Inlägg från: nnnnnnnn |Visa alla inlägg
  • nnnnnnnn

    Mormor hemma med barnet innan start på förskola. Fördelar? Nackdelar?

    Känns som några redan skrivit, smartare att inte belasta mormor så mycket och då blir det också "hårdare" att lämna tryggheten hos mormor.
    Om barnet är 100% hos mormor under några månader och sedan 100% på förskolan så blir det ett hårt avbrott.

    Såhär hade jag gjort:
    Första året - jag och pappan hade varit hemma (så mycket som möjligt tillsammans, samt börjat dela tidigt så att båda jobbar tex 40% vars) med barnet men sparat så många FP-dagar som möjligt. Kanske bett mormor att passa en halvdag då och då om jag kunnat jobba några timmar extra lite då och då, kanske jobba 1-2 halvdagar/vecka när barnet är minst 6månader (antagligen hade jag och pappan jobbat tex 40% vars, men om mormor ställer upp kunde vi ökat lite och jobbat tex 50% vars varav lite hade överlappat tex jag jobbar mån, tis och halva fredagen, pappan jobbar halva måndagen, heldagar tors, fre = mormor behöver passa halva måndagen och halva fredagen, men vi är ändå lediga mycket tillsammans.)
    Andra året - Om mormor tycker det är ok så kanske hon kan passa ytterligare en halvdag eller öka någon av halvdagarna till heldag. Så kunde vi jobbat 60% vars tex jag mån,tis,ons, pappan ons,tors,fre och mormor passar heldag onsdag. Vill mormor passa mer så kunde hon tex ta halvdag ytterligare en dag så den som skulle varit hemma den dagen kan jobba halvdag, då kan en av oss jobba 60% och den andre jobba 70%.

    Då har mormor en kontinuerlig kontakt med barnbarnet, som en fast halvdag/vecka när barnet är 6-12 månader och därefter en heldag eller heldag+halvdag när barnet är 12-21 månader. Det blir naturligt att barnet är både hos er föräldrar och hos mormor. Sen när förskolan börjar så kanske mormor ändå håller kvar kontakten och hämtar tidigt någon dag då och då. Eller så jobbar ni deltid och har någon dag ledigt eller kan hämta tidigt någon/några dagar per vecka. Då blir det en mjuk övergång från "hemma" till förskolan.

    Det blir inte så jättestor skillnad på antal dagar då 2 månader heltid = ca 42 dagar och 1/2-dag 6 månader + 1 heldag 9 månader = ca12+38 dagar = 50 dagar.

  • nnnnnnnn
    Fia92 skrev 2021-01-10 20:52:40 följande:
    Tack för alla bra tips!

    Att dela lite med mormor låter som en väldigt bra idé, i alla fall under en period när jag är hemma. Vet dock att min arbetsgivare är emot att man jobbar några dagar i veckan. De som går ner i tid är tvungna att jobba mån-fre men kortare dagar. Men de kanske inte kan säga något om det om man är föräldraledig?

    Gällande att spara på mormors krafter så skulle det bli ganska korta dagar hos henne. Min sambo börjar tidigt och slutar tidigt så mormor skulle kanske behövas 7:30-14:00 ungefär.

    Vi ska fundera på hur vi lättast sparar dagar under det första året. Mormor går i pension någon gång mellan juli och november i år så lite stöttning kan vi få i slutet av året.
    Som tidigare redan sagt, det är ovanligt att inte få "sin vilja igenom" när man tar FL eftersom arbetsgivaren måste påvisa att det inte bara är krångligt eller inte optimalt utan de måste bevisa att det är i princip omöjligt för verksamheten att anpassa sig till dina önskemål.
    De enda jag vet som AG fått igenom är en som ville jobba dag, som nattvakt... Det gick inte (såklart). Arbetsgivaren hade ganska lätt att visa att det inte gick att arbeta som nattvakt under dagtid utan att skada verksamheten...

    Så är man FL kan man (inom rimliga gränser) bestämma väldigt exakt hur man vill jobba och hur man vill vara FL.

    Sparar dagar under första året gör man bäst genom att dra ner på alla utgifter under det året.
    Kolla om ni måste amortera på lån. Eller om ni iallafall kan dra ner summorna under detta år.
    Kolla om ni har sparande pengar som ni kan ta av om det krisar.
    Kolla över ALLA utgifter ni har, kan ni byta försäkringsbolag eller förhandla ner era försäkringskostnader? Elkostnader? Abonnemang/prenumerationer? Behövs de ens? Matkostnaden - kolla tex "mat under tian" och passa på att ändra era matvanor. Bil? Måste ni ha det? Hur lite kan man köra? Nöjen? Vad hinner/orkar man med? Något att dra ner på? Gymkort? Har ni det? Behövs det? Hinner ni dit? Kan man avsluta det? osv.
    Gå igenom precis varenda utgift ni har under ett par månader och diskutera, avsluta, ändra villkoren osv.
Svar på tråden Mormor hemma med barnet innan start på förskola. Fördelar? Nackdelar?