Forum Lägenhet - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur hantera jobbig granne

  Mån 15 feb 09:19 Läst 0 gånger Totalt 8 svar
  Mån 15 feb 09:19

  Hejsan allesammans!


  Har sedan december bott i ett nybygge. Det är fantastiskt bra ljudisolering, hör inte ett knyst från småbarnsfamiljen bredvid mig, och vet inte ens om det bor grannar i lägenheten under. Däremot lägenheten över är en helt annan femma. Vet inte hur jag ska hantera det.

  Grabben som bor i lägenheten över mig verkar ha någon funktionsnedsättning, iallafall det intrycket jag får från korta samtal med honom i hissen. Detta gör att jag drar mig lite ifrån att gå upp och klaga till honom. Situationen är som följande:


  Han borrar varje dag. Ca 1 minut per pass, 1-5 pass per dag. Fattar att man får borra kl 8-9 på morgonen, men är så sjukt irriterande att han har gjort det varje dag nu i 2.5 månader. Ibland vill man sova efter kl 8-9 som student, men det går absolut inte när han kör slagborr dagligen. 
  Utöver det så "skrattar" han i 1-7 timmar per dag, brukar sluta runt 00-01 tiden. Jag sätter "skrattar" med "" då det snarare är ett skrik än ett skratt. Som sagt, bra isolering, men jag som dessutom har sämst hörsel hör honom väldigt väldigt väl. Kan inte höra hans TV, eller några andra ljud; bara ett ordentligt högt skrik/skratt.

  Hur ska jag hantera denna situation på ett snällt sätt? Känner lite för att gå upp och fråga vad ____ som är så roligt, och vad som är så svårt att borra, men det är nog inte rätt sätt att hantera det. 

  Tack för tips
  Mvh

 • Mån 15 feb 09:32 #1

  Jag förstår att det är jobbigt. Och inte helt ovanligt. Jag har haft varianter av det där. De flesta människor är snälla och vill inte störa sina grannar. Och lite får man tåla som människa när man bor vägg i vägg med andra. Vi gör ju ljud och det brukar ju finnas boenderegler som din granne väl egentligen respekterar?

  Jag skulle ta ett djupt andetag, öva upp mig att vara tydlig men vänlig och gå och ringa på. Jag skulle nog presentera mig som granne och prata om området osv... hade det känts rätt hade jag frågat om det gick att bjuda på fika etc framöver... annars hade jag tagit upp om jag störde honom med ljud och så? Jag hade berättat att jag är student och hemma då och då medan jag är borta då och då. Jag hade frågat vänligt om slagborren kommer att behöva användas länge till?

  Skrattandet är svårare att ta upp. Du kan ju säga att du hör ljud så han vet att du hör, att det är såpass lyhört osv.

  När jag var ung hade jag tre grannar som lät - en döv dam i lägenheten brevid som hade TV på högsta volym, en jämngammal ung kille under mig som tog hem ragg fredag kväll och körde hårt, en nojig jämnårig tjej ovanför mig som nog hade psykbryt då och då och alltid drog runt sina möbler på golvet en halvtimma åt gången. Jag lärde känna alla tre, gamla damen bredvid och killen under fattade/skrattade och det blev något bättre. Framför allt visste man vad det var. Båda sa till mig att banka bara lite i väggen/golvet så fattar dom att det är högt. Tjejen ovanför var mer förskräckt och tror jag skämdes för sin konstiga vana att skjuta runt möbler på golvet. Hon gjorde det nog fortsatt, men då på dagtid då jag jobbade. 

  Se detta som ett spännande inlägg i din livshistoria. Och var glad att det är välisolerat i övrigt hemma i ert hus.

 • Mån 15 feb 09:52 #2

  Jodå, har väl försökt att bara stå ut. Dock är det konstant något ljud han gör, och menar inte vardagliga ljud. Om småbarnsfamiljen inte hörs, så säger det ändå något om den ljudnivå han håller. 

  Just nu har han kört med en vinkelslip (låter det som) i 1.5 timme. Han körde samma igår kväll. En liten sväng av slagborren också, den ska köras dagligen. 
  Skriket/skrattet kommer om ett par timmar anar jag, brukar börja runt lunch/tidig middag och håller på in i natten. 

  Var uppe och frågade om borrandet för 1.5 månad sedan, då sa han att det bara var ett hål kvar. Oklart hur det hålet har tagit 1 månad av dagligt borrande att skapa. 

  Han är trevlig, men tror inte riktigt det skulle gå att förmedla detta till honom. Han är rätt omöjlig att prata med; som tidigare nämnt så är inte allt på plats. 

 • Anonym (Annik­a)
  Visa endast
  Mån 15 feb 13:16 #3

  Kan skriken/skratten vara för att han spelar något spel, kollar filmklipp el. dyl. med lurar på sig? Då hör ju inte du några andra ljud, och han hör inte hur högt han själv låter.

 • Mån 15 feb 14:47 #4

  Vad är det för boendeform? Hyresrätt? Bostadsrätt? Bor killen själv? Har du kollat om andra hör allt han gör? Om det är betonghus så brukar ljudet transporteras väl så andra borde också höra.

 • Mån 15 feb 18:08 #5

  Det är en bostadsrätt. Han bor själv.
  Betongväggar stämmer bra.

  Kanske borde kika med grannarna över honom om de hör också :)

 • Anonym (???)
  Visa endast
  Mån 15 feb 18:12 #6

  men vem behöver borra varje dag under så lång tid?

 • Anonym (???)
  Visa endast
  Mån 15 feb 18:13 #7

  Skratten/skriken - kan han spela online med kompisar? Har en vuxen son som låter rätt mycket när de spelar och det kan vara i flera timmar. Han tjoar och hojtar om vartannat. 

 • Mån 15 feb 20:31 #8

  Det finns flera vågar att gå.

  1) prata med honom. Förklara att ni störs och be att han ska dämpa sig. Är du rädd att prata med honom så ring, skriv ett brev eller ta med en granne när du ringer på. Gärna direkt när han gör ljudet.

  2) notera varje störning och notera tidpunkt, typ av ljud etc. om det går så mät upp ljudnivån. Decibelmätare finns att köpa. Rekommenderar att du ska notera varje störning oavsett vilken annan åtgärd ni vidtar. Använd en kalender och notera också de dagar ni inte är hemma och därmed inte hör störning, så att det inte framstår som han låter mer sällan än han antagligen gör.

  3) kontakta grannar och prata med styrelsen. Styrelsen kan skriva ett formellt brev till personen att sluta med störningar. Om det fortsätter trots tillsägelser etc kan man även åka ut en bostadsrättsförening och tvingas sälja.

  4) Du skrev att det var nyproducerat. Kanske finns det byggfel som gör att det inte är tillräcklig ljuddämpning. Kontakta byggherren och klaga. De som byggt huset får komma dit och kontrollera att ljudisoleringen är bra. Antingen på eget bevåg eller via styrelsen.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll