• mari123

    Får skolan kräva betalt för försvunna böcker?

    Låter jättekonstigt. Lånar barnen böcker via skolan så står väl skolan för det och inte föräldrarna som kanske inte har en susning om att lån skett ÖHT!? Vill skolan att barnen ska läsa vissa böcker från biblioteket så går det väl bra att skicka ett meddelande så kan föräldrarna ombesörja lånet!? Jag minns inget sådant obetänksamt slarv med låneböcker från när mina barn gick i skolan och skulle blivit REJÄLT upprörd om jag råkade ut för det TS verkar gjort! Jag har själv aldrig missat en återlämning och ser väldigt allvarligt på det.

  • mari123
    Anonym (*-*) skrev 2021-01-14 17:25:35 följande:
    I vår skola måste föräldrarna skriva på att det är OK att barnet får ett lånekort till skolans bibliotkek.

    Det gjordes redan i förskoleklass och har varit giltigt sedan dess.

    Självklart skulle vi betala om böcker försvann eller förstördes på något vis!
    FAST kan du lita på att ditt barn visar upp böcker hen lånat? Så lätt att glömma för ett barn, tänker jag. Kanske inte för DITT barn men för vilken unge som helst. Det som händer när en bok är borta är att låntagaren får betala för en ny bok. Kan bli dyrt för böcker ÄR dyra. (inte för alla men för många)
  • mari123
    Anonym (*-*) skrev 2021-01-14 17:50:04 följande:
    För mig är det en självklarhet att betala om mitt barn skulle ha bort eller förstöra en bok från skolbiblioteket.
    Ja får man en räkning så betalar man. Oavsett hur man känner så betalar man! MEN jag är tveksam till att barn ska låna böcker i skolan som föräldrar ska ansvara för. 
  • mari123
    Anonym (Arg) skrev 2021-01-14 18:12:18 följande:
    För dig kanske det är ett litet pris, för andra kan det vara skillnaden mellan att kunna handla mat för veckan.
    Håller med. Nya böcker är dyra och det är vad det handlar om när en bok försvunnit. Spelar ingen roll om det är ett gammalt tummat exemplar som slarvats bort. NY bok ska ersätta den gamla. Inte så dyrt som mat för en vecka men ett rejält avbräck.
  • mari123
    Anonym (Herregud) skrev 2021-01-14 18:18:56 följande:
    Nu verkar detta fallet knappast vara så ekonomiskt extremt så att det handlar om mat på bordet eller inte på grund av en borttappad bok för runt 100-lappen... Men visst, låt oss säga att så varit fallet så är jag otroligt säker på att läraren skulle tagit mycket stor hänsyn till detta och struntat i den borttappade boken! Och än mer anledning att ta ett prat med barnet om att hålla koll på saker eftersom ekonomin är kämpig så att familjen slipper onödiga utgifter!
    Ursäkta att jag lägger mig i här men hur många böcker kostar "runt 100-lappen"? På bokrea kanske men du får knappt en pekbok för de pengarna! Jag håller med om att barn ska lära sig ta ansvar MEN det är väl inget man kan ta för givet? Minns inte hur det var på min tid men minns inga räkningar från skolan men inte heller några böcker som barnen lånat att hålla reda på. Jag skulle fått ångest och minns ingen sådant. 
  • mari123
    Anonym (Herregud) skrev 2021-01-14 18:39:48 följande:
    Det stod tidigare att det handlade om en bok för 120:- ny eller motsvarande begagnad. Och jo, att lära barn ta ansvar för beslut de själva tar är ändå en rätt grundläggande sak för att kunna fungera i vuxenlivet? Spelar ingen roll om det handlar om böcker, nycklar, telefoner, leksaker - om barnet tappar bort det får man lära barnet vad konsekvensen blir det vill säga ersätta det borttappade föremålet: speciellt om det inte är ditt.
    Jo OCH då tänker jag att när man från skolans sida kommer med förslaget att ens barn ska kunna låna böcker hejvilt på skolans bibliotek så säger man NEJ! Man säger nej och går själv med sitt barn på biblioteket och har koll på vad barnet lånar. INGEN bok försvinner.
  • mari123
    Anonym (Herregud) skrev 2021-01-14 18:52:55 följande:
    "Låna böcker hejvilt"... Vi snackar om kanske någon bok varannan vecka som barnet får ansvar att hålla koll på. Du utgår också från att alla föräldrar går med biblioteket med sina barn, vilket är långt ifrån hur verkligheten ser ut. Utgången blir att inga barn får låna böcker i skolan om systemet med skolbibliotek inte funkar = barnen tappar så många möjligheter till kunskap gällande bland annat läsförståelse och ordförråd.
    JO alla barn kan få låna i skolbiblioteket och SKOLAN ska ta ansvar och tala om för barnen hur viktigt det är att ta hand om böckerna de lånar. Förklara för barnen att en bok som försvinner kostar pengar för skolan. Föräldrarna ska inte ta ansvar för den delen.
Svar på tråden Får skolan kräva betalt för försvunna böcker?