Inlägg från: Anonym (mamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (mamma)

    Får skolan kräva betalt för försvunna böcker?

    Jag fick också ett sånt brev när ena ungen gick i tvåan. Jag ringde och sa att jag inte godkänt lånekort eftersom jag vet att ungen var sjukt slarvig och om det lånas böcker i skolan som läses i skolan som inte lämnar skolan....så kan jag som vårdnadshavare omöjligt ha ansvar för boken. Jag är fullt för att betala för saker som förstörs medvetet eller slarvas bort här hemma, men inte för saker jag inte kan hålla koll på eftersom jag inte håller mitt barn sällskap under skoltid. Jag kan såklart prata med barnet om vikten gällande ansvar, men om läraren godkänner att barnet lånar en bok under skoltid och den ska förvaras i skolan så får läraren se till att den inte försvinner.

    Jag slapp betala.

  • Anonym (mamma)
    Anonym (Herregud) skrev 2021-01-14 11:06:14 följande:
    Det är av exakt såna här anledningar som gör det så svårt att vara lärare... Herregud, det är bara att betala, säga till ungen att du inte får låna böcker om du är slarvig och lära hen ta lite eget ansvar och konsekvenser av sitt handlande??

    Ska läraren börja sålla ut vilka elever som ska få låna/inte låna bara för att alla föräldrar kanske inte skrivit på detta pappret om godkänt lånekort? Böcker är otroligt viktig del i undervisningen, ser ni till statistik så läser knappt föräldrar för sina barn längre, vilket gör att barn tappar så otroligt mycket potentiellt ordförråd. Här försöker läraren göra en god sak, ert barn slarvar bort en dyr bok och ni vägrar dessutom betala för det med hänvisning att ni "inte godkänt det" och har ett slarvigt barn?! Visst, skyll allt på skolan och läraren....
    Ungen visste att hon inte fick låna böcker i skolan, läraren hade propsat på och sagt att det var ok eftersom boken bara skulle vara i skolan. Jag hade ett par veckor tidigare haft en mailkonversation med läraren om att jag inte ville att mitt barn skulle låna böcker från biblioteket, jag skickade hellre med böcker hemifrån vilket jag även gjorde flera gånger. Så nej, jag tänkte inte betala en spänn för en försvunnen bok som tillhörde skolan. 
  • Anonym (mamma)
    Anonym (Herregud) skrev 2021-01-14 16:28:54 följande:
    Du tycker inte att kärnan till problemet snarare är att ditt barn inte kan låna en bok utan att slarva bort den? Konstigt att barn inte lär sig ansvar när det hela tiden curlas och att de inte får växa upp och lära sig en sån grundläggande egenskap som att hålla koll på saker...
    Klart att det är ett problem, just därför godkände jag inte att mitt barn fick låna böcker utan istället skickade jag hellre med egna böcker och om de försvann så var det bara jag som drabbades. Ju äldre hon blivit desto bättre har det blivit. Hon har nu haft ansvar för både skåpsnyckel och chromebook i ett halvår och inte tappat bort något av det. Vissa har länge startsträcka än andra helt enkelt. Du är en otroligt dömande person, du borde kanske jobba lite på det istället för att försöka trycka till andra? Du hade kanske behövt curlas lite mer själv?
  • Anonym (mamma)
    Anonym (Herregud) skrev 2021-01-14 18:47:29 följande:
    Hur vet du att jag är en dömande person? Jag är snarare trött på föräldrar som hela tiden kräver att skolan ska "ta ansvar" när de redan tar mer ansvar än de borde! Föräldrar som inte kan lära sina barn något sånt enkelt som "låna inte böcker om du inte kan hålla koll på dem". Förstår ni föräldrar ens hur svårt det är i praktiken att en lärare ska hålla koll på en hel skolklass och vem i den klassen som ska få låna böcker eller inte ovanpå allt annat extra-arbete som läggs på deras axlar?
    Det räcker att läsa dina inlägg här för att dra den slutsatsen, jag verkar inte vara ensam om den åsikten om jag läser mellan raderna på andras svar till dig. Jag jobbar själv inom skolan så ja, jag vet hur svårt det är att hålla koll på en hel skolklass. Jag vet också att om en lärare går över förälderns huvud gällande saker som att ge barnet något som en förälder uttryckligen sagt nej till (som ärligt talat inte är nödvändigt för undervisningen) så är det inte förälderns ansvar. Mitt barn sa att det inte fick låna böcker, läraren sa att det var ok ändå...barnet har förtroende för läraren och litar på det läraren säger. Mitt barn försökte vara ansvarsfull där och då men blev överkörd. 
  • Anonym (mamma)
    Anonym (Herregud) skrev 2021-01-14 21:57:59 följande:
    Och dina inlägg talar väldigt tydligt för att du inte kan ta eget ansvar utan konstant ge den berömda "någon annan" skulden. Vad fint att vi lär känna varandra!
    Jättemysigt, verkligen! Hade liksom inte nog av dömande människor IRL. 
  • Anonym (mamma)
    Anonym (Ja) skrev 2021-01-15 09:32:46 följande:
    Att människor dömer dig mycket IRL säger en del om dig som mamma och person. 
    Bra försök till att trycka till någon, bättre lycka nästa gång. Solig  En är en för mycket och puckon kommer man liksom inte ifrån om man lever med många släktingar och många kollegor. Så det säger faktiskt ingenting om mig som mamma eller person. Ha en fantastiskt helg! Skål
Svar på tråden Får skolan kräva betalt för försvunna böcker?