• Anonym (Hr)

    Du som jobbar inom HR?

    Hej! Någon här som arbetar inom HR?

    Vad är dina arbetsuppgifter? Hur kan en typisk arbetsdag se ut? Vad har du för utbildning? Lön?

  • Svar på tråden Du som jobbar inom HR?
  • Anonym (Hr)
    Anonym (Ellen) skrev 2021-02-23 06:45:38 följande:

    Jag har hittills haft två olika roller under mitt yrkesliv efter personalvetarutbildningen.

    Mitt första jobb var som HR-administratör. Jag var inte specialiserad mot något arbetsområde utan arbetade brett med administrativa saker, var ett allmänt stöd för alla enheter.

    I den rollen hade jag hand om rekryteringsprogrammet, la upp nya användare, tog emot många mail och samtal från chefer som behövde hjälp, utformade annonser, läste ansökningar och sållade så att cheferna sen kunde göra urval inför intervjuer. Återkopplade till kandidaterna, svarade på frågor. Jag hade också hand om hanteringen av LAS varje månad, tog fram listor ur lönesystemet på dem som var på väg att bli konverterade, som hade företräde till anställningar osv. Och sen var jag ansvarig för våra sidor på intranätet så jag blev vår objektspecialist på det programmet som skapar sidor, uppdaterade sidor, la till nya, skapade e-tjänster (digitala blanketter) mm. 

    Nu är jag specialist och har ett affärsområde med "egna" chefer som jag supportar. Jag förväntas kunna deras verksamheter och de utmaningar de möts av dagligen. Jag får förstås hjälpa till med mer akuta situationer som uppstår och vara ett chefsstöd när det ska lämnas ut varningar, när medarbetare mår dåligt, vid hot och våld, vid anmälningar av arbetsskador, när det uppstår problem mellan medarbetare i en arbetsgrupp, vid avslut och mycket mycket mer. Ingen dag är den andra lik. Utöver det mer reaktiva arbetet försöker jag också vara proaktiv. Delta på enheternas APT och berätta om nya processer, som nu tex när vi är på väg in i en ny lönerevision så är det många frågor om det. Jag kan berätta om kollektivavtalet och regler som vi får många frågor om. Jag kan förbereda chefer på planering inför sommaren. Utbilda dem inom rehab etc.

    Så jag kan ha en dag planerad där jag först har ett avstämningsmöte med mina kollegor. Därefter sitter jag med i en facklig förhandling gällande ett personalärende. Jag har ett platsbesök efter lunch och sen under eftermiddagen har vi en workshop kring digitaliseringen av personalarkivet. Men så ringer en kollega och talar om att hon måste vara hemma för vab och självklart dyker det upp en klurig situation inom ett område som jag normalt inte hanterar och jag får snabbt boka av workshopen och sätta mig och reda ut vad som hänt.

    Det är mycket kontakt med människor på olika sätt. Och så gott som dagligen behöver jag slå i lagböcker eller förordningar (arbetstidslag, semesterlag, LAS, MBL etc) eller rådfråga kollegorna och se hur dom hade hanterat en liknande sits.

    På mitt första jobb efter examen gick jag in på 29000kr. Det var ca 10 år sedan. Där stannade jag ett par år, fick upp lönen någon tusenlapp. Då var jag dock inte helt färsk inom området, jag hade jobbat extra med rekrytering på en konsultfirma under studietiden. När jag sökte mitt nuvarande jobb hade jag ett löneanspråk på 40000kr. Jag fick 38000kr, inskrivet i avtalet att lönen skulle revideras direkt efter provanställningen. Och där justerade vi litegrann. Så jag har strax över 40000kr idag. Jag uppfattar det absolut som en rimlig lön.


    Tusen tack för så utförlig beskrivning! Blev absolut mer nyfiken på yrket nu och kanske också lite skrämd :D Det är verkligen brett och varierande!

    Hur upplevde du utbildningen? Det är 3 år högskola va? Kände du dig väl förberedd när du skulle ut i yrkeslivet? Har du fått mer utbildning på plats?
Svar på tråden Du som jobbar inom HR?