Inlägg från: Anonym (Sorg) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Sorg)

    Hur är det att vara en

    Hur är det att vara en bra mamma egentligen? :(

    Upplever mig själv som en väldigt dålig mamma och ni kommer nog hålla med mig.

    1. Min son är 5 år

    2. Jag är ensamstående

    3. Vi bor i en två:a, delar sovrum

    4. Arbetar 90%, ekonomin helt okej.

    Jag är en väldigt trött människa överlag och på helgerna gör vi nästan ingenting. Handlar, kommer hem, tvättar, lagar mat. Inga kompisar, inga kalas, inga utflykter.. vi är rätt ensamma med andra ord.

    Jag hör andra mammor som bakar och går till lekplatser och i skogen och det är picnic och det är kalas mm. Jag känner mig oerhört misslyckad och jag gillar mest att sova (när jag inte arbetar) och sonen sitter på ipaden. Kanske 6 timmar per dag. På vardagar cirka tre timmar... På helgerna vaknar han alltid innan mig och sitter på ipaden några timmar innan jag vaknar. Då är han superhungrig dessutom.

    Han har en massa oöppnad Lego som jag lovat honom att vi ska bygga ihop. Detta var 8 månader sen. Han har släppt det nu och glömt bort det... känner mig tragisk mot honom. Han vill lära sig skriva nu och tar själv fram papper och penna och skriver lite.. när han vill visa mig så tittar jag snabbt och svarar ?sen..mamma ska hjälpa dig sen?.

    Han tappar intressen för saker för att jag inte orkar eller hinner uppmuntra honom. Han är så ensam och jag är väldigt egoistisk. Vaknar hellre senare en vardagsmorgon än sitter med honom när han äter frukost (då sminkar jag mig under tiden). En bra mamma hade väl vaknat tidigare och sminkat sig och sen väckt barnet och ätit eller hållit den sällskap vid frukosten? Nej, istället är jag i badrummet och han är i köket med sin Ipad :(

    Det värsta är när han säger, ska vi inte ut mamma och göra nåt? Nej, då ligger jag i soffan och halvsover. En lördag Kl 14. Eller när han vill baka och jag aldrig gör det. Jag vill bara ligga i soffan, kolla tv eller mobilen och han sköter sig själv. Vi pratar helst inte. Jag får så ont i hjärtat när jag tänker på hur jag är. Han har det bra hos sin pappa, jag vet inte i detalj MEN jag utvärderar mig själv då och då och känner mig som en dålig mamma. VAD ska jag ändra på? Vad gör en bra mamma?

    Tacksam för alla svar.

  • Svar på tråden Hur är det att vara en
  • Anonym (Sorg)

    Vill även tillägga att jag lider av stress från arbetet och kan bli aggressiv på min son. Med aggressiv menar jag så han blir rädd och helt knäckt. Jag ångrar mig nästan alltid direkt och börjar storgråta. Han får ofta trösta mig när jag kraschar :(

    Det hela känns orättvist och så vill jag inte att min son ska växa upp.

  • Anonym (Sorg)

    Kan trötthet och att snabbt bli ilsken en sorts depression? Har haft det så i flera år.. ja, sen han föddes. Tröttheten är hemskast.

    Jag är medveten om vilken dålig mamma jag är och därför ber jag om råd. Vårdcentralen kommer knappast ge mig råd :( Absolut att jag kan prata om stressen och tröttheten men vill veta hur bra mammor gör. Ni som anser er vara bra mammor, hur gör ni?

  • Anonym (Sorg)

    Jag ska till vårdcentralen nästa vecka då jag har fått en tid och jag ska prova antidepressiva. Jag kanske upptäcker att det var problemet. För jag är ingen elak mamma. Vi kramas och pussas och skrattar nästan hela tiden men tröttheten finns där som ett tungt täcke över mig. Orkar inte göra roliga saker med honom.

    Men till 90% är jag mycket kärleksfull och har honom i min famn och pussar och sniffar på honom men så orkar jag inte gå utanför dörren... klä på honom ... köra iväg... jag gör bara det som är allra nödvändigast (handla, laga mat mm).

    Vill tillägga att hygien och rent hem och rena kläder är viktigt för mig. Vi har bra ekonomi och bor fint så vi lever absolut inte i misär :( Men jag orkar inte göra något roligt med pojken. Mår så dåligt att jag är så tråkig och frånvarande och han är så ensam.

  • Anonym (Sorg)
    No Logo skrev 2021-01-25 22:54:47 följande:

    Du vet ju svaret på vad som gör en bra mamma, frågan är ju egentligen hur du ska finns energi till att höra det du vill.

    Nu har du ju tagit första steget till att få hjälp av läkare, så heja dig!

    Förhoppningsvis dröjer det inte länge tills du känner dig piggare, men fram tills dess får du tvinga dig själv till att göra saker med sonen. Börja smått, gör en av de saker du nämnt, varje dag. En dag stiger du upp lite tidigare och sminkar dig, sen sitter du med pojken och äter frukost. Nästa dag sitter ni en stund på eftermiddagen och övar bokstäver. När du handlar, köp ett par festisar, frukt och varsin bulle eller nåt, sen låter du sonen packa en kasse med filt, muggar etc och så har ni picknick utanför huset bara. Var sen nöjd över de saker du gjort med sonen, istället för att tänka att du borde göra allt det där andra också.

    Det kanske känns övermäktigt men konstigt nog kan man få mer energi av att göra saker, och av att känna sig duktig. Förhoppningsvis öppnar ni det där legot en helg i nära framtid!


    Tack så mycket. Jag blev väldigt rörd av din text och absolut jag redan imorgon börjar ta tag i det även ifall jag är trött. Men jag vill se ljust på det hela och tills tiden på vårdcentralen och tills jag fått medicin så ska jag kämpa på för pojkens skull. Tack igen. Tusen tack.
  • Anonym (Sorg)
    Anonym (PLAY) skrev 2021-01-25 22:58:31 följande:

    Har du alltid varit såhär "slapp"?

    Om inte, låter det som du har en lätt depression eller brist på något mineral/vitamin. Kör gärna en check-up på vårdcentral och kolla värden.

    Du ska sluta svika honom och engagera dig i det han vill göra.

    Han är redo att lära sig läsa och när du ignorerar detta sviker du honom (menar inte låta hård här), men ta tag i det, snälla.

    Jag minns detta från min barndom när jag var 4-5 och så gärna ville lära mig läsa och skriva. Jag skrev bokstäver på måfå och gick sedan till mina föräldrar och frågade om jag skrivit ett ord. De sa skrattande "nej" och sedan blev det inget mer. Jag blev besviken och fick återgå till mitt ritande. De var för inne i sig själva för att se min önskan/ mitt behov att vilja lära mig. Så det blev först när jag började i första klass, fast jag var redo redan ett par år innan.

    Och när han frågar om ni ska ut och göra nåt så säger du självklart "JA". Du ska själv, imorgon föreslå att ni går ut och hittar på något. Googla också utomhuslekar ni kan göra. 

    Ta tag i er relation för snart är han äldre. Ge honom fina, glada & kärleksfulla barndomsminnen av sin mamma <3<3<3


    Blev jätteglad över din text. Tack för att du delade med dig och tack för de fina råden. Jag kommer redan imorgon ha de med mig. Tusen tack.
  • Anonym (Sorg)
    Anonym (PLAY) skrev 2021-01-26 14:56:57 följande:

    Ja, men det låter TS tampas med obalans.

    Kanske tex depression, hormoner, vitaminbrist?

    TS: Bra att du kollay upp ev depression.

    Kolla gärna alla vitaminvärden hos läkare, tex järn. Ibland kan en multivitamin (välj en för kvinnor) hjälpa, men bäst kolla hos läkare först.


    Allt började efter förlossningen. Trötthet som är obeskrivlig. Jag misstänkte tidigt en förlossningsdepression (kanske därför vi skiljdes, för jag var ett vrak). Funkar antidepressiva? :(
  • Anonym (Sorg)

    Självklart har jag kollat upp mina värden och allt och de säger att allt ser jättefint ut. Min husläkare sa till mig för 2 år sen att det kanske är en depression men jag skrattade åt det för jag är ju glad sa jag? :( Jag förstod inte riktigt vad depression är väl.

    Men trött, nedstämd, orkeslös och stundtals ilska är väl tecken ? :(

    Jag vill bara vara en bra mamma som orkar (mer). Jag har väldigt höga krav på mitt liv i övrigt. Folk ber mig att bromsa ner men när jag gör det så går det ut över sonen.

  • Anonym (Sorg)
    Anonym (Mamma) skrev 2021-01-30 21:13:56 följande:

    Har du vänner eller familj som kan stötta upp? Eller någon som kan vara barnvakt?

    Nu har jag tonårsbarn, men tror inte jag hade överlevt om jag inte hade haft mina vänner som har barn i samma ålder. Om du inte har kompisar i samma situation, så fick jag nya kompisar via barnet.

    Hoppas du får hjälp via vårdcentralen med ditt egna mående. Var ärlig när du går dit så att du får rätt hjälp. Om din arbetsplats har en företagshälsovård kan det finnas hjälp att få via dem.

    Några tips jag fick när barnen var små var att sova när de sover. Läsa eller lyssna på ljudbok tillsammans i soffan kan fungerande när orken är låg. Det finns föräldrakurser via vårdcentralen, vi gick en som hette komet. Lekstunder med barnet varje dag var en av hemuppgifterna vi hade, en bra dag kanske vi lekte en hel timme, men ibland bara 15 min. Det viktiga var att det var fullt fokus på barnet under den tiden, inte tv, inte telefon-tittande. Det var barnet som valde, men var ok om föräldern gav förslag. Involvera barnet i vardagssysslorna så mycket som det går. En favoritutflykt vi gjorde var när vi bredde 2 smörgåsar och gick till lekplatsen och hade picknick.

    Gör du någonsin något som bara är för dig? Vad finns det för möjlighet att göra det?


    Jag har vänner och familj nära mig och absolut att de ställer upp och hans pappa är av bra pappa. De senaste dagarna har vi varit ute och lekt, varit och fikat, träffat lite vänner. Jag orkar egentligen inget och är inte så pigg men jag kämpade igenom detta. Vi tog till och med en promenad i kylan (kanske 30 minuter) men det vet kallt och vi frös och gick hem igen :) men jag kände mig som en hjälte.

    Är ni mammor, med ett barn aldrig trötta? Min trötthet går ut över jobbet, jag jobbar aldrig 20 dagar per månad. Är ofta hemma :(
  • Anonym (Sorg)
    Anonym (PLAY) skrev 2021-01-30 22:31:02 följande:

    Du är jättestark som trots allt orkat göra de här aktiviteterna och ansträngt dig för din son skull <3

    Låter som du skulle behöva vara sjukskriven. Åtminstone deltid tills du har mer ork?


    Tack. Jag var hemma ett år pga utmattning, sedan 50% och nu nästan heltid. Så jag har eller borde ha vilat upp mig. Känner mig bara konstant trött och sliten. Är nog ofta nedstämd men det värsta är den otroliga tröttheten.

    Föreställ dig att någon väcker dig Kl 4 på morgonen och ber dig att gå ut och springa och du måste bära en ryggsäck som innehåller tegelstenar. Du ska springa två timmar och det är kallt och mörkt. Du är även ledsen för att din son är ensam hemma, men du måste ut och springa. SÅ känns varje dag för mig.
Svar på tråden Hur är det att vara en