Inlägg från: Anonym (Mie) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mie)

    Får skolan kräva betalt för försvunna böcker?

    Jag tror inte vh kan tvingas betala rent juridiskt. Skolan ska vara avgiftsfri, inget avtal är ingånget osv. Här har vi som föräldrar fått skriva under på att barnet får ha lånekort, det är en annan sak tänker jag.

    Ts, hur mycket handlar det om? Vissa har ju heller verkligen inte råd att betala och det kan väl knappast vara mening att familjen ska bli skuldsatt pga skolbibliotekets böcker i detta sammanhang? Det hade varit intressant med en jurists åsikt i frågan.

  • Anonym (Mie)

    20 kr?

    Det borde väl snarare handla om några hundra om det är flera böcker som ska ersättas, eller? Det var ju inte förseningsavgift det handlade om, och om det stämmer som barnet säger att de är återlämnade så lär de ju inte hittas heller...

    [quote=80889627][quote-nick]Gameofthrones skrev 2021-01-14 06:41:24 följande:[/quote-nick]Vad är det och bråka om? 20 kr eller lite mer beroende på hur gammal boken va. Man betalar via nätet på deras hemsida eller gå till biblan.

    Jisses, amalia.

  • Anonym (Mie)

    Håller med dig till punkt och pricka!


    Anonym (Lampan) skrev 2021-01-14 15:27:37 följande:

    Vårdnadshavarna är ansvariga för att barn med skolplikt kommer till skolan. I skolan är det huvudmannen som har ansvar för barnen; tillsyn, att barnet inte skadas eller skadar, får mat i magen och den utbildning som är lagstadgad. I huvudmannens uppgift ingår inte att bestämma att vårdnadshavaren ska få oväntade fakturor för böcker som lånats ut utan vårdnadshavarens godkännande.

    Enligt bibliotekens regler kan man bara få ett lånekort om vårdnadshavaren har godkänt detta. Om det är skolan som har bestämt att barnen har fått låna är det fel från början. Skolan kan inte köpa/hyra/låna saker i barnets namn och skicka en faktura till vårdnadshavarna. Barn kan inte ingå avtal på egen hand.


Svar på tråden Får skolan kräva betalt för försvunna böcker?