Inlägg från: Knepochknåp |Visa alla inlägg
  • Knepochknåp

    Pottträna 3 åring

    Vi försökte potträna med sonen när han var ca 3, han verkade tycka det var spännande och ville ha kalsonger.

    Det skedde olyckor HELA tiden, han blev ledsen och det blev bara tokigt. Vi tog på blöja igen, och nån månad senare började han gå på pottan fast han hade blöja på sig. Vi hade såna byxblöjor som han bara drog ner. Knappt nån olycka när han väl slutade självmant. För vissa funkar det jättebra med potträning, med andra måste man kanske vänta in.

    Min mamma har ofta påpekat det här med blöjanvändning "länge" och sagt det att på 80-talet när jag var liten så var blöjorna så "dåliga" jämfört med dagens att barnen ville ta av sig för dom var alltid blöta om baken av kiss. Vet inte om det stämmer, men blöjorna idag klarar ju åtminstone en kiss från en treåring utan att det blir särskilt blött på huden.

    Om barnet inte är rädd för pottan tror jag nog att det bara är att vänta in för att inte göra det till nått traumatisk.

  • Knepochknåp
    Popetot skrev 2021-02-22 11:50:23 följande:

    Hej på er alla som svarat. Har provat allt ni skriver. Är idag inne på dag sju utan blöja dagtid. Har under dessa dagar kissat i pottan 2 gånger. Resten på golvet.

    Provat med mutor, påminna, inte påminna. Utan byxor, med byxor. Rutinpotta osv. Jag har lärt mig hans signaler och försöker då få honom att sitta men han har stark vilja och vägrar ibland. De gånger han sätter sig kommer det oftast inget även om han sitter länge. Sen tröttnar han, reser sig och kissar strax därefter på golvet.


    Du kommer nog aldrig få honom att kissa på pottan genom att tvinga (eller som du skriver försöka få honom att sitta) påminna osv. Han är ju också inne o det som kallas trotsåldern där man vill klara allt själv och inte göra ett dugg av vad föräldrarna säger.

    Utifrån din beskrivning verkar han inte riktigt känna igen signalerna från sin egen kropp, alltså hur känns det när jag är kissnödig. För det är klart han vet var kisset ska vara! Barn långt upp i åldrarna kan "glömma bort" att kissa för att dom leker eller liknande, men det verkar på din beskrivning inte vara din sons "problem".

    Hur konsekvent är ni i rutinerna, hur funkar det på förskolan (om han går där)?

    Du kan inte tänka dig att låta din son bestämma när han ska sluta?
Svar på tråden Pottträna 3 åring