• Ess

    Får skolan kräva betalt för försvunna böcker?

    Anonym (Mie) skrev 2021-01-14 08:46:38 följande:

    20 kr?

    Det borde väl snarare handla om några hundra om det är flera böcker som ska ersättas, eller? Det var ju inte förseningsavgift det handlade om, och om det stämmer som barnet säger att de är återlämnade så lär de ju inte hittas heller...

    [quote=80889627][quote-nick]Gameofthrones skrev 2021-01-14 06:41:24 följande:[/quote-nick]Vad är det och bråka om? 20 kr eller lite mer beroende på hur gammal boken va. Man betalar via nätet på deras hemsida eller gå till biblan.

    Jisses, amalia.


    Ja jag tror vi fick ge 160 kr/ bok, eller köpa en ny likadan.

    Vi sa till döttrarna att de inte fick lägga böckerna i lådan utanför, utan vänta tills det var öppet och ge böckerna till biblotekarien. Lådan kunde vem som helst öppna och ta hade de ville från, så det kändes inte speciellt säkert.

    Jag vet inte hur många gånger vi jagat efter böcker som vi inte hade en aning om att de lånat.
  • Ess
    Anonym (Py) skrev 2021-01-14 13:29:10 följande:

    Alla skolbibliotek har inte lånekort, eller är kopplade till kommunens bibliotek. Vår skola har ett fristående bibliotek där en skolbibliotekarie skriver upp vem som lånat vad. Alla skolans elever får låna. Också barn i förskoleklass, alltså 5-6-åringar. Man kan inte förvänta sig att ett barn i den åldern kan ansvara för lån på det sätt som skolan gör.


    Så är det här hos oss.

    Vi har inte en aning om varken att de lånar böckerna eller var de finns. Det är läraren som går med klassen och lånar böcker de sedan ska läsa bla i skolan.
  • Ess
    Anonym (Arg) skrev 2021-01-14 16:46:55 följande:
    Mitt barn har aldrig tappat bort eller förstört något sen hen var jätteliten, så har aldrig behövts lägga något fokus på ett sånt samtal. Har alltid varit väldigt ansvarsfull.

    Även nu är hen väldigt bestämd med att böckerna är tillbakalämnade, så kan inte göra det till någon läxa om det nu inte är mitt barn som felat.
    Har du pratat med bibliotekarien?
    Annars tycker jag du ska göra det, om barnet är helt säker på att boken är lämnad.
    Vi har fått jättemånga påminnelser, ibland har barnet helt enkelt inte hittat boken och vi har fått betala eller fixa en ny, vilket som nu blev billigast.
    Ibland har barnet lämnat boken men ändå fått en påminnelse. Då har vi pratat med bibliotekarien och sluppit betala, för det har hänt att det försvunnit böcker från returlådan i korridoren. Sedan sa vi till ungarna att inte lägga böckerna där, utan lämna över dem person till person.
  • Ess
    Anonym (Herregud) skrev 2021-01-14 18:39:48 följande:
    Det stod tidigare att det handlade om en bok för 120:- ny eller motsvarande begagnad. Och jo, att lära barn ta ansvar för beslut de själva tar är ändå en rätt grundläggande sak för att kunna fungera i vuxenlivet? Spelar ingen roll om det handlar om böcker, nycklar, telefoner, leksaker - om barnet tappar bort det får man lära barnet vad konsekvensen blir det vill säga ersätta det borttappade föremålet: speciellt om det inte är ditt.
    Jag har nämnt summan 160 kr, det är vad vi fått betala.
  • Ess
    Anonym (Herregud) skrev 2021-01-14 18:58:47 följande:

    Är en rimlig summa för en borttappad bok


    Ja, det tycker jag med.
Svar på tråden Får skolan kräva betalt för försvunna böcker?