• furelise

    Bebis och tv

    Ställde precis samma fråga i en annan tråd!

    Samma här, 4 månaders är helt tokig för skärm, tv, telefon, allt. Jag gör mycket för att hon inte ska titta, samtidigt är jag hemma själv dag in o dag ut, man kan inte göra skit pga corona. Vi är ute 2-4 timmar/dag, annars det är bebisen och jag, och hen vägrar ens sova utan mig. Jag behöver lite skärm för att inte gå tokig. Under amning läser jag böcker eller bara myser med lillan, vi leker, lagar mat osv tillsammans med musik i bakgrunden, men på kvällen tvn är på. Vi vill titta på nyheterna framför allt. Så ju, jag vet att det inte är bäst för barnet, men vi är flera i familjen. Annars händer typ ingenting med oss, kan inte träffa kusiner, morföräldrarna, alla öppna förskolor är stängda, under promenader sover hen.... Det enda stimulans hen får är vad vi gör i hemmet. Vi leker och aktiverar barnet hela dagen, även på kvällen, men då är tvn på i bakgrunden. Jag kanske är en dålig förälder för det men det får vara så.

  • furelise
    Hyllemor skrev 2021-01-17 23:47:22 följande:

    Det viktigaste är att PRATA med sitt barn. Om en tv är igång, tittar du på den istället för att interagera med barnet. Jag har själv tittat på tv när min son var bebis, men tv:n stod verkligen inte igång hela dagarna. 

    Vi har varit sparsamma med skärmar under de första åren. TV:n har varit igång (vår bebis ÄLSKADE väderleksrapporten, av någon anledning.) Då stod jag där som ett fån och pekade på tv:n. "Ja, titta en sol! Och där är ett moln! Vilka fina pilar, eller hur? I Malmö är det 10 grader och i Kiruna är det 2 grader, ja titta!" Ungen kände igen alla siffror upp till 12 när han var ett år gammal, troligen på grund av den jäkla väderleksrapporten. När han var 2 kunde han peka ut Sverige på en europakarta. Folk var imponerade och jag bara, "ja... vi har tittat på vädret en hel del, om man säger så."

    Nyheterna blev också lite för tidigt, om man säger så, men vi fick distrahera så att han inte tittade när något var läskigt. När mitt barn var 4 år så krävde han att jag tittade på Lilla aktuellt med honom, eftersom han tyckte att han inte riktigt förstod vad de sade, men bara nästan. Jag tyckte inte alls att han skulle titta på Lilla Aktuellt men resignerade och sade att det var okej om han ALLTID hämtade mig när det var på barnkanalen.

    Alltså: nej, skärmar och tv behöver inte vara skadligt för barn. Frågan är VAD man gör med tv-tiden. Att barnet vänder blicken mot tv:n beror högst troligt på att du stirrar dit och blir tyst. Prata, berätta och visa! Inte ens en kort film på youtube är skadlig om man SJÄLV sitter med och visar, pekar och pratar. Det blir ju "nästan" som en bok.


    Det är frågan! Jag hittade artiklar som påstår att så många bild o ljud under kort tid är skadlig för hjärnans utveckling. Men alla artiklar jag hittade citerar forskning utan källhänvisning och är typ från Aftonbladet, alltså allt annat är seriös journalistik. Vi tänkte precis som du. Min man undervisar politik, han höll bebisen från dag 1 och förklarade 'Det här är Sveriges statsminister... Han är glad då han lyckades spricka Alliansen... Det här är Merkel...'och höll på flera timmars föreläsning om konflikten i Mellanöstern eller vad som helst. Vad söt att han inkluderar bebisen i sin värld! Man använder alltså tvn för att interagera med sitt barn.

    Är det dock sant som sägs att stimulansen är större än vad man kan hantera vid 4 mån då ska vi se över kvällsrutinerna. Nja, ska googla lite till.
Svar på tråden Bebis och tv