Inlägg från: Anonym (Norge) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Norge)

    Hur funkar smittspårning för covid?

    Kan berätta att här i Norge så är smittpsårningen väldigt effektiv. Alla kommuner har egna smittapårningsteam. Dessa teamen tar kontakt med de som testat positivt, kartlägger deras umgänge 48h före syntomer till dagarna för positivt test. Alla närkontakter blir i karantän i minst 10 dagar eller (antingen i hemmet eller karantänhotell) och ska testas på dag 6-8 oberoende om de får syntomer räknas från när karantänen startade, dvs sista dagen man hade närkontakt med den smittade efter syntomdebyt hos smittade. Får närkontakter symtomer så ska de testas snarast och sätta i isolation i minst 10 dagar (antingen i hemmet eller i isolationshotell). De som är positiva isoleras i minst 10 dagar och ska vara syntomfria in2 dygn innan de avisoleras.

    Vid misstanke om att man har haft närkontakt med positiv (ex om den positiva ska testas på nytt eftersom man är osäker på svaret) sätts närkontakterna i tillfällig karantän fram tills nytt testsvar.

    Skolor, restauranger, träningsanläggningar, flyg, buss etc får besked via sms om att de ev har varit i närkontakt med smitta. De sätts antingen i karantän eller tillfällig karantän (beroende på hur nära man kan tänkas ha varit den smittade, avgörs av smittöverläkare och smittapåring) eller bes om att vara obs på syntomer. Alla rekomenderas/krävs att ta test på dag 6-8 ränknat dagen karantänem startade, dvs den dagen man var på aktuellanställe). Alla positiva följs nogrannt upp av smittspårning och smittöverläkaren i kommunen.

    Är också strängare restriktioner för att begränsa smittspridningen. Bla ska alla som ankommer Norge från utlandet uppvisa negativa testas samt i 10 dagar karantän på karantänhotell. Är man norsk stadsborgare och äger hus/lägenhet så kan man i vissa fall få karantäntiden där om den bedöms som karantänvänlig (studenter kan ha karantän hemma hos föräldrarna). Är också krav med munnbind på buss och offebtligeheten i många städer. Också restriktioner på hur många man kan umgås när med.

    Jobbar själv i kommunens smittspårningstream.

  • Anonym (Norge)
    AndreaBD skrev 2020-11-26 08:53:54 följande:

    Vi fick köra fram med bil och det kom en kille med bra skyddskläder på och gav oss påsar med test-kit i. Sedan kom han igen för att hämta det. Dvs. vi fick stoppa pinnen i halsen själva. 


    Inte konstigt att smittan härjar och sprids okontrollerat i Sverige då.
  • Anonym (Norge)
    AndreaBD skrev 2020-11-26 09:57:19 följande:

    ??? Jag tyckte det fungerade väldigt bra. Vi testade positivt också, så vi gjorde rätt. Menar du att folk skulle göra fel och testa negativt trots att de är smittade? Det var så många här som testade sig att test-kapacitet gick i taket och man inte kunde testa sig i flera dagar. Plus att det tog två dagar att få komma dit och två dagar för att få resultat.

    Det är lätt för dig att säga. Så länge ni har låg smittspridning så kan ni göra på annat sätt, men så fort ni kommer upp i sån smittspridning som här, så har man inte kapacitet att göra det. Plus att riskerna är ju stora, om man går till vårdcentralen, att man smittar andra. Det här var väldigt säkert, att man inte smittar andra (under själva testningen). 


    Har man inget testpersoner som utför testen korrekt kan man inte lita på resultaten, vaken positiva eller negativa.

    Här testade man inte på vårdcentralen öht. Dessutom vi kommer aldrig att få en sådan stor smittspridning som Sverige då testerna utförs korrekt med utbildad personal, vi har en bra fungerande smittspårning och det bästa av allt; alla som vill får testa sig, vilket medför att man fångar upp de som inte har symtomer.
  • Anonym (Norge)
    Mascaraklumpar skrev 2020-11-26 11:38:36 följande:

    Ja, man gör det nu till viss del men det man gör är inte tillräckligt. Testning eller smittspårning i sig minskar desssutom inte smittspridningen utan det krävs ju även att man isolerar exponerade individer för att stoppa smittkedjorna. Nu isolerar man vuxna hushållskontakter, men övriga kontakter uppmanas endast att vara försiktiga, jobba hemifrån om de kan och att testa sig vid symptom (dvs de ska agera precis så som alla i Sverige har blivit uppmanade att agera). Barn får gå till skolan som vanligt även vid konstaterad smitta i hushållet.

    Dessutom är testningen så pass belastad att åtgärderna fördröjs. I snitt går det 3-4 dagar från det att man blir smittad tills dess att man smittar någon annan, så när man smittspårar en person som insjuknade för en vecka sedan har personens kontakter redan givit upphov till nya fall. För att bryta smittkedjan under de omständigheter vi har nu skulle man behöva spåra i flera led, dvs kontakternas kontakter skulle behöva isolera sig.


    Om barn till bekräftade smittade i hushållet får gå i skolan så är det inte alls konstigt att smittspridningen ökar i Sverige.

    Här sätts hela familjen i karantän om det är.bekräftar smitta i hemmet. Även barn.
  • Anonym (Norge)
    AndreaBD skrev 2020-11-26 11:50:27 följande:

    Vart testade ni då???

    Och jag tror inte att man kan göra så mycket fel när det gäller dem där testerna, det var så himla enkelt och tydligt, det fanns liksom inget man kunde göra fel. 

    Och allt det där fungerar så länge man inte har 10.000 som är inblandade, som måste testas eller som blir sjuka och det måste smittspåras runt. Det är ju tyvärr så med epidemier/pandemier att man kan få en expotentiell spridning och om man då missar någonstans att det har börjat sprida sig, så blir det snabbt så många att man inte rår på det. Och det har jag hört från olika epidemiologer i olika länder att det är mycket slump. Särskilt om man har ett sånt virus som sprider så olika, alltså i clusters.

    Även att testa folk som är symptomfria - det kan man göra så länge man inte har 10.000-tals som vill testa sig på kort tid. Labbkapaciteten tog ju slut här. Och det var samma sak i andra länder, även i Tyskland. 


    Testststioner. Ofta tält där man kommer med bil eller på någon vårdcentral som blivit omgjort till teststation. Där jag bor och jobbar har vi två teststationer. En där man kör bil igenom ett tält (de kan testa 6 bilar, med max 5 personer i varje bil, på samma tidspunkt) och station på ett kommunens hus. Där är det tre rum med dörrar med ingång från utsidan. Där testas tre personer samma tid i varsitt rum. Man beställer en tidspunkt på nätet eller via telefon och möter upp på korrekt tidspunkt. Står även vakter utanför och ser till att folk håller avstånd. Plus att vi även har ambulerande testteam. Och ser hemtjänsten och äldreboenden testas sina egna boende och sjukhuset testar både sin egna personal och patienter.

    Vi har i min kommun kapacitet till att testa upp till 2-3000 per dag på de två kommunala testststionerna. Antalet testa per dag brukar ligga på runt 1000 på de två teststationerna.

    Räknar man in alla som testas i min kommun dagligen (de kommunala teststationerna, ambulerande, äldreboende och hemtjänsten, sjukhusets testststion) så ligger siffran på närmare 5-6000 per dag.

    Jo, man kan göra mycket fel när man tar tester. Fel på hur långt ner i halsen respektive upp i näsan de ska, fel på hur länge man ska ha pinnen i halsen respektive näsan och fel på hur man ska hantera testerna efteråt.

    Min kommun hade inte haft några problem med att smittspårning 10 000 inblandade personer. Det har vi dessutom nyligen redan gjort. Alla testas dock inte på samma dag eftersom de inte har träffade de positiva på samma dag. Och när det handlar om så många inblandade i en smittspårning så är det oftast flera olika smittkälor som har sammanknytningar.
  • Anonym (Norge)
    AndreaBD skrev 2020-11-26 13:51:10 följande:

    Det är ju nästan exakt som teststationen vi åkte till. Bara att man ville skydda personalen ännu mer så att folk tog provet själva. Och jag vet inte varför man bara skulle ta i halsen men det var hur enkelt som helst. Det fanns en teckning som visade ifrån vilket område man skulle ta och det stod att man måste gnugga där, helst 2, 3 gånger.  Som tips också - använd bakspegeln i bilen för att se exakt. Sedan fanns det ett rör där man stoppar pinnen i en vätska och så förslutar man röret. Finns inget man kan göra fel  - om man nu inte struntar i att verkligen ta prov ifrån det stället långt in i halsen. Eller om man häller ut vätskan. Men annars?

    Jag är inte insatt i alla detaljer i smittspårning heller. Men om man ska kontakta 10.000 personer så måste man ju sätta ett antal personer på det. Det är ju inte bara att samla in infon. 


    I Norge har personalen som ska testa smittakyddsutstyr i likhet med de som vårdar covid-sjuka.

    Om man inte har fått korrekt utbildning så kan testes bli felaktigt.

    Det är därför man i Norge har spittspåringsteamt, ett team med personal som enbart håller på med smittspårning och kartläggning av personers umgänge. Samarbetar tätt med ett läkarteam och koronatelefon. Jag jobbar på smittspårningsteamet i min kommun. Och det handlar inte enbart om att samla information, det handlar om att begränsa ytterligare smitta genom att sätta folk som är närkontakter karantän.
  • Anonym (Norge)
    AndreaBD skrev 2020-11-26 13:53:45 följande:

    Man kan alltid missa några. Och framför allt - även i Finland och Norge vet inte alla människor var de har smittats. Och då kan man inte smittspåra. Jag tror det var en fjärdedel eller ännu fler...  Vad jag vet så har man smittspårat i augusti. Men tyvärr så har det varit olika i olika regioner och alla hade inte fattat att man skulle. 


    Man smittspårsr oavsett men inget är inte alltid man kommer fram till smittkällan. Men det är inte det smittspårning enbart handlar om. Man smittspårning för att kunna begränsa.vidare smittspridning genom att sätta alla närkontakter till den positiva i karantän, med tedt på dag 6-8. Är de sedan smittade så har de suttit i karantän och inte spridit smittan vidare.
  • Anonym (Norge)
    AndreaBD skrev 2020-11-26 16:58:46 följande:

    Förresten - jag tror ni har en annan sorts test. Nu, äntligen, ska vi få "antigentestet", snabbtestet, och DEN måste sjukvårdspersonal göra. Och den behöver inte till labbet och man kan göra så många tester på kort tid. Konstigt att inte vi fick den tidigare! 

    Är det nån som vet varför vi inte har fått antigen-testet tidigare??? Uppenbarligen kan det lätt blir fel, kanske tyckte man de var inte tillräckligt säkra? 


    Vi har samma tester, men uppenbarligen så har vi bättre kontroll på testerna och vet att dem tas korrekt.

    Antikroppstest är totalt onödigt att ta då alla inte utvecklar antikroppar.
  • Anonym (Norge)
    AndreaBD skrev 2020-11-26 19:00:49 följande:

    PCR-tester? Är du säker? För, vi har hittills bara haft PCR-tester, och de måste till labb och då brukar det ta lite tid. 


    PCR-tester ja. Finns inga andra tillförlitliga tester. Hos oss fpr man svar inom 1-2 dygn. Snabbare om man är prioriterad.
  • Anonym (Norge)
    AndreaBD skrev 2020-11-26 22:38:28 följande:

    Folkhälsomyndigheten sa idag på presskonferensen att man kan göra PCR-test som självtest, men att antigen-testerna som också ska användas nu måste göras av sjukvårdspersonal. Men där kan man få resultat efter 15 minuter. 

    Jo, hos oss får man också svar  - nu inom 2 dygn, eftersom det är väldigt många nu. Kanske är det också ett dygn annars. 


    Skulle man inte få svar? De tester som ger svar på 14 minuter är saliven och inte tillförlitliga. Och kak tas av vem som helst då enda man gör är att spotta på ett en teststicka.
Svar på tråden Hur funkar smittspårning för covid?