• Anonym (C)

    Snälla använd munskydd

    mari123 skrev 2020-12-05 04:57:53 följande:
    Ja OM nu munskydd hjälper så är det väl FRÄMST de äldre (och andra i riskgrupp)  som ska bära dem?  Att kräva att ALLA ska bära munskydd tycker jag är magstarkt. Eget ansvar är min melodi. 

    Munskydd har man främst för att skydda andra från smittor som man själv (kanske omedvetet) bär på. Det är där de är som mest effektiva. Det är vi som är på jobbet och träffar folk varje dag som bör ha munskydd, när vi inte kan undvika trängsel. För vi vill ju inte råka smitta andra.
  • Anonym (C)
    mari123 skrev 2020-12-05 06:15:01 följande:
    Jo men det verkar väl två-vägt? Den som, av ngn anledning, är extra rädd att bli smittad kan ju skydda sig SJÄLV också genom att ha munskydd? Då får personen ju mer rörelsefrihet dessutom och behöver inte vara låst till hemmet! 

    Nja. De är främst till för att hindra saker från att komma ut, inte in. Och då menar jag de vanliga gröna eller blå skydden som de flesta använder. Det finns dock andningsskydd som främst skyddar bäraren, men de är dyrare och mer obekväma eftersom de sitter tajt.
  • Anonym (C)
    KittyK80 skrev 2020-12-06 12:55:06 följande:
    Ok, så tycker/tror du och jag respekterar att du tycker/tror så. Men det finns experter på området som inte håller med dig, som precis som jag citerade, baserat på forskning, anser och tror att det är en viktig komponent för att bekämpa pandemin. Och andra forskare håller, baserat på annan forskning, inte med om det. Så vi kanske ska lägga ner stensäkra svar helt enkelt. De få gånger jag är tvungen att vistas bland folk, använder jag själv munskydd på det sätt som anvisas. Och nej, jag tror inte att jag är skyddad utan håller fortfarande avstånd, spritar, tvättar. När det finns ytterligare en åtgärd att vidta, ser jag ingen anledning till att inte göra det.

    Nu blandar du ihop antal döda med antal smittade. Man uppskattar att någonstans mellan 1 och 5% av jorden befolkning dog av spanska sjukan. Illa nog, för all del.
  • Anonym (C)
    Anonym (C) skrev 2020-12-06 13:06:49 följande:
    Nu blandar du ihop antal döda med antal smittade. Man uppskattar att någonstans mellan 1 och 5% av jorden befolkning dog av spanska sjukan. Illa nog, för all del.

    Förlåt, jag citerade fel person. Jag syftade på detta inlägget:
    KKarate skrev 2020-12-06 12:51:29 följande:
    Om det dött fler under 2018 än detta året 2020, kan du väl inte på allvar skoja till det och säga att vi har en dödlig pandemi. Skämtare där. Jag ska förklara så du förstår: I Spanska sjukan (som var en dödlig pandemi), dog 20-30 % av befolkningen i världen, inte 0,64 % tveksamma fall. Förstår du skillnaden nu lille vännen?

  • Anonym (C)
    Anonym (Tyg) skrev 2020-12-20 06:43:15 följande:
    Nu har jag inte läst tråden så svaret jag söker kanske egentligen redan är besvarad men... Kan någon förklara för mig hur munskydd i tyg kan vara till nytta? Ett va luft munskydd som du använder en gång fungerar ju om du håller dig till instruktionerna. Rör du munskyddet så är det kontaminerat och ska slängas. Då har det tappat din funktion. Man sätter på ett nytt. I get it. Men munskydd i tyg.... alltså.. om jag lämnar mitt hem tidig morgon och ska exempelvis åka kollektivt.. när jag ser bussen komma så sätter jag på mig munskyddet. Klart. När jag kliver av bussen.. då far jag av mig munskyddet.. som då alltså ska ner i min handväska för att sedan återanvändas vid nästa bussresa eller för ett besök i en affär eller vad som. Munskyddet åker av och på... HUR kan det vara ok?! Det har ju sagts att munskydd bidrar mer till smittspridning om man inte följer instruktionerna och med ett munskydd i tyg så kan man ju inte följa råden! Eller? Jag tycker det är vidrigt att de i tyg säljs. Känns ju mer som att folk använder de som en snygg accessoar istället för skydd. Kan någon vettig förklara. Tänker jag fel?

    Man har en påse med rena munskydd och en annan där man lägger de smutsiga. Man tar ett rent när man behöver och tvättar de smutsiga när man kommer hem. Inte för att jag tror att alla gör så, men slarvet du beskriver kan man ju lika gärna göra med engångskydd. Kanske är det rentav större risk för det eftersom det kostar pengar varje gång man behöver ett nytt.
  • Anonym (C)
    Anonym (Xx) skrev 2020-12-20 08:50:58 följande:
    Men covid är ju luftburet och munskydd hjälper bara mot droppsmitta...

    Det beror på hur man definierar luftburet. Ett coronavirus kan inte sväva runt ensamt i luften och infektera någon, däremot kan det finnas virus i droppar som är så små att de hänger kvar i luften en lång stund. När sådana små droppar lämnar din mun eller näsa kan de flesta av dem fångas upp ifall du har ett munskydd. Då är risken mindre att du smittar andra.
Svar på tråden Snälla använd munskydd