoodie med kom jag på nu att jag köpt.

    10 åringen. En stor hög med kläder från HM. 1 Gant hoodie, 1 Tommy H hoodie, 1 skrollan docka, dockläder 4 paket. Böcker, rita hästar böcker samt pennor, göra slime, sällskapsspel, massa hårband, hårsnoddar och hårspännen. Insmorningskräm och bodymist från VS. Små duschtvål, handkräm och ansiktsmasker och nagellack. Och till sist en elscooter.

    6 åringen: böcker, docka, dockläder, frost dockor, barbie barbiehus, leksaksmat, leksaker till köket typ brödrost osv, kläder från HM, en adidas mjukisdress, en gant hoodie, hårband osv, petshop, petshop hus, sällskapsspel, moped till dockan, cykelhjälm till dockan, lera, pyssel, en väggklocka, och ja men småsaker typ. LOL bollar LOL väggdekor, mm


    Oj hjälp vad mycket. Vi ger 1-2 klappar till dem var, tycker det räcker fint. Då brukar våra barn få från annan släkt också ska väl tilläggas.
  • Anonym (Trebarnsmor)

    Till barnen har jag köpt varsin bok. Min äldsta (13) är intresserad av att teckna och jag har även köpt pennor, typ skisspennor. Mellanbarnet får Neocubes (magnetkulor). Den yngsta har jag bara köpt en bok till än så länge.

  • Anonym (Trebarnsmor)
    fluu skrev 2020-11-26 20:00:05 följande:

    Fast varför då egentligen? Om man inte behöver göra avkall på annat för att man köper märkesplagg, varför är det då fel att göra det om det nu är vad man gillar?


    Fel och fel, man gör väl som man vill. För mig är det viktigt att lära barnen att förstå och respektera pengars värde. Vi har väl så kallad ?god ekonomi? med två höga löner men jag skulle aldrig ge så dyra julklappar. Jag tror det har med attityd att göra och inte ekonomi.
  • Anonym (Trebarnsmor)
    Anonym (tridy) skrev 2020-11-27 09:43:56 följande:

    Blir lite lätt konfunderad. Alla som gnäller på denne som köpt märkeskläder till sina barn.

    Ni vet väl om att det finn sidor där man kan köpa kläder till kraftigt rabatterade priser, outlets osv. Den som handlar på nätet och har vana inne på det lär väl sig att hitta bästa priserna på det man vill köpa?

    Eller handlar ni bara rakt av utan att kolla priser?


    Jag tror inte det var märkeskläder i sig som flera reagerat på utan att det var både många och dyra klappar.

    Dottern gillar GANT, jag handlar det åt henne ibland, som present. Då är det 1 max 2 plagg på rea. Vill hon ha GANT får hon spara sin månadspeng till det och då försaka annat. Hon handlar kläder själv. Hittills har hon inte valt det. Men hon gillar de få GANT-plagg hon har och är rädd om dem.
  • Anonym (Trebarnsmor)
    fluu skrev 2020-11-27 16:46:38 följande:

    Kan man inte göra det oavsett inkomst? Lära barnen om pengars värde alltså. För jag håller med, det handlar om attityd.


    Jo, absolut kan man det. Man kan förstås prata om pengars värde, vikten av att spara, att alla har olika förutsättningar, prata om konsumtionshets och så vidare.

    Men någonstans bör man nog leva som man lär om barnen ska lära sig att hushålla med slantarna. Jag har svårt att se hur en ungdom som vant sig vid dyra och påkostade presenter och märkeskläder ska klara av att hushålla på studiemedel till exempel. Men jag kan ju ha fel. Var och en blir salig på sin tro heter det ju.
  • Anonym (Trebarnsmor)
    fluu skrev 2020-11-28 19:17:04 följande:

    Pengars värde är ju pengars värde. Man har bara olika mycket. Att få in andra människors perspektiv har egentligen ingenting med den egna levnadsstandarden att göra. Hushålla gör man ju också oavsett med hur mycket eller lite. Summan i sig är ointressant.

    Men vad som är intressant är att den här diskussionen alltid kommer upp när det gäller just märkeskläder till barn.


    Jag håller med till viss del men jag tycker även att summan pengar är intressant då jag tycker att det har med referensramar att göra.

    Jag vill att mina barn ska lära sig att hushålla med små resurser även fast vi inte behöver det (vi är två höginkomsttagare). Detta för att de ska klara sig självständigt som vuxna även i tuffa ekonomiska situationer som studieår, arbetslöshet eller om de väljer ett yrke med låg lön eller osäker /ojämn inkomst. Så tänker jag.
  • Anonym (Trebarnsmor)
    fluu skrev 2020-12-01 18:31:26 följande:

    Fast vem berättar för ungarna(eller någon) vad deras presenter kostar? Det om något är väl att skapa statushets och fixering vid pengar. Sedan är det väl sällan som julens ekonomi är den samma som vardagsekonomin. Var sak har sin tid typ.


    Mina barn har full koll på vad saker kostar.
  • Anonym (Trebarnsmor)
    fluu skrev 2020-12-03 06:14:23 följande:

    Och det har de ju fått med sig någonstans ifrån... Ser jag till min dotter så vet hob verkligen inte vad saker kostar och hon vet inte vad som är märkeskläder och inte. För ingen runt henne är fixerad vid sånt.


    Och min dotter köper alla kläder själv. Så det är klart att hon vet vad det kostar.
Svar på tråden Julklappar - vad har du köpt ?