• Anonym (..)

    Hon kräver mig på underhåll men jag får inte träffa mitt barn

    Brumma skrev 2021-01-02 20:38:39 följande:
    Klart ditt ex betett sig illa, riktigt illa.

    MEN, din fråga handlade ursprungligen om underhåll vilket gör att man svarar på det. Sedan är vi flera som gett dig rådet att stämma på umgänge, något vi knappast gjort om vi ansett mamman gjort rätt?

    Men, nej, du har inte automatiskt rätt till att ha barnet hos dig 50%

    BARNET har rätt till umgänge med båda sina föräldrar men det är faktiskt inte alltid som 50% är det bästa för barnet.

    I detta fallet är det ju inte ens möjligt, eftersom ni bor för långt ifrån varandra.

    Går du upp och kräver halva boendet kommer du inte att vinna eftersom det inte går. Det du behöver stämma på är att få tillbaka gemensam vårdnad och dom på umgänge, där varenda dag är reglerad framöver. Eventuellt kräva enskild vårdnad med boendet genom att hävda att mamman inte tillgodoser barnets rätt till båda sina föräldrar, och att du skulle göra det om barnet bor med dig. Tveksamt om det går igenom dock om hon rotat sig i sin nya hemstad.

    Glasklart formulerat. Tingsrätten med fastställt umgängesschema är rätt forum om du vill lösa umgängessituationen. Flera har rekommenderat Familjerätten. Visst kan du testa, men står man så långt ifrån varandra kan jag tycka det är slöseri med tid och enklare att gå direkt på Tingsrätten.

    Underhåll är inte kopplat till om du träffar barnet eller inte så någon "rättvisa" därvidlag finns inte.

    Utmätning är inte aktuell om det stämmer att du betalat vad du ska och kan styrka detta. Det framgår inte om vad du betalat är underhåll fastställt i dom, avtalat mellan er föräldrar eller FK:s underhållsstöd via FK.
    Skulle exet av okunskap begära utmätning hos Kronofogden så bestrider du kravet till KF med förklaringen att någon skuld inte föreligger, och sedan är det upp till exet att bevisa att det finns en skuld. (Givetvis är det bäst om du kan styrka betalningarna vid behov.)
    Vad som kan krångla till det är om ni inte haft avtal eller dom om underhåll och hon inte ansökt om underhållsstöd via FK. I det fallet skulle mamman kunna stämma dig på underhåll tre år tillbaka och hävda att du betalat mindre än vad som är rimligt. Om Tingsrätten då beräknar att du bort betala mer än du gjort kan du bli betalningsskyldig retroaktivt, med avdrag för vad du redan betalat. (Känns som att det borde handla om mycket pengar för att vara värt det besväret.) Men fram tills ett sådant hypotetiskt underhåll är fastställt finns ingen skuld och därmed inget att utmäta.

    Vad gäller underhållssumma så bygger uttalanden om minimibelopp eller enhetlig summa från några i tråden på missförstånd, vad de talar om är inte underhåll utan Försäkringskassans underhållsstöd. "Riktigt" underhåll bygger på det enskilda barnets behov och den enskilda förälderns inkomster och försörjningsbörda (hemmaboende barn och ev fru som av någon anledning behöver försörjas räknas in men en bebis räknas inte dra många hundralappar). Underhåll kan vara högre (vanligen) eller lägre än FK:s underhållsstöd. Dock är det vanligt att boendeföräldern ansöker om underhållsstöd där "riktigt" underhåll skulle understiga detta.
    FK har kalkylator för översiktlig underhållskalkyl
    www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/for_foraldrar_som_inte_lever_ihop/berakna-underhallsbidrag

Svar på tråden Hon kräver mig på underhåll men jag får inte träffa mitt barn