• S23

    Sjukskriva sig istället för graviditetspenning

    Är du för sjuk för att arbeta så ska du naturligtvis vara sjukskriven.

    För övrigt så har man rätt att vara sjukskriven under semestern. Så även om du redan fått semester inlagd så kan du sjukanmäla dig.

    Vad arbetar du med?

  • S23
    pernillab skrev 2021-02-06 15:12:29 följande:

    Ganska säker på att läkaren hade skrivit ett men har helt tappat orken till att fightas (till exempel med försäkringkassan) . Är så mycket som gått fel och inte löst sig denna graviditeten så jag vill bara strunta i allt nu och ta enklaste utvägen så att jag kan få slappna av och vänta på bebis, så det blir nog föräldrapenning rakt av nu ändå till slut.


    Om du redan lagt semester så sjukskriv dig i tre veckor Iaf
  • S23
    Semlan3 skrev 2021-02-07 11:38:07 följande:

    Absolut kan man sjukskriva sig. Man har ju rätt att gå hem på fp innan. Min arbetsgivare visste att jag skulle gå hem en viss vecka och sedan var jag hemma några veckor utan att ta ut någon fp. Vet inte hur långt du har kvar till förlossning. Men man måste ju inte ta ut semester eller fp om man inte behöver rent ekonomiskt.


    Vill bara varna ts lite här eftersom hon har barn sedan tidigare. Om hon inte arbetat de senaste 6 månaderna så omfattas hon inte av det sgi-skydd man annars har före bf. Något som kan hindra ts från att vara ?bara? ledig
  • S23
    Semlan3 skrev 2021-02-07 12:06:15 följande:

    Men när man har rätt att gå hem på fp spelar det väl ingen roll hur man lägger upp det? I mitt fall handlade det om 3 veckor innan bf som jag gick hem.


    Jo det krävs att du tar ut föräldrapenning. Det är bara barnets första levnadsår sgi är skyddad. Dock har ju de flesta arbetat innan och är skyddade sex månader före bf. Men har man exempelvis varit föräldraledig så är man inte det
  • S23
    pernillab skrev 2021-02-07 21:24:25 följande:
    Precis, för min del så måste jag skydda sgi och ta ut minst 5 dagar fp i veckan fram till förlossningen om jag går hemma då jag bara hunnit jobba 5månader och 28dagar... himla typiskt. Var inte fullt planerat att bli gravid så hann inte planera in detaljerna ????
    Men oj vad typiskt. Arbetsgivaren kan inte vara juste och låta dig "sitta av" ett par dagar på jobbet?
Svar på tråden Sjukskriva sig istället för graviditetspenning