• CarolusRex

    Hur funkar smittspårning för covid?

    Paganini skrev 2020-11-25 11:10:55 följande:
    Jo det har vi verkligen! Det har kommunicerats hur tydligt som helst att det åligger var och en att själva kontakta de man varit i kontakt med. Precis som andra skrivit.
    Det är ingen riktig smittspårning man har i Sverige. Det är inte så det fungerar i Finland och Norge. Där har man personal som sköter om spårningen. Att lägga över ansvaret på den smittade fungerar inte, väldigt många struntar i att kontakta nån alls då. Det måste du ju se med egna ögon? Att det inte går så bra för Sverige?
  • CarolusRex
    AndreaBD skrev 2020-11-26 08:57:04 följande:
    Det finns en mycket enkel anledning: Man hinner inte spåra på det sättet som Finland och Norge gör när man väl får ett större antal fall. Man försökte i Sverige i våras, men hann inte alls med. Även i Tyskland - där de har satt värnpliktiga på den uppgiften - hinner man nu inte med, trots att man där har verkligen mycket folk som gör det. Det blir ju snabbt 10.000 tals då. 
    Meningen med smittspårning är att man med hjälp av den inte ska få så många fall. Om smittspårningen inte har nån verkan på att dämpa spridningen så är den onödig.

    Sverige hade få fall i augusti då borde man ha börjat smittspåra och hållit nere spridningen under hösten.
  • CarolusRex
    AndreaBD skrev 2020-11-26 22:38:28 följande:
    Folkhälsomyndigheten sa idag på presskonferensen att man kan göra PCR-test som självtest, men att antigen-testerna som också ska användas nu måste göras av sjukvårdspersonal. Men där kan man få resultat efter 15 minuter. 

    Jo, hos oss får man också svar  - nu inom 2 dygn, eftersom det är väldigt många nu. Kanske är det också ett dygn annars. 
    Två dagar är önsketänkande, kanske i Blekinge. Jag vet flera i Stockholm som tvingats vänta över en vecka på svar. Nu har man i flera regioner gått över till att endast testa akuta fall och inom äldrevården där då testkapaciteten inte räcker till mera.

    Snabbtesterna fungerar inte utan är mycket osäkra.
  • CarolusRex
    Det finns en orsak till varför man väntar upp till 24 timmar i labb innan man analyserar PCR testerna. Det tar nämligen ett tag innan man får ett trovärdigt resultat.

    Snabbtesterna har visat sig vara rena lotteriet oberoende vilket test man använt. Att ta dom i bruk är inget bra, det visar bara att man har gett upp med testningen.
  • CarolusRex
    Anonym (Norge) skrev 2020-11-27 16:48:45 följande:
    Att testa folk vara för att är ingen mening. Då kan man få falska resultat.
    I Sverige har man ingen testningsstrategi. Det handlar om att testa för testandets skull så att WHO blir nöjda och Sverigebilden inte blir lidande. Det är länge sedan man slutade bry sig i att folk dör, huvudsaken är att det ser bra utåt.
  • CarolusRex
    AndreaBD skrev 2020-11-27 19:21:38 följande:
    Det går inte för att labb-kapaciteten inte finns. Vi märkte det för ungefär två veckor - då tog det liksom slut. Både labb-kapaciteten och även testerna, tror jag. 

    Dessutom tar det då två dygn och då hinner en sån person (som jobbar i vården eller äldrevården) smitta andra under tiden. Om man testar med snabbtestet, och någon testar positivt så kan man sätta den personen i karantän medans man väntar på resultatet av PCR-testet, som personen då också får ta, 
    Varför byggde man inte ut testkapaciteten under sommaren? Har det nått att göra med att Tegnell stod och slog sig för bröstet och förklarade att det inte blir nån andra våg för att Sverige har uppnått flockimmunitet?

    Tycker du att Tegnell har haft: A) alla rätt B) många rätt C) inget rätt överhuvudtaget?
Svar på tråden Hur funkar smittspårning för covid?