• Anonym (.)

    Vem bestämmer, barnet eller föräldern?

    Det verkar vara ni föräldrar som måste fundera på vad begreppet "frivilligt" betyder och innebär.

    Nu har ni definierat det som "obligatoriskt" och "tvång".

    Jag vågar påstå att erat synsätt går i direkt opposition med de allra flestas, inklusive erat barn och dess lärare, de två vars definitioner har allra högsta värdering i det här fallet.

    Tycker ni bör tänka på era barn som egna individer med egna viljor, egna värderingar och egna liv och förhålla er till det.

  • Anonym (.)
    Anonym (varförvarabäst?) skrev 2021-01-29 08:33:24 följande:
    Varför måste hon göra lite extra? Varför skall hon från er få känslan av att "göra lagom" inte är tillräckligt? Att känna att man alltid måste göra extra, göra mer än bara det som krävs kan vara mycket skadligt i längden.

    Kan säga att mina föräldrar inte överhuvudtaget lade sig i mina läxor från mellanstadiet ungefär. Oftast gjorde jag dem, ibland inte, ibland lite extra. Jag arbetar som läkare idag. Min äldsta dotter (9 år) säger att hon vill jobba i ett café när hon blir stor. Det kommer såklart ändra sig många gånger om, men jag stöttar henne oavsett vad hon vill göra.
    Bra föräldrar växer inte på träd. Du har haft tur i livets lotteri som uppskattat dig för vad du ÄR och inte vad du PRESTERAR.
  • Anonym (.)
    Anonym (MM) skrev 2021-01-29 13:09:56 följande:
    Självklart bestämmer föräldern. Alla gånger. 
    Jaså?
    Är det därför barn från 11-12 års ålder själva har rätt att bestämma var de vill bo i samband med skilsmässor och vårdnadstvister?
  • Anonym (.)
    Anonym (Jenny) skrev 2021-01-29 13:36:14 följande:
    Haha, det påminner mig om när min fysiklärare på gymnasiet harvade på om obligatoriska och frivilliga uppgifter som om det var någon sorts militärt tvång. Min (långt mycket coolare än jag) klasskompis såg läraren rakt i ögonen och informerade henne om att ALLT hon gjorde var frivilligt.
    Nja. Det är en sanning med mycket modifikation.
    Vill man ha betyg är vissa saker obligatoriska och andra inte. Vill man ha högre betyg så måste man göra även frivilliga uppgifter.

    Skolan i sig är inte alls frivillg utan är faktiskt ett direkt tvång, ett måste.
    Så nej, allt är inte frivilligt.
  • Anonym (.)
    Anonym (Jenny) skrev 2021-01-29 13:56:39 följande:
    Jag tror att du missförstår. Min klasskompis antog ett större och mer filosofiskt perspektiv om människors fria vilja och en villighet att ta ansvar för sina handlingar, inklusive de konsekvenser de kan tänkas ha.  
    Nej jag missförstod inte utefter hur du skrev det.
    Ska man fortsätta filosofera så har inte människor en fri vilja utan vi är ganska hårt knutna till den kultur och samtid vi lever i.
  • Anonym (.)
    Xenia skrev 2021-01-29 13:59:00 följande:
    Varför? För att tjejen själv vill vara på topp. Ska inte föräldrar stötta henne i det?

    Jaha, du arbetar som läkare, alltså ett högstatusyrke. Hur kom du in på läkarlinjen då? Behövdes inte höga (högsta) betyg i alla ämnen då? Eller är du så högbegåvad att du får högsta betyg utan att anstränga dig? 

    Vill man få högsta betyg i alla ämnen så kan det vara väl sent att börja med det sista året i gymnasiet.

    Eftersom varken jag eller min man har ett sådant högstatusyrke struntar vi verkligen inte i vår dotters läxor. Den som kommer från underklassen har inte råd att flumma om den vill kunna välja vilket yrke den ska få. Vi kräver inte att hon får högsta betyg, men vi visar intresse för hennes skolarbete och visar att vi anser att skolan är viktig.
    Fast det finns även en hel massa gråskalor du missar. AAllt är inte svart eller vitt. Allt handlar inte om att ständigt ligga på topp ELLER jobba sista året i gymnasiet.

    Att alltid ha kravet på sig att alltid ligga på topp är alltid kontraproduktivt. Bland annat för att de leder till att även ungdomar blir utbrända. På riktigt. Och riktig utbrändhet ger förändringar i hjärnan som faktiskt ger kognitiva problem senare i livet.


Svar på tråden Vem bestämmer, barnet eller föräldern?