• sextiotalist

    Bjöd honom på middag ikväll som han ratade..

    Klart oartigt och på gränsen till oförskämt.

    Soppa kan mycket väl vara en huvudrätt och behöver inte alls vara vattniga.

    Vi har ofta soppa hemma, som är matiga och man håller sig mätt på.

    Jag har haft fisksoppa som huvudrätt när vi har haft gäster och nog sjutton har folk blivit mätta

  • sextiotalist

    När man läser en del av svaren här så är man inte förvånad över att övervikten är utbredd i Sverige.

    Tom min fysiskt aktiva vuxna son håller sig mätt på mina soppor.

    Han lagar gärna själv soppa, som ofta är en bra, mättande rätt för en studentbudget.

  • sextiotalist

    När man läser vissa kommentarer här så kan få intrycket att vi lever i ett land där vi har svält, att alla ska äta en måltid som det var den sista på lång tid. 


    Om man jämför med hur man såg på portioner för en 60-70 år sedan, en tid då desto fler hade tunga kroppsarbete, så är de ofta mindre än vad som serveras idag.

    Jag lovar, orsaken till att många inte blir mätta på en matig soppa beror på att ni har ställt in er kropp på att äta betydligt mer än vad den egentligen behöver. Troligen får ni både energi och all näring ni behöver. Att ni sedan inte blir mätta, beror nog mer på att ni har obalans mellan hunger och mättnad.

  • sextiotalist
    Anonym (Experiment) skrev 2021-02-22 10:26:17 följande:

    Angående soppa...

    Såg en dokumentär där de kollade upp mättnad osv hos folk, vad som mättar mest/ligger kvar i magen längst.

    De valde en grupp soldater. Alla fick samma mat, tror det var potatis eller ris och något kött/kyckling. Vissa fick det uppdelat, alltså potatis, kött, sås och grönsaker. Vissa fick det mixat till en slät soppa. Sen fick de ut och träna och efter några timmar så gjorde de ultraljud på magsäckarna för att se vilka som hade mest mat kvar.

    De som ätit soppan hade fortfarande mat kvar i magen, medan de som ätit uppdelad mat var magen nästan tom på.

    Intressant faktiskt. Med tanke på att många säger att soppa inte mättar. Visserligen var denna soppa mixad och exakt samma i portion som de som fick uppdelad mat. De som fick uppdelad mat fick dricka vatten ur ett glas och de som fick soppa hade vattnet i soppan istället.


    Med andra ord, för många är mättnaden mer en sak i huvudet än den fysiska mättnaden. 


     

  • sextiotalist
    Anonym (I2) skrev 2021-02-22 10:40:44 följande:
    Vad får dig att tro att portionerna var mindre förr? 

    Hur mycket man behöver äta är högst individuellt, det varierar både med ålder och med kön. Är man ung man som dessutom tränar så behöver man mycket mer än en äldre kvinna. Det är inget konstigt. 

    Dessutom är det kontraproduktivt att äta soppa om man vill minska på sitt kaloriintag  eftersom man vänjer sig vid att man måste äta mycket för att stå sig. Vatten är bara tom utfyllnad som tänjer ut magen. 
    Såg du vad (experiment) hade läst om. Det motsäger det du skriver. 
    OK, men nu är det helt krasst så att vi har en rätt stor grupp människor som har övervikt i Sverige och det mestadels män. Och man kan bli överviktig på vanlig mat. 
    Om man har varit ute på restaurang med buffé, så är det inte de normalviktiga som tar megaportioner. De tar ganska modesta portioner. Utan det är de som har en övervikt, även män i sina bästa åldrar.

    Varför jag tror det, för att det är bara att öppna vilken kokbok som helst som är äldre än 60-70 år sedan. Tallrikarna var dessutom mindre förr
    En kul artikel som förklarar lite, inte en vetenskaplig men en liten hint i varje fall
    www.expressen.se/nyheter/smal-som-pa-60-talet/

  • sextiotalist
    Anonym (Soppa.) skrev 2021-02-22 11:04:53 följande:

    Har läst hela tråden nu och förstår ärligt talat inte människor som säger att mannen skulle hålla tyst bara för att det är så man gör när man är bortbjuden? De är TILLSAMMANS, det är ingen gäst bara. Självklart var det inte okej att gå runt och rota utan att fråga, men att poängtera att man inte blev mätt av enbart soppa är väl inte fel?

    Herregud, folk kan ha en mans ansikte mellan benen hur tidigt som helst i ett förhållande men att i ett förhållande berätta att soppa inte gör en mätt är inte artigt tydligen? Hur ska man annars lära känna varandra?

    Och nej, soppa är inte mättande. Spelar ingen roll vad den innehåller, varken jag eller min man kan bara äta soppa och bröd utan en stund efter blir vi hungriga igen. Kul att det finns människor som finner soppa mättande, men alla gör faktiskt inte det. Skulle jag blivit bortbjuden så behöver jag dock inte bli mätt utan tackar artigt, är det däremot min pojkvän/man som bjudit mig på soppa (eller något jag t.ex avskyr) så finns ingen anledning till hålla minen. Man är väl bekväm med sin partner och kan prata om sådant?


    Efter fyra månader ?
    Vi visar varandra respekt även efter 25 år. Visst kan vi komplettera med bröd till en måltid, men vi gör det inte med dramatik

    Soppa var för övrigt en inte alls ovanlig måltid under 60-talet och 70-talet. Ofta som enda måltid, med bröd till såklart.
    Så det finns massor av vuxna som blir mätta på en soppa. 
    Soppa är mättande för de som inte har vigdad ut sina magsäckar med gigantiska portioner. Är mättande för de som äter lugnt och inte kastar sig i maten.

    Soppor kan vara väldigt mustiga.mättande och ha som huvudrätt. En snabb googling så finns det massor av soppor som är just för huvudrätt. Tom som huvudrätt vid bjudningar
  • sextiotalist
    Anonym (Lizzie) skrev 2021-02-22 11:09:40 följande:
    Hahah ja det var lite detta jag reagerade på. Som att vår fredagkväll vore sista måltiden för honom. Jag hade ju tänkte en matig och god soppa och sen snacks och andra godsaker framför tv men han åt som att det gällde livet. Sådant förhållande har jag aldrig haft till mat. Jag mår inte bra av att vara överfull i magen. Äter mig nöjd, mår best av det.

    Men vi är alla olika och nu är jag en erfarenhet rikare där. Kommer ju inte bli vin och räkkväll för oss utan att jag laddar upp med en kebabrulle till honom vid sidan av haha
    Haha, jag mår inte heller bra av att vara övermätt, mår rent piss faktiskt. Mår bäst när jag har ätit lagom och i praktiken kunde få plats med mer.
    Kör på kebabrulle till din kille och en delikat räksoppa till dig nästa gång.
  • sextiotalist
    Anonym (I2) skrev 2021-02-22 11:59:14 följande:
    Nej, experimentet säger inte så mycket om de bara tittar på magsäcken. Mättnadskänslan påverkas ju av vad som händer efter magsäcken också (och kanske framförallt). 

    Att människor generellt är överviktiga innebär inte att alla är det, du kan inte utgå från statistiska analyser för att bedöma hur en enskild människa ska äta. Det finns inget som säger att TS pojkvän är överviktig så det argumentet är helt meningslöst. 

    Ok, så du gissar egentligen bara? Återkom när du har mer fakta. 
    Ja, mättnadskänslan är även beroende på hormoner och hur hjärnan fungerar. Jag har inte sagt något att ts pojkvän är överviktig, utan mer generellt. Ja, övervikt beror på att man äter för mycket och sambandet mellan övervikt och stora portioner är inte något nytt och inga gissningar. 

    Och att portionerna har ökat är inget nytt. När t.ex pizzan kom till Sverige, så var de betydligt mindre. Rymdes ofta på en vanlig större mattallrik, idag så räcker inte ens en pizzatallrik för en pizza.

    Såklart man har olika förhållande till mat, men att vräka i sig mat, sedan rota i skåpen hos en annan person är både oförskämt och gränslöst, oavsett vilket förhållande man har till mat, även om det är hos sin pojk/flickvän. 
    Det tar ungefär 20 minuter för hjärnan att få mättnadskänsla, kan vara bra att veta och att man kan rubba denna känsla väldigt lätt, genom att överäta, svälta sig själv, knepiga dieter etc. 

  • sextiotalist
    Anonym (Experiment) skrev 2021-02-22 12:46:17 följande:
    Nu var det ju ca 2 år sen jag såg den. Men vad jag förstod och kommer ihåg, så var det att de skulle kolla vilka som var mättast längst.

    Det är magsäcken som signalerar när den är tom så att ha mat i magsäcken = ha mättnadskänsla.

    Som sagt så gjorde de ett annat experiment med frukost också där 3 män som jobbade med samma sak fick lika många kalorier fast en i form av fett, en i form av protein och en i form av kolhydrater, och så fick de svara på frågor om hur mätta de kände sig och hur länge osv.

    Jag har för mig att i samma dokumentär att de även pratade om att tappa vikt och kollade hur mycket man tappade när man sov och nån tjej fick skriva upp allt hon åt under en dag pga hon hade svårt att tappa vikten, och det visade sig att hon åt mer än hon trodde.

    Men det kan också ha varit 2 olika.

    Skriver det jag kommer ihåg om någon vill googla, jag har gjort det massor men hittar tyvärr inte.

    Äh, att överhuvudtaget nämna att det finns en en risk att man har en osund relatkon till mat är att kliva in i ett minfält. Vissa personer anser sig att rätten att äta sig proppmätta, för annars svälter de ihjäl, är en oinskränkt rätt. 


    Jag är rätt säker på ts pojkvän hade överlevt en natt och en kväll på en mindre portion än han är van vid. Kanske tom blivit mätt om han inte vräkt i sig maten.

    Nu tycker jag att glupskhet (omskrivning för frisk aptit) är väldigt oattraktivt, så en man som vräker i sig maten, hade inte blivit långvarig i en relation med mig. 

  • sextiotalist
    Anonym (I2) skrev 2021-02-22 12:54:23 följande:
    Som sagt, hur det ser ut generellt är ointressant eftersom det inte säger nånting om en enskild individ. 

    Du kommer med massa påståenden om hur det var förr men så länge det bara är dina egna påståenden så är det svårt att ta det påallvar. 

    Ja, man kan naturligtvis säga till på olika sätt men det är en annan fråga. Att alla däremot inte blir mätta på en soppa är inte speciellt konstigt.  

    Då tar vi det igen. Man kan t.ex läsa i kokböcker, då ser man hur portionsstorlekarna har ökat de senaste 50-60 åren. Man kan mäta tallrikar. De tallrikarna som fanns i hemmen förr var mindre, än de mattallrikar som säljs idag. Jag är 60 så jag har även upplevt denna tid, i skolmatsalen. Jag har sett de första pizzorna. Min sambo är äldre än vad jag är och har exakt samma erfarenhet. När man pratar med folk i min generation, så har vi exakt samma uppfattning. Googlar man på det, så kommer man möta liknande information. Man åt mindre för ett halvt sekel sedan.
    Ett exempel. För 30-40 år sedan så kokande man 2 dl ris och 4 dl vatten för fyra personer, i dag är det 3 dl ris.


    För 40-50 år sedan, räknade man 100 gram kött per portion, idag är 150 gram. En låst artikel på SvD säger exakt samma sak. Portionerna är större.

Svar på tråden Bjöd honom på middag ikväll som han ratade..