Inlägg från: Anonym (Trend) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Trend)

    VARFÖR skaffar så många ett 3e barn?!

    Svaren är att människan är ett trenddjur, samt att vi inte baserar våra livsbeslut på rationella skäl. Vi tror att vi gör det, men det gör vi inte.

    Det handlar alltså om känslomässiga beslut.

    Och nej - två barn är inte mer "logiskt" än vad tre barn är. Det "logiska" i en överbefolkad värld vore ju inget barn, eller möjligtvis ett. Det gör det ju också mycket enklare med ekonomi, bostad, transporter. Men igen - vi baserar inte våra livsbeslut på sånt. Och det finns heller inget rätt eller fel.

    Folk skaffar helt enkelt tre barn för att de vill det.

    Sen kan jag personligen hålla med om att det är väldigt tveksamt att skaffa flera barn när man i så hög grad prioriterar annat. Å andra sidan växte jag själv upp bland många tvåbarnsfamiljer, och det var väldigt många av de föräldrarna som inte orkade hänga med sina barn heller. Jag levde inte i en sån samhällsklass.

  • Anonym (Trend)

    Jag skulle för övrigt personligen säga att de vänner jag har som hade "bäst" barndomar var ensambarn. De hade mycket bättre relation till sina föräldrar. Och det där med "bortskämdhet" ser jag inte alls som en naturlag. Har helt med föräldrarnas klokhet och tänk att göra. Och det var väl också därför dessa föräldrar hade just ett barn - för att de var de som tänkte efter, anpassade barnalstrandet till sina ekonomiska förutsättningar (jag växte upp bland folk med väldigt låg inkomst).

    Men det är bara min egen upplevelse, finns ingen generell sanning i det.

  • Anonym (Trend)
    Anonym (.) skrev 2021-01-14 23:37:02 följande:

    Gud så larvigt snack om trend.
    Jag vet allvarligt inte om jag ska skratta eller gråta för det är så låg intelligensnivå på den att jag funderar om det inte är problem med att gå och prata samtidigt?

    Tror snarare att det är trendigt att vara riktigt pantad, faktaresistent, narcissistisk och totalt ansvarslös.
    Om det sen ger ett, tre eller sju barn låter jag vara osagt...


    Kan du inte vara vänlig att, istället för den där tomma tiraden, förklara "varför det är larvigt"? 

    Som jag ser det är människor generellt sett väldigt trendkänsliga. Det ingår i vårt sociala beteende. Varför skulle det då inte kunna påverka sånt som familjebildning? Förklara gärna det, på ett mindre raljant och mer intelligent sätt.
  • Anonym (Trend)
    Anonym (Nina) skrev 2021-01-14 22:45:09 följande:

    De vill väl ha tre barn, gissar jag.

    Tycker att det var en lite konstig fråga.

    Varför skaffar folk ett barn? Varför skaffar de två? Fyra?

    Varför ska folk behöva förklara sig ang hur många barn de valt att skaffa?


    Tja, för att det är ett diskussionsforum? Dessutom inriktat på "familjeliv". Hänger man på ett sånt och tycker en fråga är konstig eller onödig är väl det enklaste att hoppa över frågan? Och det finns väl absolut ingen som "behöver förklara sig?". Vill man göra det är det ju helt frivilligt. Likaså om man inte vill förklara sig.
  • Anonym (Trend)
    Anonym (.) skrev 2021-01-15 00:09:29 följande:
    Jag har rätt att uttrycka min åsikt, precis som du.
    Jag är inte på något sätt ovänlig.

    Att du känner dig träffad är något du har ansvar för, liksom vad du väljer att känna och hur du ska reagera emotionellt. Du kan aldrig kräva att andra ska anpassa sina åsikter och sina formuleringar på ett sådant sätt att du aldrig ska behöva råka ut för obehaget att råka känna dig träffad.

    Du måste lyfta blicken från dina egna tåspetsar, alternativt formulera dig på ett sätt där det framgår att du pratar om dig själv. Människor generellt sett är inte trendkänsliga. Vissa är mycket känsliga för trender, andra är det inte. Att du därför pratar om dig själv men i termer av "vi" blir otroligt tydlig.

    När man pratar om tester och påståenden är det alltid den som påstår saker som ska bevisa sin tes. Man kan aldrig, någonsin kräva att andra med anna åsikt ska motbevisa teorin. Det är alltså din sak att bevisa, med vetenskaplig källor, att barnafödande och familjebildning följer trender.

    Du måste med andra ord kunna föra ett intellektuellt resonemang, baserat på vetenskaplig fakta med korrekt angivna källor.

    Eller så accepterar du min åsikt och tar eget ansvar för dina emotionella reaktioner på inlägg som inte harmoniserar med din personliga inställning i reproduktionsfrågor?
    Ja, klart du har rätt att uttrycka din åsikt. Har någon sagt något annat? Och klart jag accepterar din åsikt. Det gör man per automatik, om man frivilligt deltar i en diskussion. Men det betyder ju inte att jag håller med dig om din åsikt. Och det behöver jag såklart inte göra. Lika lite som du behöver hålla med mig.

    Och nej, man "måste" inte i ett sånt här sammanhang kunna belägga alla påståenden med "korrekt angivna källor". Tror du det har du inte förstått skillnaden på forum och forum, diskussioner och diskussioner. 

    För att ta ett exempel: medicinska påståenden = definitivt källa. Prat om mänskliga beteenden (där ens påståenden inte på något sätt riskerar att skada någon annan) =  helt frivilligt med källor. Inser du inte detta kommer du ha stora problem att delta i offentliga diskussioner, vare sig de är på nätet eller ej.

    Och jo - vi människor är generellt sett oerhört trendkänsliga. Det visar alla våra samhällen. Jag tänker inte "belägga detta med en källa", då påståendet är vitt och brett, och fullt jämförbart med exempelvis "Vi människor är psykosomatiska" eller "Vi människor är sociala varelser".

    "Trend" är för övrigt inget negativt laddat ord för mig. Det är värderingsfritt. Och en trend kan vara kort och den kan vara lång. Men att vi som kollektiv och i våra olika klasser, miljöer, grupperingar m.m. följer dem - definitivt.
  • Anonym (Trend)
    Anonym (3an) skrev 2021-01-15 08:22:46 följande:
    Inte konstigare än att helt plötsligt skulle alla köpa en Webergrill till altanen, sätta in en teppanyakihäll i köket och baka surdegsbröd.

    Eller att folk helt plötsligt började löpträna i grupp. Alla med målet att delta i Stockholm marathon.

    Och när löpning sjönk på den sociala skalan så började alla istället åka längdskidor med Vasaloppet som den ulitmata trofén.

    Det senaste är cykel. Du kommer inte under 40000 för en "acceptabel" cykel och Vätternrundan och en svensk klassiker är målet för DEN aktiviteten.

    Alla dessa nervösa och trendkänsliga 30-plusare med tid, råd och möjlighet.

    När det för en 15-20 år sedan började sprida sig i dessa kretsar med tre barn som norm, snarare än medelsvenssons klassiska två, så hakade man på den trenden också. Man har tid, man har råd, man signalerar. "Det normala övre medelklasslivet"

    Att sedan somaliska kvinnor i Rinkeby också skaffar tre barn är lika mycket normer och status det också men utifrån deras särskilda förutsättningar.
    Haha. Bra uttryckt! Och ja - såna är vi. På gott och ont.
  • Anonym (Trend)
    Anonym (.) skrev 2021-01-16 08:54:43 följande:
    Nej det är inte så det fungerar. Generella sanningar ska anges med korrekta källor.
    Personligt tyckande = inga källor.

    Det handlar alltså inte om vilken vetenskap påståendet härrör, psytkologi eller biologi utan hur man uttrycker sig, vad det är man påstår.

    Det handlar om att skilja på fakta och åsikt.  Många har svårt för det. Många gör som du och TROR att en åsikt är lika mycket värd som fakta och därför ska man inte behöva visa källor. "Det jag tycker är sant därför får jag påstå vad jag vill".

    Det är exakt det här Trump har gjort i 4 år, och se på resultatet...
    Det är alltså extremt viktigt och blir än viktigare nu när vi har facit i handen vad sådana här, att inte kunna skilja på åsikt och fakta gör.

    Du menar att du är trendkänslig? Skriv det annars får du visa korrekt källa på ditt generella påstående om mänskligheten som btrendkänslig.

    Det är så offentliga diskussioner fungerar. Men du bryr dig kanske inte om att du får svåra problem i sådana diskussioner?
    Då får du acceptera att du blir starkt ifrågasatt tills du har kommit på skillnaden mellan åsikt och fakta...
    Och så kom Trump också...du kanske ska gå vidare nästa gång, med Hitler? Eller varför inte ett steg till, Darth Vader? För det är väl den nivån vi pratar om - det intergalaktiska kriget, mellan olika rymdimperier?

    Och nej - jag menar inte att JAG är trendkänslig. Utan att VI, som art, är det. Det behöver inte beläggas med källor, för att 1. Detta är Familjeliv - ingen vetenskaplig publikation. Snarare den absoluta motsatsen. 2. Det är att självklart faktum, på samma sätt som att kor är flockdjur och Indien är mångkulturellt.

    Skärp dig.
Svar på tråden VARFÖR skaffar så många ett 3e barn?!