Inlägg från: Anonym (Herregud) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Herregud)

    Får skolan kräva betalt för försvunna böcker?

    Anonym (mamma) skrev 2021-01-14 09:36:29 följande:

    Jag fick också ett sånt brev när ena ungen gick i tvåan. Jag ringde och sa att jag inte godkänt lånekort eftersom jag vet att ungen var sjukt slarvig och om det lånas böcker i skolan som läses i skolan som inte lämnar skolan....så kan jag som vårdnadshavare omöjligt ha ansvar för boken. Jag är fullt för att betala för saker som förstörs medvetet eller slarvas bort här hemma, men inte för saker jag inte kan hålla koll på eftersom jag inte håller mitt barn sällskap under skoltid. Jag kan såklart prata med barnet om vikten gällande ansvar, men om läraren godkänner att barnet lånar en bok under skoltid och den ska förvaras i skolan så får läraren se till att den inte försvinner.

    Jag slapp betala.


    Det är av exakt såna här anledningar som gör det så svårt att vara lärare... Herregud, det är bara att betala, säga till ungen att du inte får låna böcker om du är slarvig och lära hen ta lite eget ansvar och konsekvenser av sitt handlande??

    Ska läraren börja sålla ut vilka elever som ska få låna/inte låna bara för att alla föräldrar kanske inte skrivit på detta pappret om godkänt lånekort? Böcker är otroligt viktig del i undervisningen, ser ni till statistik så läser knappt föräldrar för sina barn längre, vilket gör att barn tappar så otroligt mycket potentiellt ordförråd. Här försöker läraren göra en god sak, ert barn slarvar bort en dyr bok och ni vägrar dessutom betala för det med hänvisning att ni "inte godkänt det" och har ett slarvigt barn?! Visst, skyll allt på skolan och läraren....
  • Anonym (Herregud)
    Anonym (mamma) skrev 2021-01-14 15:34:07 följande:

    Ungen visste att hon inte fick låna böcker i skolan, läraren hade propsat på och sagt att det var ok eftersom boken bara skulle vara i skolan. Jag hade ett par veckor tidigare haft en mailkonversation med läraren om att jag inte ville att mitt barn skulle låna böcker från biblioteket, jag skickade hellre med böcker hemifrån vilket jag även gjorde flera gånger. Så nej, jag tänkte inte betala en spänn för en försvunnen bok som tillhörde skolan. 


    Du tycker inte att kärnan till problemet snarare är att ditt barn inte kan låna en bok utan att slarva bort den? Konstigt att barn inte lär sig ansvar när det hela tiden curlas och att de inte får växa upp och lära sig en sån grundläggande egenskap som att hålla koll på saker...
  • Anonym (Herregud)
    Anonym (Py) skrev 2021-01-14 15:53:44 följande:

    Vilka andra avtal är okej för skolan att ingå åt mitt barn, utan min vetskap? Kan skolan fråga små barn om de vill gå på teater och sen beställa biljetter som kostar pengar åt föräldrarna?

    Har jag som förälder godkänt villkor är det en sak. Har jag inte godkänt, utan skolan, är det också skolan som är betalningsskyldig.


    Vilken fin och totalt irrelevant jämförelse du gjorde där! Nu handlar det inte om teater utan om böcker i skolan som hjälper barn att utveckla sitt ordförråd. Skolan försöker hjälpa era barn med deras språkutveckling genom att låta dem låna böcker - förstår ni vilket privilegium det är? Nej, det gör ni inte för ni är upptagna med att gnälla över att behöva betala runt hundringen om ert egna barn brister i sitt ansvarstagande.

    Får era barn ha hemnycklar? Egen cykel? Egna leksaker? Om barnet tappar bort dessa, har ni inget snack med barnet då om att man måste hålla koll på de saker man har ansvar över?

    Nä, lägg ner alla skolbibliotek så att era små curlade barn slipper ta ansvar för sitt egna handlande samt tappar all den potentiella kunskap låneböcker kan ge. Superbra alternativ, alla nöjda! Eller?
  • Anonym (Herregud)
    Anonym (Arg) skrev 2021-01-14 16:35:28 följande:

    Ursäkta? Hur är det en skam att inte vilja betala för något som kanske inte ens är mitt barns fel?


    Ja, du har säkerligen rätt... Skolpersonalen är OND och vill bara ha pengar, det är sen länge känt. De utnyttjar barnens okunskap att argumentera för sin sak, påstår att barnen lånat böcker de aldrig lånat och mjölkar de stackars föräldrarna på pengar. Efter att deras luriga planer lyckats låser de in sig i personalrummet, räknar alla pengar samt skrattar högt och ondskefullt i kör: "Muaaaa ha ha ha haaaaaah!"
  • Anonym (Herregud)
    Anonym (Arg) skrev 2021-01-14 16:46:55 följande:

    Mitt barn har aldrig tappat bort eller förstört något sen hen var jätteliten, så har aldrig behövts lägga något fokus på ett sånt samtal. Har alltid varit väldigt ansvarsfull.

    Även nu är hen väldigt bestämd med att böckerna är tillbakalämnade, så kan inte göra det till någon läxa om det nu inte är mitt barn som felat.


    Du tror inte att ditt barn kanske drar en liten vit lögn just eftersom hen och du har den här bilden av att hen är så ansvarstagande och aldrig missat detta sen hen var liten? Alltså att barnet har en slags målbild av hur hen bör vara som barnet vill möta?

    Jag tvivlar verkligen starkt på det eftersom jag vet hur noggrant det är i skolbibliotek... Men om det nu verkligen blivit en miss från skolans håll så är det fortfarande bara att betala - kanske lämna tillbaka böckerna tillsammans med barnet en viss dag i veckan? För så hög summa kan det knappast handla om eller? Det är ord mot ord trots allt, och böckerna saknas i biblioteket... Du får se det som ditt personliga bidrag till skolan och undvika liknande händelser i framtiden genom att prata med skolan om att införa återlämningsstämpel exempelvis om de nu inte redan har det.
  • Anonym (Herregud)
    Anonym (Py) skrev 2021-01-14 17:14:57 följande:

    Brukar du på allvar betala felaktiga fakturor? Tillåt mig att tvivla!


    Detta handlar inte om mig och potentiella felaktiga fakturor, men om mitt barn påstod att hen hade återlämnat en bok som skolan sa sig sakna skulle jag betala - ja! Jag har inga bevis för att mitt barn missat att återlämna och skolan saknar fortfarande en bok. Oavsett skulle jag varit tacksam att mitt och andra barn har tillgång till ett skolbibliotek där de får låna böcker fritt - och betala för en bok som är på villovägar är ett litet pris SPECIELLT när jag faktiskt inte vet med 100% att det inte är mitt barn som slarvat!
  • Anonym (Herregud)
    Anonym (Py) skrev 2021-01-14 17:14:11 följande:

    Om jag har godtagit att barnet får låna böcker, det vill säga, valt att ta på mig den risken, är det en sak. Om jag, av vilken orsak det än må vara, antingen motsagt mig eller inte ens blivit informerad om det, är det en helt annan sak.

    Jag tycker att bibliotek och skolbibliotek är jättebra, men jag tycker att det är ett på tok för stort ansvar för små barn (så små som 5-6-åringar) att ta på sig att ensamma hålla koll på återlämning av böcker. Är jag informerad, kan jag också påminna och själv hålla koll. Är jag inte informerad, kan jag faktiskt inte göra något. Då får skolan ta sitt ansvar.


    Barnen är inte små, utan TS barn gick i tredje klass alltså snarare 8-9 år gamla... Barn måste lära sig ta eget ansvar också någon gång - gör barnen ett val att vilja låna en bok och vill ha det ansvaret själv får hen också lära sig att man måste ha koll och lämna åter böckerna. Skolan kan inte ta på sig det uppfostringsansvaret, utan då får du som förälder lära ditt barn att man lämnar tillbaka vad man lånat. Förstår inte hur det kan vara så svårt... Skolan ska inte ta något mer ansvar än vad skolan redan gör, men föräldrar kan ta sig en tankeställare och istället hålla koll på sina 2-3 ungar och uppfostra dessa snarare än att en stackars lärare ska hålla koll på 25-30 elever och om de får låna böcker/återlämnar sina böcker eller ej ovanpå allt annat jobb de har!
  • Anonym (Herregud)
    Anonym (Arg) skrev 2021-01-14 18:12:18 följande:

    För dig kanske det är ett litet pris, för andra kan det vara skillnaden mellan att kunna handla mat för veckan.


    Nu verkar detta fallet knappast vara så ekonomiskt extremt så att det handlar om mat på bordet eller inte på grund av en borttappad bok för runt 100-lappen... Men visst, låt oss säga att så varit fallet så är jag otroligt säker på att läraren skulle tagit mycket stor hänsyn till detta och struntat i den borttappade boken! Och än mer anledning att ta ett prat med barnet om att hålla koll på saker eftersom ekonomin är kämpig så att familjen slipper onödiga utgifter!
  • Anonym (Herregud)
    mari123 skrev 2021-01-14 18:33:43 följande:

    Ursäkta att jag lägger mig i här men hur många böcker kostar "runt 100-lappen"? På bokrea kanske men du får knappt en pekbok för de pengarna! Jag håller med om att barn ska lära sig ta ansvar MEN det är väl inget man kan ta för givet? Minns inte hur det var på min tid men minns inga räkningar från skolan men inte heller några böcker som barnen lånat att hålla reda på. Jag skulle fått ångest och minns ingen sådant. 


    Det stod tidigare att det handlade om en bok för 120:- ny eller motsvarande begagnad. Och jo, att lära barn ta ansvar för beslut de själva tar är ändå en rätt grundläggande sak för att kunna fungera i vuxenlivet? Spelar ingen roll om det handlar om böcker, nycklar, telefoner, leksaker - om barnet tappar bort det får man lära barnet vad konsekvensen blir det vill säga ersätta det borttappade föremålet: speciellt om det inte är ditt.
  • Anonym (Herregud)
    Anonym (mamma) skrev 2021-01-14 18:39:21 följande:

    Klart att det är ett problem, just därför godkände jag inte att mitt barn fick låna böcker utan istället skickade jag hellre med egna böcker och om de försvann så var det bara jag som drabbades. Ju äldre hon blivit desto bättre har det blivit. Hon har nu haft ansvar för både skåpsnyckel och chromebook i ett halvår och inte tappat bort något av det. Vissa har länge startsträcka än andra helt enkelt. Du är en otroligt dömande person, du borde kanske jobba lite på det istället för att försöka trycka till andra? Du hade kanske behövt curlas lite mer själv?


    Hur vet du att jag är en dömande person? Jag är snarare trött på föräldrar som hela tiden kräver att skolan ska "ta ansvar" när de redan tar mer ansvar än de borde! Föräldrar som inte kan lära sina barn något sånt enkelt som "låna inte böcker om du inte kan hålla koll på dem". Förstår ni föräldrar ens hur svårt det är i praktiken att en lärare ska hålla koll på en hel skolklass och vem i den klassen som ska få låna böcker eller inte ovanpå allt annat extra-arbete som läggs på deras axlar?
  • Anonym (Herregud)
    mari123 skrev 2021-01-14 18:43:08 följande:

    Jo OCH då tänker jag att när man från skolans sida kommer med förslaget att ens barn ska kunna låna böcker hejvilt på skolans bibliotek så säger man NEJ! Man säger nej och går själv med sitt barn på biblioteket och har koll på vad barnet lånar. INGEN bok försvinner.


    "Låna böcker hejvilt"... Vi snackar om kanske någon bok varannan vecka som barnet får ansvar att hålla koll på. Du utgår också från att alla föräldrar går med biblioteket med sina barn, vilket är långt ifrån hur verkligheten ser ut. Utgången blir att inga barn får låna böcker i skolan om systemet med skolbibliotek inte funkar = barnen tappar så många möjligheter till kunskap gällande bland annat läsförståelse och ordförråd.
  • Anonym (Herregud)
    Anonym (Arg) skrev 2021-01-14 18:53:29 följande:

    Nej, jag har inte sagt något pris.


    Någon nämnde ett pris, men vad var är summan på?
  • Anonym (Herregud)
    Ess skrev 2021-01-14 18:55:32 följande:

    Jag har nämnt summan 160 kr, det är vad vi fått betala.


    Är en rimlig summa för en borttappad bok
  • Anonym (Herregud)
    Anonym (mamma) skrev 2021-01-14 19:32:51 följande:

    Det räcker att läsa dina inlägg här för att dra den slutsatsen, jag verkar inte vara ensam om den åsikten om jag läser mellan raderna på andras svar till dig. Jag jobbar själv inom skolan så ja, jag vet hur svårt det är att hålla koll på en hel skolklass. Jag vet också att om en lärare går över förälderns huvud gällande saker som att ge barnet något som en förälder uttryckligen sagt nej till (som ärligt talat inte är nödvändigt för undervisningen) så är det inte förälderns ansvar. Mitt barn sa att det inte fick låna böcker, läraren sa att det var ok ändå...barnet har förtroende för läraren och litar på det läraren säger. Mitt barn försökte vara ansvarsfull där och då men blev överkörd. 


    Och dina inlägg talar väldigt tydligt för att du inte kan ta eget ansvar utan konstant ge den berömda "någon annan" skulden. Vad fint att vi lär känna varandra!
Svar på tråden Får skolan kräva betalt för försvunna böcker?