• sextiotalist

    Ska allt ingå?

    Nja, gardinstänger, ingår för det mesta inte (de kan även vara special för gardiner) hyllor brukar vara väggfasta mig veterligen.

    Vanliga taklampor ingår inte, egna plåtar ingår inte.

    Duschmunstycket gränsfall. Bör dock ersättas

  • sextiotalist
    Anonym (Hmm.....) skrev 2021-01-13 09:54:32 följande:

    Kvartär skruvade ni inte ner hyllorna, bytte duschmunstycket, tog ner lampan och tog bort plåtarna INNAN visningen? Jag anser allt vara köparens!


    Men menar du allvar. Ska man montera ner allt i ett hus/lägenhet inför visning, för att en eventuell köpare kanske tror att att vissa saker tillhör huset.
    Dekorationshyllor (kan vara ärvda, hemmagjord, gåva, köpta på en auktion) är just dekorationshyllor, brukar inte vara något som tillhör den fasta köksinredningen. En lampa över köksbordet är alltid lös egendom. Extraplåtar är också lös egendom (vem räknar dessutom plåtar). Det enda som är tveksamt är duschhandtaget.
  • sextiotalist
    Anonym (Myran) skrev 2021-01-13 14:45:37 följande:
    Ja det stämmer. Allting som är fastmonterat på väggar dvs fastskruvade i väggarna ingår helt krast om man inte säger något annat. Så står det i lagen. Plåtar anses ingå eftersom de hör till ugnen ocg följer med vid köp av ugnen därav ses de tillhöra de fästa inventarierna som ingår vid försäljning. Sitter gardinstången lös så ingår inte stången men fästena som är fastskruvade i väggen ingår och ska inte monteras ner vidnflytt om inte annat har överenskommet och framgår i kontraktet.
    Det här hittade jag
    Garderober (inkl. inredningsdetaljer) & Hatthylla
    Kylskåp & Frys
    Spisfläkt
    Toalett, Duschkabin/vägg, Badkar, Badrumsskåp och Badrumsinredning (Attiraljer)
    Persienner
    Stege speciellt anpassad för sotning
    Inbrottslarm & Brandlarm
    Tvättmaskin, Torktumlare, Torkskåp & Mangel
    Gnistgaller
    Innanfönster & Fönsterluckor
    Radiatorer
    Braskamin
    Parabolantenn
    Porttelefon
    Centraldammsugare
    Samtliga nycklar

    Ingenting om att fastsatta hyllor skulle ingå. Idag så monterar man både bokhyllor och bryåer fast, om det finns möjlighet, pga risk att den kan trilla.
    I många normala hem har man vägghyllor (min mamma har två stycken som hon ärvt, från 1700-talet) som aldrig skulle räknas som fast egendom.
    Dekorationshyllor är knappast fast egendom
  • sextiotalist
    Anonym (Ossi) skrev 2021-01-13 15:03:16 följande:
    Garderober som står löst då? Fick vi inte ta med det heller?
    Den andra skickade en liknande lista, där var det fast installerade garderober som ingick (och misstänker jag att då är fast inbyggda, inte säkrade mot väggen med ett par skruvar)
  • sextiotalist
    Kvittning skrev 2021-01-13 14:59:12 följande:

    Lampan är inga problem att ta med. Duschmunstycket förstår jag inte ens hur ni kunde komma på tanken att skruva lös för att ta med, det är så självklart att det ingår. 

    Gällande hyllorna i köket så känns det väldigt tveksamt till att de skulle vara ok att ta med. Vi har prydnadshyllor i vårt kök och det skulle vara jättekonstigt om de togs med i flytten, de ingår ju liksom i den fastaköksdesignen med skåpen. Om de dessutom sitter över diskbänken så känns de ännu mer som fast inredning. 

    Om det inte stått i objektsbeskrivningen att hyllorna inte ingår så har köparna budat och satt sitt pris efter att de ingår och skulle kanske ha bjudit mindre om de hade vetat att de inte ingick. Och kanske samma med ev. motbudgivare. Om de dessutom är exklusiva så kan förekomsten av hyllorna på visningen ha bidragit till att ge köket en lyxigare look vilket kan ha trissat upp priset mer än vad hyllorna kostar. 

    Du säger att din man sagt till mäklaren att allt ni satt upp själva inte kommer ingå. Jag skulle tolka det som att lampor och gardinstänger inte ingår, hur 17 ska någon kunna veta att ni själva satt upp hyllan över diskbänken och duschmunstycket? Vi har satt upp köksskåpen och innerdörrarna själva, innebär det att vi vid ett sådant uttalande skulle kunna skriva loss de och ta med?


    Dekarationshyllor brukar vara personliga saker som man kanske har fått, köpt etc. 
    Om jag varit på det humöret, tagit bort en krona från inköpspriset och sagt att det var det jag betalade för hyllorna på en loppis ;)
  • sextiotalist
    Anonym (Myran) skrev 2021-01-13 14:45:37 följande:
    Ja det stämmer. Allting som är fastmonterat på väggar dvs fastskruvade i väggarna ingår helt krast om man inte säger något annat. Så står det i lagen. Plåtar anses ingå eftersom de hör till ugnen ocg följer med vid köp av ugnen därav ses de tillhöra de fästa inventarierna som ingår vid försäljning. Sitter gardinstången lös så ingår inte stången men fästena som är fastskruvade i väggen ingår och ska inte monteras ner vidnflytt om inte annat har överenskommet och framgår i kontraktet.
    Du får gärna hänvisa till det i jordabalken som säger att allt fastskruvat räknas som fast egendom.
    För idag är allt som riskera att trilla fast skruvat, av säkerhetsskäl. 
  • sextiotalist
    Anonym (Ossi) skrev 2021-01-13 15:10:27 följande:

    Min man är hemma nu och jag kollade igenom meddelandet igen. De klagar över badrumskrokar (ej fastskruvade) och köksön också.


    Köksö kan vara allt från ett enkelt bord som är flyttbart till en fast monterad med både vatten och spis
  • sextiotalist
    Anonym (Ossi) skrev 2021-01-13 15:13:45 följande:
    Självfallet var den inte fastmonterad. Den ser ut som en vanlig köksö, men står "löst".
    Det kan vara gränsfall
  • sextiotalist
    Anonym (Ossi) skrev 2021-01-13 15:19:00 följande:
    Men nu får ni väl ändå ge er! Den var inte fastskruvad på något sätt!
    I de exempel som finns har man tagit upp fristående mikrovågsugn och bänkdiskmaskin som just gränsfall. De är inte fastskruvade, då hade det varit självklart att de ingick.
    Jag måste ändå säga att jag tycker mäklaren hade behövt klargöra bättre med er och med köparen. Det är ju en del av arbetet att se till att allt blir rätt. Sa ni att allt ni satt upp själva skulle ni ta med er, då skulle mäklaren också sett till att det blev nedtecknat om det var gränsfall.
    När det gäller prydnadshyllorna så dra till en vit lögn, att det är gåva från din avlidna faster med stort värde för dig.
    Min mamma har ett 1700-talsskåp fast monterat i sitt kök. Ett gammalt allmogeskåp som inte ens med den bästa fantasi kan tillhöra kökets ordinarie inredning. Det känns så självklart att det är privat/lös egendom. 
  • sextiotalist
    Anonym (Myran) skrev 2021-01-13 15:47:30 följande:
    Nu vet jag inte vart det står i lagen men har varit i samma situation som ts. Vi sålde en lägenhet och hade en tv bänk där vi över denna tv-bänk och tv skruvat fast en hylla/skåp med glasdörrar. Dessa tog vi med oss och blev stämda i domstol för att tagit med oss denna hylla när vi flyttade. Dessa personer vann då mot oss med just motiveringen att den var fastskruvade och ansågs tillhöra de fästa inventarierna och skulle därmed ingå, varvid vi fick ersätta för denna hylla..
    Verkar väldigt konstigt. Det är ju en möbel. Vi tog med oss det vi ansåg tillhörde oss ('även hatthyllan), inte ett ljud. När mamma har sålt sina hus, samma sak, det var massor som var väggfast, bla dessa skåp jag skrivit om innan. Inte ett ljud. 
    Det måste vara en väldigt unik hylla som gjorde att dessa personer drev det så långt.
  • sextiotalist
    Anonym (Myran) skrev 2021-01-13 16:21:58 följande:
    Troligtvis eftersom ingen dragit det på er. Hatthyllan var mäklaren väldigt tydlig och sa att den ingår och den får vi absolut inte ta med oss. Hyllan sa han inget om. Ingen exklusiv hylla, var en bestå kombination från Ikea vi hade satt upp som de drev det så långt. De gick dessutom inte via mäklaren då utan kom rätt som det var bara en stämning på hyllan där de vägrade förlikning utan drog det hela vägen varvid vi förlorade.

    Stämningen innehöll även en massa andra saker som de däremot förlorade, de yrkade på lös byrå i hallen, sänggaveln i vardagsrummet, möblerna på balkongen( eftersom de "sätt fast" enligt dom, vi hade dragit en vajerlås genom bordet och två stolar då vi hade blivit av med dessa tidigare och låst fast dom nya vi köpte) samt en frysbox, där det i kontraktet stod att frysboxen inte ingick i köpet. De andra hade vi inte tagit upp men allt det satt löst.
    Jag är fortfarande förvånad eftersom det är en klar möbel. Inget som anses tillhöra huset. 
  • sextiotalist
    Kvittning skrev 2021-01-14 07:49:59 följande:
    Ja så måste det vara. Jag har aldrig bott i hyreslägenhet (bortsett från studentrum) så har aldrig varit med om "total rensning" vid flytt.

    Här är ju också två extremer som möter varandra. Ts som tar med enligt mig saker jag aldrig skulle kunna tro att någon skulle få för sig att ta med (kökshyllan tveksam, hon skriver prydnadshylla men om den varit över diskbänken så känns det mer som en fast inredning). Samtidigt som köparna noterat och trott de ska få behålla lampor och specialplåtar till ugnen.

    När jag flyttade in i vår första lägenhet blev jag smått chockad när säljaren tagit med allt i belysningsväg (det gick inte att tända en lampa i hela lägenheten) och även skruvat ned hatthyllan (typ minsta från Ikea). När vi sedan flyttade så kändes det självklart att lämna alla lampor som inte var hänglampor och även hatthyllan. Andra saker som det fanns tveksamhet runt kollade vi med köparen vad den tyckte (tex två små ganska dyra prydnadshyllor i badrummet, sådana där det bara får plats ett ljus på) då de hängde där för att täcka fula hål från förra ägaren som inte kändes schysst att lämna till nya ägaren.

    Hänglampor?
    Även plafonder är lös egendom. 

Svar på tråden Ska allt ingå?